Updates

Aandelen Internationaal

Pfizer

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Intel

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

WDP

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Johnson & Johnson

Advies
kopen
Aandelen Nederland

KPN

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Nieuwe Steen Investments

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

LVMH

Advies
houden
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Procter & Gamble

Advies
houden
Aandelen Nederland

Beter Bed

Advies
houden
Aandelen Nederland

Just Eat Takeaway

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Goldman Sachs

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walt Disney

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Fastned

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Bayer

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Nestlé

Advies
kopen

Updates

Aandelen Internationaal

Pfizer

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Intel

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

WDP

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Johnson & Johnson

Advies
kopen
Aandelen Nederland

KPN

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Nieuwe Steen Investments

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

LVMH

Advies
houden
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Procter & Gamble

Advies
houden
Aandelen Nederland

Beter Bed

Advies
houden
Aandelen Nederland

Just Eat Takeaway

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Goldman Sachs

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walt Disney

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Fastned

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Bayer

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Nestlé

Advies
kopen
Educatie Ivan SNURER, 4 dec 2022 16:22

Megatrends | En de rendementen van themafondsen

0 0 Leestijd ongeveer

Ook megatrends veranderen en uw aandelenportefeuille kan maar beter mee veranderen. Maar wat zijn momenteel de grote onderwerpen? De coronacrisis heeft een aantal megatrends in stroomversnelling gebracht.

Wie voor de lange termijn belegt, moet oog hebben voor de trends van morgen. Als belegger moet men vooruitkijken. Terugkijken is veel gemakkelijker. Wie in 2008 de grote recessie had zien aankomen, had de juiste stappen gezet. Wie de coronapandemie zag aankomen, heeft in maart 2020 zijn aandelen niet in paniek verkocht. Nochtans waren de koersdalingen niet van de poes.

Lees ook: Hoe speel ik in op megatrends

Corona heeft wel veel ontwikkelingen versneld. Het gebruik van digitale diensten is bijvoorbeeld enorm gegroeid, tegelijkertijd is het niet realistisch om te denken dat westerse landen op grote schaal de globalisering van industriële productie terug zullen draaien. Ook blijven de maatschappelijke tegenstellingen toenemen en zijn er grote tekorten op de arbeidsmarkt, om over de verslechtering van het klimaat maar niet te spreken.

Megatrends van invloed op de economie

De impact van corona zorgde voor een stroomversnelling van een aantal ontwikkelingen. Megatrends zijn krachtige ontwikkelingen die onze kijk op de wereld ingrijpend veranderen. Een kort overzicht van bestaande megatrends die weerslag hebben op de economie.

  • Klimaatverandering: duurzame samenleving, energietransitie, circulaire economie en veranderend consumentengedrag.
  • Technologische innovatie: autonoom rijden, digitalisering, kunstmatige intelligentie, robotica, medische technologie, slimme nettechnologie.
  • Sociale innovatie: door sociale media en nieuwe samenwerkingsverbanden veranderen de verhoudingen tussen de politiek en de maatschappij, tussen de burger, de markt en de overheid.
  • Globalisering versus lokale focus: globalisering kent vele kanten. Internationale connecties brengen handel, kennis en werkgelegenheid. Maar globalisering gaat ten kostte van de lokale werkgelegenheid en de vrachtbewegingen rijmen vaak niet met duurzaamheid.
  • Vergrijzing en verstedelijking: de levensverwachting blijft stijgen, maar ouder worden gaat nog altijd gepaard met ouderdomskwalen. Omdat we langer leven worden we ook langer hulpbehoevend, dat zet druk op de zorg. Ook trekken almaar meer mensen naar de stad om er te wonen en te werken. Dat vraagt om adequate huisvesting en duurzaam vastgoed.
  • Opleiding en werkgelegenheid: als gevolg van bovenstaande ontwikkelingen verandert de vraag naar vaardigheden. Dat vraagt enerzijds om doorlopende educatie van werknemers, maar ook om betrokkenheid, creativiteit en nieuwe invalshoeken van werkgevers.

Themafondsen zijn kant-en-klare beleggingsproducten waarmee u in uw aandelenportefeuille bepaalde klemtonen kunt leggen. De meeste themafondsen worden gedefinieerd vanuit megatrends, maar ze kunnen bijvoorbeeld ook religie als onderwerp centraal stellen.

Megatrends op de beurs


Inhaken op megatrends biedt beleggers kansen en het vooruitzicht op een hoger rendement. Maar tegenover die kans staat het risico dat de beleggingsportefeuille het juist minder goed doet dan de markt.

Door corona slikten aandelen wereldwijd verliezen van globaal genomen 34%, maar tegen de zomer was op de mondiale aandelenbeurzen het leed geleden. In de bullmarkt die op de coronacrisis volgde, hadden megatrends als elektrische voertuigen, slimme nettechnologie en kwantumtechnologie de wind in de zeilen, maar ondanks het eclatante beurssucces van Moderna was biotechnologie als sector minder fortuinlijk.

Begin dit jaar begonnen aandelen weer te dalen. De oorzaak was de sterk gestegen rente, een direct gevolg van de opgelopen inflatie. Tegen de koersdalingen (-27%) op de brede markt was geen kruid gewassen, ook megatrends niet. Wel liepen specifieke thema’s als langleven, watervoorziening en smartgrids maar half zoveel averij op.

Investeren voor tien jaar

Megatrends zijn gevoelig voor de grillen van de markt. U moet door de koersdalingen en de hoge volatiliteit van themafondsen heen kijken. Een themafonds moet u niet selecteren voor de hype. Op korte termijn mondt dat alleen maar uit in tranen. Omdat megatrends niet in een rechte lijn evolueren, is het belangrijk dat u met goedgekozen thema’s voor de lange termijn (investeringshorizon van minstens tien jaar) belegt.

Megatrends voor beleggers

 

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!