Updates

Aandelen Nederland

Wereldhave

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

HSBC

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Goldman Sachs

Advies
houden
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Volkswagen

Advies
houden

Actueel advies

Advies Michiel Pekelharing, 21 nov 2022 14:17

Advieswijziging | NN Group legt de lat te laag

0 0 Leestijd ongeveer

Er spreekt weinig ambitie uit de doelstelling voor kapitaalaanwas die NN Group op de beleggersdag heeft ontvouwen. De koersdaling van ruim 4% onderstreept dat beleggers het voorlopig vooral van het aantrekkelijke dividendrendement moeten hebben.

NN Group heeft de afgelopen jaren een behoorlijke metamorfose ondergaan. Sinds activistisch belegger Elliott Advisors in 2020 tijdelijk positie koos in het bedrijf, stroomt een steeds groter gedeelte van het overtollig kapitaal richting de aandeelhouders. Daar komt bij dat de verzekeraar behoorlijk wat kapitaal heeft vrijgespeeld via de verkoop van beleggingstak NN IP voor €1,7 mrd aan Goldman Sachs.

Onder meer door groei van de operationele kapitaalaanwas met ruim 15% naar €899 mln in de eerste jaarhelft en een programma voor de inkoop van €1 mrd aan eigen aandelen, waren de verwachtingen hooggespannen voor wat betreft de doelen voor kapitaalinstroom en plannen om die inkomsten met aandeelhouders te delen. Tijdens de op 17 november georganiseerde beleggersdag stelde de onderneming op beide punten wat teleur.

NN Group in cijfers 2022 (schatting) 2021
Organische kapitaalgeneratie €1600 mln €1564 mln
Bedrijfsresultaat €2000 mln €2034 mln
Dividend per aandeel €2,70 €2,49

NN Group mikt op een organische kapitaalaanwas van €1,8 mrd in 2025. Dat is duidelijk meer dan de €1,6 mrd waar de verzekeraar in het lopende jaar op afstevent, maar aanzienlijk minder dan de €2,0 mrd waar sommige analisten op hadden gehoopt. De onderneming leunt voor ongeveer de helft van de kapitaalaanwas op de Nederlandse levensdivisie. De groeikansen op deze volwassen markt zijn heel beperkt.

De onderneming ziet vooral bij de Nederlandse schadetak ruimte om met kostenmaatregelen het resultaat wat te verbeteren. De doelstelling voor de verhouding tussen schade-uitkeringen en premie-inkomsten komt in 2025 op 93 à 95% uit. Deze combined ratio moet volgend jaar op circa 94 à 96% liggen.

Aantrekkelijke eigenschap

NN Group lijkt de lat bewust laag te leggen, zodat de doelstelling niet meteen losgelaten hoeft te worden bij eventuele tegenvallers. Ook de plannen voor het dividend (elk jaar iets hoger) en aandeleninkoop (minimaal €250 mln per jaar) ogen wat mager. De belangrijkste boodschap voor beleggers is dat het dividend van naar schatting €2,70 per aandeel over 2022 (6,5% rendement) de komende jaren geleidelijk gaat stijgen.

Advies aandeel NN naar ‘houden’

Die voorspelbare inkomstenstroom is veruit de meest aantrekkelijke eigenschap van het aandeel. Maar omdat NN Group met de weinig ambitieuze doelstellingen de koers voorlopig heeft beroofd van opwaarts potentieel, wordt het advies voor het aandeel NN Group bijgesteld van ‘kopen’ naar ‘houden’.

Overnamehonger NN Group lijkt te zijn gestild
Overnames vormden in het vorige decennium een belangrijke motor achter de groei van NN Group. In 2017 werd branchegenoot Delta Lloyd ingelijfd en in 2020 kreeg het bedrijf de schadedivisie van Vivat in handen. Sindsdien is de aankoop van de Poolse en Griekse activiteiten van het Amerikaanse Metlife voor €584 mln de grootste zet. Inmiddels zijn de voormalige pensioenactiviteiten van Metlife in Polen alweer doorverkocht.

Op de beleggersdag kwam naar voren dat nieuwe aankopen voorlopig geen prioriteit hebben. Want waar de lat voor kapitaalaanwas teleurstellend laag ligt, legt de verzekeraar de lat voor overnames juist behoorlijk hoog. Aankopen moeten niet alleen qua strategie maar ook qua bedrijfscultuur goed binnen de organisatie passen. Voor overnames wordt alleen gekeken binnen bestaande markten en NN Group legt zichzelf strenge financiële regels op voor eventuele transacties.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,75 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!
Meer uitleg over inloggen? Lees de FAQ