Updates

Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Pharming

Advies
kopen
Aandelen Nederland

SBM Offshore

Advies
kopen
Aandelen Nederland

SIF

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Enel

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Ordina º

Advies
houden
Aandelen Nederland

Basic-Fit

Advies
houden
Aandelen Nederland

TKH

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Volkswagen

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

AB Inbev

Advies
houden
Aandelen Nederland

Nedap

Advies
kopen
Aandelen Nederland

PostNL

Advies
houden
Aandelen Nederland

Allfunds

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASMI

Advies
kopen

Updates

Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Pharming

Advies
kopen
Aandelen Nederland

SBM Offshore

Advies
kopen
Aandelen Nederland

SIF

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Enel

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Ordina º

Advies
houden
Aandelen Nederland

Basic-Fit

Advies
houden
Aandelen Nederland

TKH

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Volkswagen

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

AB Inbev

Advies
houden
Aandelen Nederland

Nedap

Advies
kopen
Aandelen Nederland

PostNL

Advies
houden
Aandelen Nederland

Allfunds

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASMI

Advies
kopen
Opinie Karel Mercx, 17 nov 2022 13:42

Goldman Financial Conditions | Was de extreme dag terecht?

0 0 Leestijd ongeveer

De Goldman Financial Conditions Index krijgt niet de aandacht die hij verdient. Sinds 1982 laat deze index zien of Amerikaanse bedrijvigheid gestimuleerd of afgeremd wordt.

In tijden van stimulatie neemt de inflatie toe en in tijden van afremming neemt de inflatie af. De beurs staat in het teken van inflatie, maar bijna niemand heeft het over deze index, die bestaat uit variabelen die de Amerikaanse economie sterk beïnvloeden. Denk bijvoorbeeld aan de risicovrije rente; hoe lager deze rentevoet, hoe meer beleggers opschuiven op de risicocurve.

Ook een belangrijke variabele is het verschil tussen de risicovrije rente en de rente die bedrijven moeten betalen die er financieel zwak voorstaan. Hoe kleiner dit verschil, hoe minder zwakke bedrijven er omvallen en hoe hoger de economische activiteit.

Donderdag 11 november was een extreme dag voor de Goldman Financial Conditions Index. Er waren maar twee dagen in de afgelopen veertig jaar dat de Amerikaanse financiële condities sterker verbeterden. De eerste was 13 oktober 2008, kort nadat de Amerikaanse overheid voor $700 mrd aan slechte leningen had overgenomen van de Amerikaanse banken. Nummer twee was 24 maart 2020. Die dag werd duidelijk dat het Amerikaanse congres de economische neergang met $2 biljoen te lijf wilde gaan.

Stimuleren?

Afgelopen donderdag was iedereen door het dolle heen omdat de inflatie geen 7,9% maar 7,7% hoger lag dan 12 maanden geleden. De ‘animal spirits’ (instincten die beleggersgedrag beïnvloeden, red.) zorgden voor een enorme koersstijging bij de meest risicovolle assets. De Goldman Sachs Non-Profitable Technology Index had met een plus van 15,2% zijn beste dag ooit. De cryptomunten stegen met $112 miljard. Ik snap dat we dit soort heftige koersstijgingen zien wanneer de overheid of de Fed all-in gaat, maar ik snap niet waarom dit nu gebeurt. Zullen er werkelijk grote groepen beleggers zijn die de Fed gaat stimuleren in 2023?!

Inflatie daalt door het breken van de animals spirits en neemt toe wanneer de animal spirits losgaan. De voorzitter van de Fed, Jerome Powell, kijkt zonder twijfel naar de Amerikaanse Financial Conditions en zal denken dat er meer nodig is om de inflatie te breken.

Overhitte wereld

Hij zal ook weten dat de Chinese economie op zijn gat ligt. De producentenprijzen daalden daar met 1,3% over de afgelopen 12 maanden. Wanneer de Chinese president Xi van zijn zero-covidstrategie afstapt, zal er een enorme vraag vanuit China naar van alles en nog wat ontstaan, net zoals het Westen een grote opgespaarde vraag had toen wij stopten met lockdowns. In een oververhitte wereld zal de wereld nog veel meer overhit raken wanneer de Chinese vraag erbij komt.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!