Updates

Aandelen Internationaal

Pfizer

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Intel

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

WDP

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Johnson & Johnson

Advies
kopen
Aandelen Nederland

KPN

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Nieuwe Steen Investments

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

LVMH

Advies
houden
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Procter & Gamble

Advies
houden
Aandelen Nederland

Beter Bed

Advies
houden
Aandelen Nederland

Just Eat Takeaway

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Goldman Sachs

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walt Disney

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Fastned

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Bayer

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Nestlé

Advies
kopen

Updates

Aandelen Internationaal

Pfizer

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Intel

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

WDP

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Johnson & Johnson

Advies
kopen
Aandelen Nederland

KPN

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Nieuwe Steen Investments

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

LVMH

Advies
houden
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Procter & Gamble

Advies
houden
Aandelen Nederland

Beter Bed

Advies
houden
Aandelen Nederland

Just Eat Takeaway

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Goldman Sachs

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walt Disney

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Fastned

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Bayer

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Nestlé

Advies
kopen
Analisten Christian Slagter-Koster, 19 nov 2022 09:00

BP | ING vindt de oliereus aantrekkelijk gewaardeerd

0 0 Leestijd ongeveer

Een sterke kaspositie in combinatie met een laag break-evenpunt ten opzichte van de olieprijs maken het aandeel BP volgens ING aantrekkelijk gewaardeerd.

BP is een van de vijf grootste geïntegreerde oliemaatschappijen ter wereld en heeft volgens ING vooral een sterke marktpositie in raffinage in de Verenigde Staten, waar ongeveer een derde van de totale raffinagecapaciteit van het bedrijf ligt. ING stelt dat de raffinaderijen van BP geavanceerd zijn en ook olie van lage kwaliteit kunnen verwerken tot een hoogwaardig product, iets wat andere raffinaderijen niet kunnen.


Wel heeft het Britse olieconcern een hoog duurzaamheidsrisico en liggen door het oppompen van olie en gas milieurampen op de loer. De betalingen die voortvloeien uit de olieramp in 2010 met het boorplatform Deepwater Horizon in de Golf van Mexico liggen de komende jaren rond de $1 mrd. BP kan dit makkelijk betalen, aangezien de winst over heel 2021 uitkwam op $15,6 mrd.

Resulaten

Over het derde kwartaal realiseerde BP een omzet van $55 mrd en een operationele winst van $13,8 mrd. De operationele kasstroom kwam uit op $8,3 mrd. BP profiteerde van betere marktomstandigheden en van sterke handelsresultaten van zijn gasdivisie. Er werd in deze periode voor $3,1 mrd geïnvesteerd, $1,2 mrd aan dividend uitgekeerd en voor $2,9 mrd aan eigen aandelen ingekocht. ING voorziet dat BP dankzij de sterke vrije kasstroom in staat zal zijn om meer kapitaal aan zijn aandeelhouders uit te keren, onder andere door meer eigen aandelen in te kopen. BP verwacht in de periode van 2021 tot 2025 een break-evenpunt ten opzichte van de olieprijs te realiseren van $40 per vat, wat ING laag vindt. Het bedrijf heeft daarbij een sterke kaspositie, waardoor het lange tijd lage olieprijzen kan opvangen.

De netto-schuldpositie daalde over het derde kwartaal op kwartaalbasis met $0,8 mrd naar $22 mrd en is volgens ING daarmee wel aan de hoge kant ten opzichte van andere grote oliemaatschappijen. De netto schuld/eigen vermogen-verhouding bedraagt 41%. Aan de andere kant let BP goed op de kosten en voert het operationele kostenbesparingen door. De koers-winstverhouding van het aandeel BP wordt door analisten gemiddeld geschat op 4, wat in lijn ligt met Total en lager is dan die van Exxon en Chevron.

BP richting duurzaam

Tot slot stelt ING dat BP grote stappen zet op het gebied van duurzame energie, wat ook nodig is gezien de ambitieuze doelstellingen. Het bedrijf wil de huidige 3,3 gigawatt aan geproduceerde elektriciteit opvoeren naar 50 gigawatt in 2030 en voornamelijk opwekken via zonne-energie. Vanaf 2025 verwacht BP dat duurzaam opgewekte elektriciteit een belangrijke bijdrage zal leveren aan de operationele winst. Tot die tijd zal de groei van de operationele winst vooral komen uit de upstream- en downstreamdivisies.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.