Updates

Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Procter & Gamble

Advies
houden
Aandelen Nederland

Beter Bed

Advies
houden
Aandelen Nederland

Just Eat Takeaway

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Goldman Sachs

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walt Disney

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Fastned

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Bayer

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Johnson & Johnson

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Nestlé

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Arcadis

Advies
kopen

Updates

Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Procter & Gamble

Advies
houden
Aandelen Nederland

Beter Bed

Advies
houden
Aandelen Nederland

Just Eat Takeaway

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Goldman Sachs

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walt Disney

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Fastned

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Bayer

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Johnson & Johnson

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Nestlé

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Arcadis

Advies
kopen
Educatie Ivan SNURER, 20 nov 2022 15:00

Waarde-aandelen | Ondanks de rentetop is het nog niet te laat

0 0 Leestijd ongeveer

De top van de rentecyclus is in zicht. Dat is slecht nieuws voor typische waarde-aandelen. Value-stocks gedijen juist bij renteverhogingen, maar het is nog niet te laat. 

De Federal Reserve (Fed), de Amerikaanse tegenhanger van de Europese Centrale Bank, verhoogde begin deze maand zoals verwacht de rente met 75 basispunten. Hiermee komt de beleidsrente uit op 3,75-4%. Begin dit jaar was de bandbreedte nog 0-0,25%.

Om de hoge inflatie in de Verenigde Staten te beteugelen besloot het orgaan van Amerikaanse centrale banken in vier opeenvolgende beleidsvergaderingen tot forse rentestappen van 75 basispunten. De Fed had de rente medio maart al met 25 basispunten en begin mei met 50 basispunten opgetrokken.

Ook voor de beleidsvergadering van medio december wordt een rentestap verwacht. Het uiteindelijke besluit zal afhangen van de economische omstandigheden van dat moment, maar de verwachting is dat het slechts 50 basispunten zullen zijn.

Op dit moment voorziet de markt dat de Fed volgend jaar mei zal stoppen met het verhogen van de basisrente. Afgaande op futurecontracten zal dit bij een bandbreedte van 5-5,25% zijn.

Berenmarkt

Bij de slotbel van 11 november 2022 noteerde op Wall Street de aandelenmarkt, blijkens de S&P500, sinds de start van de huidige reeks van renteverhogingen van de Amerikaanse centrale bank 9% lager. Ten opzichte van de all-time high van begin dit jaar is er zelfs sprake van een daling van 21%. Met als voorlopig dieptepunt de maximum drawdown van 27,5%, koerst de S&P500 sinds medio juni officieel in een berenmarkt.

Het koersverlies van de S&P500 is klein bier vergeleken bij de prestaties van groeigiganten op Wall Street, zoals de illustere FANG-aandelen. FANG was oorspronkelijk het acroniem van Facebook (Meta), Amazon, Netflix en Google (Alphabet), nu telt de verzamelindex FANG+ met Alibaba, Apple, Baidu, Microsoft, Nvidia en Tesla tien innovatieve technologiebedrijven. Een blik op FANG+ leert dat in de huidige opwaartse rentecyclus de koersen van de eliteaandelen met ruim 40% gekelderd zijn.

De prestaties van waarde- en groeiaandelen worden evenwel in een breder spectrum met elkaar vergeleken. De groeiaandelen die opgenomen zijn in de S&P500 doen het aanzienlijk beter dan FANG+, maar aanzienlijk slechter dan de waarde-aandelen van de S&P500. Het verlies van de S&P500 Growth-index bedraagt sinds de eerste renteverhoging van dit jaar 15% tegenover 4% voor de S&P500 Value-index en sinds het jongste hoogterecord van de brede S&P500 respectievelijk 26 en 6%.

Bovenstaande rendementen zijn niet atypisch voor de huidige opwaartse rentecyclus. Ze liggen in het verlengde van historische gemiddeldes. De geschiedenis leert dat wanneer centrale banken de rente verhogen, waarde-aandelen op groeiaandelen de voorkeur genieten en vice versa bij renteverlagingen.

Wie een blik werpt op de verschillende waarderingsratio’s van de S&P500 Value-index en diens tegenhanger, de S&P500 Growth-index, ziet dat door de koersdalingen op de brede markt de waarderingsratio’s aardig naar elkaar toe gekropen zijn. Neem de koers-winstverhouding (k/w). Het mediane verschil is teruggelopen tot 5,7 k/w-punten (= k/w van 23 voor Growth minus k/w van 17,3 voor Value), terwijl het historisch gemiddelde tussen deze twee categorieën rond de 11 k/w-punten (25x k/w voor groei en 14x k/w voor waarde) schommelt.

Hoge waarderingen

De zwanenzang van groeiaandelen werd echter niet ingeluid door de renteverhogingen van de Fed, maar wel door de kapitaalmarkten. Daar lopen de rentevoeten al op sinds de zomer van 2020. Ongeveer gelijktijdig begonnen waarde-aandelen, na jarenlange onder-performance, aan hun langverwachte opmars.

Maar als het einde van de huidige opwaartse rentecyclus daadwerkelijk nadert, dan roept dat de vraag op of het nu nog verantwoord is om waarde-aandelen te kopen. De koersen van rentegevoelige groeiaandelen bloeien tijdens periodes van rentedalingen op en waarde-aandelen gedijen juist tijdens renteverhogingen.

De waarderingen op de brede markt zijn echter nog altijd hoog, wat maakt dat aandelen aan de dure kant zijn. Dit suggereert dat het nog niet te laat is om waarde-aandelen te kopen, maar dat moet de tijd uitwijzen. De geschiedenis leert evenwel dat goedkope dividendaandelen waarop aandelen-inkoopprogramma’s lopen, een tijdloze investering zijn. Zij presteren door de jaren heen beter dan typische waarde-aandelen en beter dan rentegevoelige groeiaandelen.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!