Updates

Aandelen Internationaal

Pfizer

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Intel

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

WDP

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Johnson & Johnson

Advies
kopen
Aandelen Nederland

KPN

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Nieuwe Steen Investments

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

LVMH

Advies
houden
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Procter & Gamble

Advies
houden
Aandelen Nederland

Beter Bed

Advies
houden
Aandelen Nederland

Just Eat Takeaway

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Goldman Sachs

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walt Disney

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Fastned

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Bayer

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Nestlé

Advies
kopen

Updates

Aandelen Internationaal

Pfizer

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Intel

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

WDP

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Johnson & Johnson

Advies
kopen
Aandelen Nederland

KPN

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Nieuwe Steen Investments

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

LVMH

Advies
houden
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Procter & Gamble

Advies
houden
Aandelen Nederland

Beter Bed

Advies
houden
Aandelen Nederland

Just Eat Takeaway

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Goldman Sachs

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walt Disney

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Fastned

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Bayer

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Nestlé

Advies
kopen
Portefeuilles Menno van Hoven, 8 nov 2022 17:32

Dividendportefeuille | Microchip blijft imponeren

0 0 Leestijd ongeveer

Per saldo deed de Dividendportefeuille op weekbasis ditmaal weinig, mede door de dollar die verder inleverde. Cijfers én een hoger dividend waren er voor het Deense Coloplast en dividendkanon Microchip.

Op weekbasis was er na een aantal uitstekende weken ditmaal weinig beweging voor de 43 aandelen tellende Dividendportefeuille met per saldo wel meer stijgers (25) dan dalers (18). De dollar dook weer onder pariteit met de euro, wat het rendement met 66,7% belegd in de Verenigde Staten net als vorige week iets drukte. De dollar staat in 2022 nog altijd op een royale plus van 13,7% ten opzichte van de euro, wat bepalend blijft voor het rendement (dit jaar nu 12,6% negatief). Met nog enkele weken handel dit jaar is de kans wel zeer groot dat het voor het eerst in de historie van de Dividendportefeuille een verliesjaar wordt.

Microchip

Ook deze week was er weer mooi nieuws te melden op dividendgebied met verhogingen door Microchip Technology en Coloplast, die alle twee met meevallende kwartaalcijfers kwamen. Allereerst Microchip, dat eigenlijk nog beter presteert op dividendgebied dan ik had verwacht toen ik het semiconductoraandeel minder dan een jaar geleden op 7 december 2021 kocht voor de Dividendportefeuille.

Ik kocht Microchip, dat ik al jaren in de gaten hield, op het moment dat de dividendgroei aanzienlijk versnelde. Microchip verhoogde al achttien jaar op rij elk kwartaal het dividend, maar deed er op jaarbasis elke keer maar een minimale 0,5% bij. In 2021 werd begonnen met een inhaalslag met een dividendgroei van 25,9% en in 2022 doet Microchip er nog een schepje bovenop met een dividendverhoging van 41,4%. Dat is ongekend binnen de sector en zeker voor een bedrijf dat nu twintig jaar op rij het dividend heeft verhoogd. Eind deze maand zal Microchip ex-dividend gaan voor een recorddividend van $0,328 per aandeel, wat 9,1% meer is dan het laatste kwartaaldividend van $0,301 dat in september werd uitgekeerd.

Het mooie aan Microchip, dat naast dividend ook eigen aandelen inkoopt, is dat het dividend ook de komende kwartalen verder wordt verhoogd. Ook in 2023 zal er een minimaal dubbelcijferige dividendgroei zijn voor dit unieke aandeel, dat nu 2% dividendrendement biedt. De laatste kwartaalcijfers waren overigens ook prima en werden door beleggers beloond met ruim 7% koerswinst. Microchip behaalde een recordomzet van $2,073 mrd in het fiscale tweede kwartaal van 2023, wat 5,6% meer was dan het eerste kwartaal en 25,7% hoger dan het zelfde kwartaal een jaar eerder.

Het mooie aan dit soort aandelen is dat zoveel cash wordt gegenereerd dat er naast een recorddividend ook voor $247,2 mln aan aandelen ingekocht kon worden in het jongste kwartaal én de schuldpositie met $265 mln werd afgebouwd. Per kwartaal is het dividend nu zo’n $150 mln, wat de potentie daarvan voor de komende jaren nog eens onderstreept. Met een k/w van 11 is de waardering gewoon laag.

Dividend Aristocrat Coloplast

Een andere dividendtopper die met cijfers kwam én het dividend verhoogde is het Deense healthcarebedrijf Coloplast, momenteel de enige Europese Dividend Aristocrat in portefeuille. Coloplast pluste per saldo 3% op weinig verrassende cijfers en liet weten een 7% hoger slotdividend van DKK15 te betalen. Dat brengt het dividendrendement van Coloplast, dat op 2 december ex-dividend gaat, op 2,5%. Met Coloplast hebben nu alle zestien Europese aandelen in de Dividendportefeuille het dividend in 2022 verhoogd. In de Verenigde Staten verwacht ik nog zes of zeven verhogingen dit jaar.

 

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!