Updates

Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
kopen
Aandelen Nederland

SIF

Advies
houden
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Siemens

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aegon

Advies
houden
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Ahold Delhaize

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Walt Disney

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

AB Inbev

Advies
houden
Aandelen Nederland

Kendrion

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Pfizer

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TKH

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Linde

Advies
houden
Advies van de dag Karel Mercx, 11 okt 2022 13:19

Shell | Waarschuwing in update roept vragen op

0 0 Leestijd ongeveer

Dat Shell met de huidige energieprijzen een waarschuwing moet afgeven voor de derdekwartaalcijfers is verrassend. Dat het aandeel Shell vervolgens met 5% naar beneden gaat, is logisch.

De gemiddelde olieprijs, gemeten via de Brent, was over het tweede kwartaal $112 en die daalde in het derde kwartaal naar $98. De gemiddelde gasprijs (TTF Nat Gas) is in die periode gestegen van $102 naar $203. De waarschuwing van afgelopen week roept meer vragen op dan antwoorden over hoe Shell in het derde kwartaal heeft gedraaid.

Zo meldde het concern dat er significant lagere omzetten in de divisie Integrated Gas aan zitten te komen omdat de de gasmarkt volatiel en ontwricht is. Er is een groot verschil tussen de fysieke en de futuremarkt, stelt het concern. Deze zin zonder toelichting zegt helemaal niets.

Bij de divisie Chemicals & Products viel op dat de raffinagemarges waarschijnlijk bijna gehalveerd zijn. Die lagen in het tweede kwartaal nog op $28 en het is de verwachting dat dit rond de $15 zal uitkomen. Shell verwacht dat dit ‘een negatieve impact van tussen $1 mrd en $1,4 mrd’ zal hebben op de onderliggende winst in het derde kwartaal. Hier was ook geen toelichting bij, maar waarschijnlijk is de reden dat de eindgebruiker minder bij Shell aan het kopen is omdat de wereldeconomie aan het afkoelen is.

In het tweede kwartaal bedroeg de winst van Shell $11,5 mrd. Het was daarmee het beste kwartaal ooit voor het grootste Europese energiebedrijf. Aansluitend werd een inkoopprogramma begonnen van $6 mrd, dat nu nog loopt.

Advies aandeel Shell op ‘kopen’

De kwartaalcijfers zullen ongetwijfeld een hoop vragen oproepen van analisten. Ons advies voor het aandeel Shell blijft ‘kopen’ omdat ik denk dat de komende jaren de energieprijzen verder zullen stijgen. Maar Shell moet over twee weken wel een goed verhaal hebben waarom het derde kwartaal is tegengevallen.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,75 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!
Meer uitleg over inloggen? Lees de FAQ