Updates

Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
kopen
Aandelen Nederland

SIF

Advies
houden
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Siemens

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aegon

Advies
houden
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Ahold Delhaize

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Walt Disney

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

AB Inbev

Advies
houden
Aandelen Nederland

Kendrion

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Pfizer

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TKH

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Linde

Advies
houden
Aandelen Nederland

Vopak

Advies
kopen

Updates

Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
kopen
Aandelen Nederland

SIF

Advies
houden
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Siemens

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aegon

Advies
houden
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Ahold Delhaize

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Walt Disney

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

AB Inbev

Advies
houden
Aandelen Nederland

Kendrion

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Pfizer

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TKH

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Linde

Advies
houden
Aandelen Nederland

Vopak

Advies
kopen
Portefeuilles Johan Brinkman, 4 okt 2022 17:33

Portefeuille NL | Prima in positie om de AEX te verslaan

0 0 Leestijd ongeveer

Als de goede vooruitzichten voor de portefeuille-aandelen bij de komende cijferpublicaties worden bevestigd, is een positief rendement over geheel 2022 goed denkbaar.

Voor wereldwijde aandelen was september een slechte maand en de Amsterdamse beurs deelde in die malaise. Ook de Portefeuille NL zag het jaarrendement teruglopen, van -4,0% bij de vorige update begin september naar -6,1% afgelopen maandag. Echter, de voorsprong van onze portefeuille met Nederlandse sectorfavorieten op de benchmark nam juist toe. De AEX Total Return sloot maandag namelijk af met een rendement van -17,1%. Daarmee groeide het verschil tussen de keuze van Beleggers Belangen en de AEX van 9,0 procentpunt vier weken terug naar 11,0 procentpunt nu.

KPN blijft nu achter

Terwijl verschillende fondsen op het Beursplein in september 10% of meer koersverlies leden en slechts enkele daarvan de voeten droog wisten te houden, telde de Portefeuille NL slechts één grote verliezer. KPN leverde afgelopen weken ruim 10% in zonder duidelijke bedrijfsspecifieke aanleiding. Tot de zomer was dit hoog-dividendaandeel een van de weinig AEX-fondsen dat in 2022 goed presteerde, maar de laatste weken is hier wat de klad ingekomen.

Kennelijk spelen het verslechterde beurssentiment en de teruglopende economische vooruitzichten ook het telecommunicatiebedrijf parten.

Voor het overige bleven onze sectorfavorieten in de onrustige septembermaand relatief goed liggen, met zelfs enkele positieve uitschieters de afgelopen vier weken: OCI (+5,7%), Arcadis (+5,4%) en ING (+4,9%). Mestproducent OCI is met een rendement van +77,9% in 2022 nog steeds een absolute knaller op het Beursplein en is met 14,3% ondertussen ook de zwaarstwegende positie.

Veel opwaarts potentieel zien wij echter niet meer voor het aandeel, dat na een klein dipje weer rond piekniveau noteert. Echter, gezien de hoge prijzen voor kunstmest houden we OCI absoluut in portefeuille.

Positieve ontwikkelingen

De fraaie performance van het aandeel Arcadis doet ons extra deugd, omdat we dit fonds pas onlangs in portefeuille hebben opgenomen als vervanger van Boskalis. Het Nederlandse ingenieursbureau kwam in september met positieve berichten over de afronding van de overname van het Duitse Giftge Consult, een advies- en ingenieursbedrijf voor energietransitie, en de aankoop van het Canadese IBI Group, een bureau dat duurzame gebouwen, intelligente systemen en efficiënte infrastructuur ontwerpt. Deze acquisities bieden Arcadis een nog steviger fundament om verder te groeien.

En ook de positieve ontwikkeling van ING doet ons goed, want het bankaandeel is een van de drie grote achterblijvers dit jaar. De stijgende rente speelt ongetwijfeld een rol bij de opleving van het sentiment rond ING, maar dit moet ook niet overdreven worden. De teruglopende economische vooruitzichten die het gevolg zijn van die renteverhogingen zorgen namelijk weer voor de nodige neerwaartse druk op het fonds. Zeker voor een aandeel als ING zijn de presentatie binnenkort van de cijfers over het derde kwartaal en de vooruitzichten voor de komende periode extra spannend.

Met OCI, Arcadis en ING zijn de portefeuilleposities die de afgelopen maand vooruitgang hebben geboekt genoemd, maar er is gelukkig ook een groep aandelen die de verliezen zeer beperkt heeft gehouden. Dat geldt onder meer voor nog twee andere nieuwe posities dit jaar, namelijk UMG (-0,4%) en Unilever (-1,0%), alsook voor Fagron (-0,2%). En ook de twee grootste verliezers in onze portefeuille in 2022, Besi en CM.com, lijken met een maandverlies van ‘slechts’ 2,2% en 2,5% enigszins te stabiliseren. De grootste klappen kregen deze aandelen in de eerste maanden van het jaar.

Dividenduitkering

Op het dividendfront was het de afgelopen maanden stil rondom de Portefeuille NL, die overigens niet speciaal op de hoogte of de groei van het dividend is ingericht. Later deze maand stromen er desalniettemin enkele betalingen binnen. UMG betaalt €0,24 per aandeel en ook ontvangen aandeelhouders de laatste dag van deze maand €3,55 per aandeel van OCI. Van de vijftien aandelen uit de voorbeeldportefeuille komt daarna alleen Unilever dit jaar nog met een dividenduitkering op de proppen.

Maar de meeste aandacht zal de komende weken toch uitgaan naar de diverse cijferpresentaties en de vooruitzichten. Welke gevolgen hebben zoals gesteld de hogere rente en de terugvallende economie op de prestaties van de financiële fondsen ING en ASR? Wat merken consumentenaandelen als Unilever en Ahold Delhaize van de stijgende kosten en het dalende consumentenvertrouwen? En wat doen de schommelingen in de grondstoffenprijzen met de resultaten van AMG en SBM Offshore?

Afhankelijk van de antwoorden op de bovenstaande vragen, kan het in het laatste kwartaal nog alle kanten op, zowel voor de gehele portefeuille als voor vrijwel alle posities. CM.com, Besi en ING zie ik hun verliezen in 2022 tot nu toe voor het einde van het jaar niet meer omkeren in een positief rendement, maar voor alle andere posities is dit zeer wel mogelijk. En dat laatst geldt ook voor de portefeuille als geheel. En wellicht het belangrijkste: met een voorsprong van 11 procentpunt op dit moment mogen we goede verwachtingen hebben dat we de AEX dit jaar zullen gaan verslaan.

Wensenlijst

Tien van de vijftien posities in de Portefeuille NL vinden wij op dit moment ook nog koopwaardig. Uitzonderingen met een houdadvies zijn Vastned, AMG, Fagron, ING en zoals eerder gesteld OCI.

Zodra het advies op een van de vijftien portefeuillefondsen de komende weken wordt verlaagd naar ‘verkopen’, zullen we dit aandeel meteen uit portefeuille verwijderen. Als mogelijke vervangers staan op onze wensenlijst de sectorfavorieten DSM, Galapagos, Aegon, Van Lanschot Kempen, Acomo, Nedap, ASMI en Nieuwe Steen.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,75 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!
Meer uitleg over inloggen? Lees de FAQ