Updates

Aandelen Internationaal

Enel

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Vivoryon Therapeutics

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
houden
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TKH

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
kopen
Aandelen Nederland

SBM Offshore

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vopak

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aegon

Advies
kopen
Aandelen Nederland

IMCD

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Ahold Delhaize

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walt Disney

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
kopen

Updates

Aandelen Internationaal

Enel

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Vivoryon Therapeutics

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
houden
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TKH

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
kopen
Aandelen Nederland

SBM Offshore

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vopak

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aegon

Advies
kopen
Aandelen Nederland

IMCD

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Ahold Delhaize

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walt Disney

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
kopen

Moderna | Is er ook een toekomst zonder corona?

0 0 Leestijd ongeveer

De omzet van coronavaccinmaker Moderna (MRNA) komt volgend jaar stevig onder druk te staan. Dat wordt ook weerspiegeld in de beurskoers die in twaalf maanden met 63% is gedaald.

Voor Moderna wordt 2023 in financieel opzicht hoogstwaarschijnlijk een jaar om snel te vergeten. In het lopende jaar levert de verkoop van coronavaccin Spikevax nog circa $21,0 mrd op. De onderneming heeft groen licht van toezichthouder FDA om een nieuwe vaccinvariant op de Amerikaanse markt te brengen, dat gericht is tegen de Omikron-varianten BA.4 en BA.5. De vaccins worden inmiddels ook ingezet in Europa, Japan, Canada en Australië.

De flinke koersdaling van het aandeel Moderna van de afgelopen twaalf maanden is echter een duidelijk signaal dat beleggers weinig meer verwachten van vaccininkomsten. Tenzij de pandemie opnieuw onverwacht oplaait, gaat de omzet in 2023 halveren tot circa $10 mrd.

Blik op de pijplijn van Moderna

De echte waarde van Moderna zit echter niet in de huidige medicijnverkopen, maar in de potentie van de ontwikkelingspijplijn. Daarin hebben meer dan dertig middelen inmiddels de klinische onderzoeksfase bereikt. Door het succes van Spikevax, heeft de onderneming de financiële slagkracht om deze studies uit eigen middelen te financieren. Bovendien is er het afgelopen jaar veel ervaring opgedaan met het in de markt zetten van een nieuw middel.

De komende kwartalen krijgt het bedrijf naar verwachting toestemming om vaccins tegen het RSV-, CMV- en griepvirus op de markt te brengen. Daarmee zou Moderna niet alleen een meer diverse omzetstroom aanboren, maar ook bewijzen dat de mRNA-technologie een heel goede basis vormt voor de ontwikkeling van een scala aan nieuwe vaccins en medicijnen.

Advies aandeel Moderna op ‘kopen’


De nieuwsstroom van de komende kwartalen kan eraan bijdragen dat focus van beleggers verschuift van coronaberichten naar de potentie van de pijplijn. Bovendien biedt de kaspositie van ruim $18 mrd alle ruimte om de pijplijn met een overname verder aan te vullen. Hoewel beleggers in biotechaandelen altijd rekening moeten houden met de onzekerheid van het ontwikkelingsproces, doet de huidige waardering geen recht aan de vooruitzichten van Moderna.

Naar verwachting kan de (sterk winstgevende) omzet na een bodem van circa $6,5 mrd in de toekomst opnieuw gaan groeien.

Moderna in cijfers 2023 (taxatie) 2022 (taxatie)
Omzet $10.000 mln $22.000 mln
Ebitda $3750 mln $12.500 mln
Nettowinst $3100 mln $12.200 mln

Beleggers betalen ongeveer een kwart minder voor de toekomstige omzetgroei dan bij grote branchegenoten met een veel hoger groeitempo, zoals Amgen. Bovendien wordt hierbij niet eens rekening gehouden met de mooie winsten in de komende kwartalen. Dit is een prima moment om positie te kiezen in het aandeel Moderna en af te wachten totdat de potentie op van de veelbelovende mRNA-pijplijn beter in de koers weerspiegeld wordt.

Selectief met vaccinmakers
Moderna is niet de enige ontwikkelaar van coronavaccins waarvan de koers sterk onder druk staat. Het Duitse BioNTech is de afgelopen twaalf maanden 45% minder waard geworden en bij Novavax is dat zelfs bijna 90%. Beide bedrijven kampen net als Moderna met het vooruitzicht van een stevige omzetkrimp in 2023. Met name voor Novavax wordt het met de huidige pijplijn heel lastig om binnen enkele jaren terug te keren naar winstgevendheid.

BioNTech staat er in dit opzicht beter voor, maar het bedrijf heeft juist op kortere termijn moeite om de verwachtingen van beleggers in te lossen. In augustus daalde de koers binnen enkele dagen met 15% omdat zowel de winst- als omzetgroei tegenvielen.

Aandeel Moderna Kerngegevens (1)

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!