ING | Premie van het aandeel KPN gerechtvaardigd
In het tweede kwartaal daalde de omzet van KPN’s consumententak op jaarbasis met 0,5%. Dit was onder meer te wijten aan een krimp van het aantal vaste lijnen, terwijl bij mobiel nog altijd sprake was van een lichte groei. KPN verwacht dat de omzet van de consumentendivisie in de tweede jaarhelft zal verbeteren dankzij prijsverhogingen en afgenomen concurrentie.
Daarnaast zal de verschuiving van koper naar glasvezel op de lange termijn zorgen voor verdere groei. De gemiddelde omzet per gebruiker is voor glasvezelklanten circa 11% hoger dan voor de traditionele breedbandklant.
Verder presteerden de zakelijke en grootzakelijke divisies met een omzetstijging van respectievelijk 3% en 6,8% beter dan waar ING op rekende. Ook vinden de analisten de beter dan verwachte vrije kasstroom en hogere prognoses bemoedigend.
Voor de korte termijn denkt ING dat de hoge inflatie voor KPN kan leiden tot een lagere omzet per gebruiker, minder nieuwe klanten en een mogelijke stijging van het aantal wanbetalingen. De hogere rentes kunnen zorgen voor hogere financieringskosten. Momenteel is 39% van KPN’s totale schuld blootgesteld aan hogere rentekosten. Het herfinancieringsprofiel is volgens ING redelijk uitgespreid over de jaren.
Aandeel KPN kent weinig koerspotentie
Het aandeel noteert tegen 15,8 maal de getaxeerde winst voor de komende twaalf maanden, wat volgens ING een flinke premie is ten opzichte van de 12,5 waar de Europese telecomindex op noteert. Eenzelfde beeld is te zien op basis van de bedrijfswaarde afgezet tegen de ebitda, die voor KPN op 7,1 ligt en voor de index op 6,3.
Verder is het getaxeerde dividendrendement van KPN met 5,2% iets lager dan de 5,6% voor Europese sectorgenoten. De premie op KPN is volgens ING gerechtvaardigd, maar laat weinig ruimte voor bovengemiddelde koerspotentie.