Updates

Aandelen Nederland

Value8

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Pharming

Advies
kopen
Aandelen Nederland

SBM Offshore

Advies
kopen
Aandelen Nederland

SIF

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Enel

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Ordina º

Advies
houden
Aandelen Nederland

Basic-Fit

Advies
houden
Aandelen Nederland

TKH

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Volkswagen

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

AB Inbev

Advies
houden
Aandelen Nederland

Nedap

Advies
kopen
Aandelen Nederland

PostNL

Advies
houden
Aandelen Nederland

Allfunds

Advies
kopen

Updates

Aandelen Nederland

Value8

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Pharming

Advies
kopen
Aandelen Nederland

SBM Offshore

Advies
kopen
Aandelen Nederland

SIF

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Enel

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Ordina º

Advies
houden
Aandelen Nederland

Basic-Fit

Advies
houden
Aandelen Nederland

TKH

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Volkswagen

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

AB Inbev

Advies
houden
Aandelen Nederland

Nedap

Advies
kopen
Aandelen Nederland

PostNL

Advies
houden
Aandelen Nederland

Allfunds

Advies
kopen
Portefeuilles Menno van Hoven, 20 sep 2022 17:05

Dividendportefeuille | Onder druk van inflatieperikelen

0 0 Leestijd ongeveer

De Dividendportefeuille blijft onder grote druk liggen door de inflatieperikelen. Na een topweek volgde een zeer slechte week met vooral een flinke tik voor de cyclische fondsen. Alleen de lange termijn is belangrijk.

Na een superweek met bijna alleen maar groene cijfers voor de Dividendportefeuille volgt dan weer een zeer slechte week met louter verliezers. Ditmaal wist slechts één aandeel het hoofd boven water te houden, zij het met een minimaal plusje van 0,4% (Johnson & Johnson). In tegenstelling tot vorige week waren het ditmaal juist weer de meer defensieve aandelen (consumer staples en pharma) die het beste bleven liggen, met ook Orkla en Diageo bij de relatieve uitblinkers.

Voor de meeste aandelen in portefeuille was het echter weer risk-off met rake klappen voor de cyclische fondsen die in theorie het meest last hebben van een hogere inflatie en/of stijgende rente.

Eastman Chemical

De met afstand grootste daler op weekbasis was Eastman Chemical dat terugviel naar een laagste jaarkoers op minder dan $80. Het chemiebedrijf stelde vorige week de winstverwachting neerwaarts bij en rekent voor het derde kwartaal nu op een aanzienlijk lagere winst per aandeel van $2,00. Analisten, die massaal hun koersdoelen en adviezen neerwaarts bijstelden, rekenden op $2,60 voor Eastman Chemical, dat een jaar eerder in het derde kwartaal nog $2,46 als winst per aandeel realiseerde.

Volgens het breed gespreide chemiebedrijf is de vraag in augustus en september nog harder teruggevallen dan eerder verwacht, vooral vanuit de bouwsector en voor duurzame consumentengoederen, wat typisch twee sectoren zijn die last hebben van een hogere inflatie/rente.

Ook werkt de sterke dollar negatief voor Eastman, dat meer dan de helft van zijn omzet buiten de VS realiseert. Door de koerstik van 34% in 2022 noteert het aandeel nu tegen een ogenschijnlijk lage k/w van nog geen 9 en is het dividendrendement opgelopen tot 3,8%.

Uniek record

Andere aandelen die op weekbasis hard omlaag gingen zijn Lifco, Tecan en Castellum. Dat laatste aandeel werd meegesleurd met de verkoopgolf voor de (Europese) vastgoedsector die bij uitstek last heeft van (verwachte) forse renteverhogingen. Specifiek voor Castellum viel het bericht dat de Zweedse Riskbank dinsdag de grootste renteverhoging van de laatste drie decennia heeft doorgevoerd bijzonder slecht

Op een koers van SEK129 is Castellum na een tussentijds herstel weer terug bij af met een verlies van 47% in 2022. Het dividendrendement veert hierdoor op naar 5,6%, wat het hoogste is van alle Dividendportefeuille-aandelen. Met name vanwege de ijzersterke dividendhistorie en bewezen focus van Castellum op het handhaven en verder uitbouwen van het unieke record maak ik me vooralsnog geen zorgen om dit dividend.

Voorspelbaar dividend

Het zijn uitzonderlijke tijden, ook op de beurs, en het blijft juist nu zaak om vooral oog te houden voor de (zeer) lange termijn. Beurskoersen gaan omhoog en omlaag, met 2022 als extreem voorbeeld. Wie het zich kan veroorloven kan nu profiteren van lagere koersen voor kwaliteitsaandelen, waarvan er 43 in de Dividendportefeuille zitten. Beurskoersen zijn totaal onvoorspelbaar.

Het dividend is juist heel goed in te schatten. Zo verhoogde Texas Intruments vorige week het dividend met 8%, goed voor het 19de jaar op rij. Deze week reken ik op een dividendverhoging van 10% door Microsoft, wat twintig jaar van dividendgroei betekent. Uiteindelijk volgt de koers het dividend. Dat dividend gaat dit jaar én de komende jaren gewoon omhoog.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!