Updates

Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

CTP

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

L'Oréal

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Procter & Gamble

Advies
houden
Aandelen Internationaal

PayPal

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Unibail-Rodamco Westfield

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
houden
Aandelen Nederland

Vastned Retail

Advies
houden
Aandelen Nederland

Coca-Cola EurPartners

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Volkswagen

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Novartis

Advies
houden
Aandelen Nederland

Boskalis Westminster

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Hunter Douglas

Advies
verkopen

Updates

Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

CTP

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

L'Oréal

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Procter & Gamble

Advies
houden
Aandelen Internationaal

PayPal

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Unibail-Rodamco Westfield

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
houden
Aandelen Nederland

Vastned Retail

Advies
houden
Aandelen Nederland

Coca-Cola EurPartners

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Volkswagen

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Novartis

Advies
houden
Aandelen Nederland

Boskalis Westminster

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Hunter Douglas

Advies
verkopen
Advies Stephen Hendriks, 21 sep 17:28

Pfizer | Overnames noodzakelijk om patentkloof te overbruggen

0 0 Leestijd ongeveer

Ondanks een spectaculaire stijging van omzet en winst staat het aandeel Pfizer dit jaar flink in de min. De corona-omzet is enorm maar het niet-coronadeel groeit niet zo snel en moet via (dure) overnames versterkt worden.

Farmaceut Pfizer behaalde in het tweede kwartaal van dit jaar een 47% hogere recordomzet van maar liefst $27,4 mrd. Dit ondanks negatieve valuta-effecten van $1,3 mrd. Ook de winst per aandeel kreeg te maken met valutaire tegenwind van $0,08 maar groeide desondanks met 92% tot $2,04. In de rest van het jaar voorziet de farmaceut nog eens negatieve valuta-effecten van $2 mrd op de omzet en van $0,19 op de winst per aandeel. Niettemin handhaafde Pfizer de omzetprognose van $98,0-102,0 mrd voor heel 2022 en verhoogde het de onderkant van de bandbreedte voor de winst per aandeel voor dit jaar met $0,05 tot $6,30-6,45.

Dat heeft alles te maken met de goede operationele gang van zaken, vooral in de bestrijding van corona. Zowel de omzet van het coronavaccin Comirnaty als van de coronapil Paxlovid ontwikkelen zich beter dan Pfizer had verwacht. Toch is de koers van Pfizer dit jaar, in lijn met de S&P500-index, met bijna 19% gedaald. Andere Amerikaanse farmaceuten zoals Bristol-Myers Squibb, Eli Lilly en Merck staan dit jaar daarentegen op winsten van 13 tot 16%. Het negatieve sentiment werd recent gevoed door de patentstrijd met Moderna over de mRNA-technologie en eventuele schadevergoedingen over de bijwerkingen van maagzuurremmer Zantac.

Omzetgroei

Belangrijker is echter de (onzekere) ontwikkeling van de coronaproducten van Pfizer. Afgelopen kwartaal behaalden Comirnaty en Paxlovid een gezamenlijke omzet van bijna $17 mrd, goed voor ruim 61% van de totale omzet. Voor heel 2022 rekent Pfizer op een omzet van $32 mrd voor Comirnaty en van $22 mrd voor Paxlovid, maar J.P.Morgan rekent in 2023 op een daling van de omzet van Comirnaty tot $15,5 mrd en van Paxlovid tot $15,1 mrd. Dat zijn nog steeds aanzienlijke omzetten maar als het einde van de coronapandemie inderdaad in zicht is, zoals de WHO en de Amerikaanse president Biden recent suggereerden, dan neemt de positieve impact van de coronaproducten met hun stevige winstmarges af. Dan verschuift de aandacht naar het niet-coronadeel van de omzet.

Daarvan valt de autonome omzetgroei – slechts 2% in het eerste en 1% in het tweede kwartaal – tegen. Dat is minder dan de 5% die de farmaceut begin februari nog voor 2022 in het vooruitzicht had gesteld. In de tussentijd probeert Pfizer de pijplijn van nieuwe medicijnen te vullen met eigen producten – zoals een diabetesmedicijn, RSV-vaccin en een mRNA-griepvaccin – en samenwerkingen en overnames. Na de acquisities van Trillium ($2,3 mrd) en Arena Pharmaceuticals ($6,7 mrd) in 2021 nam Pfizer dit jaar ReViral ($525 mln), Biohaven ($11,6 mrd) en Global Blood Therapeutics ($5,4 mrd) over. Een reeks van dit soort overnames en samenwerkingen moeten in 2030 een omzet van zeker $25 mrd opleveren.

Patenten

Succes is uiteraard niet gegarandeerd. Zo zijn er twijfels over de immuno-oncologiebehandeling met het anti-CD47 antilichaam, zoals onder meer door Trillium wordt ontwikkeld, na gepauzeerde/stopgezette teststudies van Gilead en AbbVie. Onzekerheid over de groei van de corona-omzet, de pijplijn van nieuwe medicijnen en het welslagen van overnames maken beleggers voorzichtig. In de periode 2025-2027 verliest Pfizer bovendien alleen al in de VS $6,8 mrd aan omzet door aflopende patenten.

Advies aandeel Pfizer op ‘houden’

Ik verlaag, vooral als gevolg van valuta-effecten, mijn winsttaxatie voor het lopende jaar van $6,65 naar $6,45. Daarmee noteert Pfizer tegen een optisch lage k/w van ruim 7. Maar nog altijd vertekent de ‘coronawinst’ de waardering van Pfizer. Het niet-coronadeel van Pfizer verdient volgens mijn taxatie dit jaar namelijk $2,85-2,95 per aandeel. Met een ijzersterke balans en een dividendrendement van 3,5% is het aandeel Pfizer niettemin zeker het aanhouden (en misschien wel kleine positie-uitbreiding) waard.

De auteur heeft een positie in Pfizer

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!