Updates

Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Pharming

Advies
kopen
Aandelen Nederland

SBM Offshore

Advies
kopen
Aandelen Nederland

SIF

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Enel

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Ordina º

Advies
houden
Aandelen Nederland

Basic-Fit

Advies
houden
Aandelen Nederland

TKH

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Volkswagen

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

AB Inbev

Advies
houden
Aandelen Nederland

Nedap

Advies
kopen
Aandelen Nederland

PostNL

Advies
houden
Aandelen Nederland

Allfunds

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASMI

Advies
kopen

Updates

Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Pharming

Advies
kopen
Aandelen Nederland

SBM Offshore

Advies
kopen
Aandelen Nederland

SIF

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Enel

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Ordina º

Advies
houden
Aandelen Nederland

Basic-Fit

Advies
houden
Aandelen Nederland

TKH

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Volkswagen

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

AB Inbev

Advies
houden
Aandelen Nederland

Nedap

Advies
kopen
Aandelen Nederland

PostNL

Advies
houden
Aandelen Nederland

Allfunds

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASMI

Advies
kopen
Analisten Christian Slagter-Koster, 11 sep 2022 09:00

Threadneedle | Economische zorgen en positieve rendementen

0 0 Leestijd ongeveer

Volgens Columbia Threadneedle zijn de vooruitzichten voor de wereldeconomie niet rooskleurig. Toch verwacht de vermogensbeheerder een positief rendement voor aandelen in ontwikkelde markten.

Door toenemende fragmentatie wereldwijd zijn de macro-economische ontwikkelingen aanzienlijk volatieler geworden en daardoor de vooruitzichten voor aandelen nog onzekerder. Naast de geopolitieke situatie spelen onder meer de hoge inflatie, klimaatverandering, de energiecrisis en een krapper monetair beleid een belangrijke rol.

Verder wijst Columbia Threadneedle erop dat een aantal belangrijke onderwerpen op de politieke agenda staat. Zo zijn er op 25 september in Italië parlementsverkiezingen, vindt op 16 oktober het vijfjaarlijkse Partijcongres in China plaats en zijn op 8 november de Amerikaanse midterm-verkiezingen.

Het Verenigde Koninkrijk en de sterling

Het is de vraag of en zo ja wanneer de Amerikaanse en Europese economieën in een recessie belanden, stelt Columbia Threadneedle, dat zich daarbij vooral zorgen maakt over het Verenigde Koninkrijk. Dat land steekt zich al tientallen jaren in schulden die niet langer vol te houden zijn. Als Liz Truss nu zij de nieuwe Britse premier wordt op de crisis reageert met niet doordachte belastingverlagingen, voorziet Columbia Threadneedle dat de tekorten verder oplopen.

Daarnaast vinden de Amerikanen het verontrustend dat Truss aan het mandaat van de Bank of England wil sleutelen. Haar plan om de Britse energieprijzen te bevriezen via een door de overheid gesteund fonds is een strategie met een hoog rendement maar ook een hoog risico. Columbia Threadneedle is vooral bezorgd over de pond sterling. Recent stegen de verwachtingen voor de toekomstige bankrente, wat normaal gesproken een instroom van kapitaal zou aantrekken en het Britse pond sterker zou maken, maar de munt herstelde zich niet.

Nu het tekort op de lopende rekening richting 5% van het bbp gaat en de gasprijzen de pan uit rijzen, bestaat volgens Columbia Threadneedle een reëel risico dat het pond ten opzichte van de dollar in waarde daalt en het laagste punt ooit van $1,05 uit februari 1985 in zicht komt.

Waardering van aandelen

Over het algemeen is Columbia Threadneedle nog positief over aandelen. De waarderingen in de VS zijn aanzienlijk gedaald en de huidige koers-winst-ratio van de MSCI World Index is vanuit historisch perspectief een stuk neutraler. Een verdere koersdaling is volgens Columbia Threadneedle goed mogelijk.

Tegelijkertijd leert het verleden dat recessies negatief zijn voor aandelen, maar dat aandelenkoersen vaak één tot twee kwartalen voor het officiële einde van een recessie weer de weg omhoog vinden. Het resulteert erin dat Columbia Threadneedle voor aandelen uit ontwikkelde markten voor de komende vijf jaar rekent op een jaarlijks rendement van 4,2%.