Updates

Aandelen Nederland

Ebusco

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
houden
Aandelen Nederland

ASR

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Prosus

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Enel

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Intel

Advies
houden
Aandelen Nederland

Vastned Retail

Advies
houden
Aandelen Nederland

Wereldhave

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Unibail-Rodamco Westfield

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Unilever

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Home Depot

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Bayer

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden
Aandelen Nederland

Arcadis

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aegon

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
houden

Updates

Aandelen Nederland

Ebusco

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
houden
Aandelen Nederland

ASR

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Prosus

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Enel

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Intel

Advies
houden
Aandelen Nederland

Vastned Retail

Advies
houden
Aandelen Nederland

Wereldhave

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Unibail-Rodamco Westfield

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Unilever

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Home Depot

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Bayer

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden
Aandelen Nederland

Arcadis

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aegon

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
houden

Zeven koopwaardige Britse aandelen

0 0 Leestijd ongeveer

Britse aandelen presteren dit jaar goed, maar zijn nog steeds relatief laag gewaardeerd. Dit biedt kansen voor stock-pickers. Ik blik terug op eerder gegeven Britse kooptips en doe een aantal nieuwe aanbevelingen.

Britse aandelen zijn al geruime tijd ongeliefd en goedkoop. Over de afgelopen vijf jaar blijft de FTSE 100 sterk achter bij de Amerikaanse en Europese aandelenmarkten. Naast de onzekerheid rond de Brexit speelt de sectorsamenstelling van de index een rol. Met een zware weging voor banken, verzekeraars, mijnbouwbedrijven, tabaksproducenten en oliemaatschappijen is de oude economie zwaar vertegenwoordigd in de Londense hoofdgraadmeter. Groeiaandelen uit bijvoorbeeld de technologiesector zijn dun gezaaid. Dat heeft de Britse beurs de laatste jaren lelijk opgebroken.

Maar in de huidige macro-omgeving van hoge inflatie en stijgende kapitaalmarktrentes is dit juist een voordeel. Vooral dure groeiaandelen zijn door de rentestijging immers sterk gedaald. Vandaar dat de FTSE 100 dit jaar relatief goed presteert, met een koersstijging in Britse ponden van 2,6% sinds januari. De S&P 500 (-12,6%) en de pan-Europese Stoxx 600 (-7,8%) doen het beduidend slechter. Toch blijft de Londense beurs goedkoop (zie kader).

Britse beurs blijft goedkoop
De relatief goede koersprestatie sinds januari heeft niet gezorgd voor een herwaardering, want Britse bedrijven stevenen dit jaar af op een gemiddelde winstgroei per aandeel van 18,5%. Daarmee is de verwachte winststijging een stuk hoger dan voor bedrijven wereldwijd (+11,3%). Dit is echter een eenmalige groeispurt. Afgaande op de IBES-consensusramingen komt de winststijging voor de FTSE 100-bedrijven volgend jaar weer tot stilstand (-0,1%), terwijl de winstgroei in de MSCI World (+6,8%) naar verwachting veel minder afvlakt. Vooral de olie- en gassector en mijnbouw zullen moeite krijgen om hun huidige hoge bedrijfswinsten vast te houden, nu de prijzen voor olie en andere grondstoffen zoals koper weer flink zijn gedaald.

De weer sterk afvlakkende winstgroei en de blootstelling aan de oude economie komen ook terug in de waardering. Met een k/w van 9,8 voor 2023 is de FTSE 100 een stuk goedkoper dan het vasteland van Europa en de mondiale aandelenmarkten, die tegen een k/w noteren van respectievelijk 12,7 en 14,2. Toch doen stock pickers er verstandig aan om zich niet alleen op goedkope waarde-aandelen te richten. Waarschijnlijk gaan centrale banken een pauze ingelasten met renteverhogingen omdat de inflatie lijkt te pieken en de kans op een recessie toeneemt. Hierdoor maken groeiaandelen de laatste tijd weer een comeback.

Kansrijke Britse aandelen


Ruim drie jaar geleden schreef ik een artikel betreffende een zestal Britse kooptips. Toen was het nog niet duidelijk of het Verenigd Koninkrijk op een harde of zachte brexit zou afstevenen. Daarom adviseerde ik een aantal aandelen die ongeacht de uitkomst van de brexit goed zouden moeten kunnen presteren. Het mandje deed het met een gemiddelde koersstijging van 23,9% veel beter dan de FTSE 100, die sindsdien niet van zijn plaats kwam.

De outperformance was te danken aan Ferguson (+96,8%) en Ashtead (+127%). Scapa Group (-39,4%) en Clinigen Group (-3,3%) werden tegen ongunstige prijzen van de beurs gehaald. Ook de kooptips voor Coats Group (-12,8%) en Informa (-24,7%) leverden een koersverlies op. Dat slechts twee stijgers verantwoordelijk zijn voor de outperformance van het mandje onderstreept nog eens het belang van een goede risicospreiding. Ik geef een nieuwe selectie van koopwaardige Britse aandelen op de London Stock Exchange.

1. Reckitt Benckiser (RKT)

Na een turbulente periode, met een afnemende autonome omzetgroei en dalende marges, heeft consumentenbedrijf Reckitt Benckiser zijn zaakjes weer voor elkaar. Het aandeel is daarom ook in rustiger vaarwater terechtgekomen en noteert dit jaar 4,5% hoger. De maker van Dettol en Lysol boekte in het tweede kwartaal een sterke autonome omzetgroei van 11,9%, dankzij prijsverhogingen en een betere productmix. Dat was veel beter dan de analistenconsensus van +6,8%.

De onderneming verwacht niet langer dat de operationele winstmarge dit jaar gelijk blijft, maar ziet die boven het niveau van vorig jaar (22,9%) uitkomen. Daarmee is het aandeel Reckitt een van de weinige Europese consumentenbedrijven die de marge dit jaar zullen verbeteren. Het aandeel is met een k/w van 19,1 voor 2023 niet te duur.

2. Smurfit Kappa Group (SKG)

Een ander bedrijf dat de hoge kosteninflatie goed weet door te berekenen aan zijn klanten is de Ierse verpakkingsgigant Smurfit Kappa. De onderneming is met een marktaandeel van circa 13% de grootste producent van verpakkingen op basis van papier in Europa. Amerika is goed voor ongeveer een vijfde van de concernomzet. In het eerste halfjaar steeg de omzet met 36%, vooral dankzij prijsverhogingen van bijna 30%. De ebitda steeg met 50% naar €1,17 mrd, ruim boven de consensus van €1,01 mrd. De volumes gingen slechts met 2,5% omhoog en kunnen afzwakken bij een verdere verslechtering van de economie.

De vervanging van plastic door papieren verpakkingen en het toenemende belang van e-commerce zijn echter structurele groeidrijvers. Het aandeel is opgenomen in de FTSE 100, maar heeft ook een notering aan Euronext Dublin (ISIN: IE00B1RR8406). Het aandeel Smurfit Kappa is dit jaar met een kwart gedaald en noteert tegen een bescheiden k/w van 10 voor volgend jaar.

3. Persimmon (PSN)

Persimmon is een van de grootste huizenbouwers in het VK. Het bedrijf heeft een landelijke spreiding en eigen baksteen- en dakpannenfabrieken en richt zich op het betaalbare deel van de markt, met bijzondere aandacht voor starters. Juist in dit segment is er sprake van een enorm tekort. Want net als in Nederland worden er in het VK momenteel veel te weinig huizen gebouwd om tegemoet te komen aan de sterke vraag. De bouwsector kampt met personeels- en materiaaltekorten, terwijl gemeenten te weinig plancapaciteit hebben. Ondertussen zet de gestegen hypotheekrente de betaalbaarheid van woningen verder onder druk. Een crash op de Britse huizenmarkt is echter onwaarschijnlijk gezien de enorme schaarste aan woningen.

Persimmon weet vooralsnog zijn marges te beschermen dankzij hogere verkoopprijzen. Hoewel de landbank goed op peil blijft, zullen de verkoopvolumes volgend jaar waarschijnlijk teruglopen door de gebrekkige plancapaciteit. Daardoor zal de wpa vermoedelijk licht dalen. Beleggers verwachten meer onheil en hebben de koers dit jaar 35% lager gezet. Dat lijkt overdreven. Ook wanneer het dividend sterk terugvalt, blijft het dividendrendement van het aandeel Persimmon zeer de moeite waard.

4. Segro (SGRO)

Sinds januari is de koers van het Britse logistieke vastgoedfonds Segro met een kwart gedaald. Directe aanleiding was het bericht dat e-commerce reus Amazon niet langer extra fysieke ruimte zoekt. Van enige afkoeling in de logistieke gebruikersmarkt is echter nog weinig te merken. Segro ziet een sterke vraag van een diverse groep gebruikers en blijft vanwege het krappe aanbod positief over de huurgroeivooruitzichten. Met een zeer lage schuldgraad van 23% kan het bedrijf mogelijke afwaarderingen van het vastgoed makkelijk absorberen.

De rentestijging heeft bovendien voorlopig geen invloed op het operationele resultaat: de gemiddelde looptijd van de leningen is 8,7 jaar en 94% van de schuld heeft een vaste rente. Projectontwikkeling zal de winst- en dividendgroei voorlopig in de dubbele cijfers houden. Bij een disagio van 17% en een dividendrendement van 2,6% is het aandeel Segro aantrekkelijk gewaardeerd.

5. Natwest Group (NWG)

De voormalige Royal Bank of Scotland moest tijdens de kredietcrisis worden gered door de Britse overheid. Die houdt nog steeds 48% van de aandelen. Na een ingrijpende herstructurering gaat de bank verder onder de naam Natwest Group en is ze alleen nog actief in het VK en Ierland. De koers zit dit jaar in de lift dankzij de stijgende kapitaalmarktrente. Die zal zorgen voor betere rentemarges en een toename van het rendement op het eigen vermogen naar 14-16% in 2023. Natwest zou daarmee de meest winstgevende grote Britse bank zijn.

De solide balans maakt dit jaar een extra dividenduitkering mogelijk van 16,8 pence, bovenop het interimdividend van 3,5 pence (+17%). Op zes keer de winst en een dividendrendement van 8% is het aandeel Natwest Group te goedkoop.

6. Aveva Group (AVV)

De koers van de Britse industriële softwareproducent is over de afgelopen twaalf maanden ruim 40% lager gezet. Eerder dit jaar waarschuwde het bedrijf dat de omzetgroei in het huidige boekjaar (tot eind maart 2023) lager zal uitvallen dan vorig jaar. Bovendien blijft de marge tot aan boekjaar 2024 onder het niveau van vorig jaar steken. Aveva wijst daarbij op de overgang naar de cloud en het vertrek uit Rusland.

Verder kan het de stijgende personeelslasten pas met enige vertraging doorberekenen. Het bedrijf herhaalde wel de doelen voor 2026 van een gemiddelde omzetgroei van 10% per jaar en een stijging van de ebit-marge naar minstens 35% (29,5% in boekjaar 2022).

Gezien de sterke vraag naar industriële software door de aanhoudende digitalisering van de industrie lijkt er sprake van een tijdelijke groeidip. Voor het boekjaar 2024 zakt de verwachte k/w van het aandeel Aveva Group naar circa 20. Concurrenten als Autodesk (46) en Dassault Systems (51) zijn beduidend hoger gewaardeerd.

7. Safestore Holdings (SAFE)

Safestore is de grootste aanbieder van opslagruimtes voor particulieren en bedrijven in het VK. Daarnaast is het actief in Frankrijk, Spanje en de Benelux. Met een autonome omzetgroei van gemiddeld 10,2% per jaar over de afgelopen zes jaar groeit het bedrijf hard. Vooralsnog is er van een groeivertraging geen sprake. In de eerste helft van het lopende boekjaar (dat eind oktober eindigt) steeg de omzet tegen constante wisselkoersen met 15,9% naar £101 mln.

Het direct beleggingsresultaat komt dit jaar uit op minstens 47 pence per aandeel, tegen de eerdere verwachting van 44,8 pence. Dat betekent een winststijging van minstens 16%. Bij een lage LTV schuldgraad van 27% kan het bedrijf voorlopig blijven expanderen via overnames en ontwikkeling van nieuwe opslagruimtes. Het dividend van het aandeel Safestore rendeert op de huidige koers 2,6% en kan de komende jaren met dubbelcijferige groeipercentages blijven stijgen.

Bank of England voorspelt recessie
De Britse centrale bank heeft begin augustus de rente met 50 basispunten verhoogd. Dit was de grootste rentestap in 25 jaar, na eerdere kleinere verhogingen van 25 basispunten. Net als andere centrale banken is de Bank of England genoodzaakt om de hoge inflatie te bestrijden. Die zal in oktober naar verwachting pieken op 13,3%. Ook in 2023 blijven de prijsstijgingen hoog. Consumenten komen daardoor in de knel en de Britse economie belandt eind dit jaar in een recessie. De krimp houdt naar verwachting tot eind 2023 aan, zo verwacht de Bank of England.
Kansrijke Britse aandelen Omzet ’21 Beurswaarde wpa ’22 wpa ’23 div. ’22 k/w ’23 div.
Persimmon £3,61 mrd £5,9 mrd 249p 230p 235p 8,1 12,5%
Segro £447 mln £12,6 mrd 32,8p 38p 27,6p 28 2,6%
Reckitt Benckiser £13,3 mrd £45,3 mrd 332p 347p 179p 19,1 2,7%
Smurfit Kappa Group €10,1 mrd €9,5 mrd € 3,89 € 3,70 € 1,40 9,8 3,9%
Natwest Group £10,5 mrd £26,4 mrd 33p 40p 20,3p 6,4 8,0%
Aveva Group £820 mln £7,1 mrd 99p 97p 36p 23,6 1,6%
Safestore Holdings £186,8 mln £2,3 mrd 48p 54p 29p 20,8 2,6%

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €11,17 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!