Updates

Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

CTP

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

L'Oréal

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Procter & Gamble

Advies
houden
Aandelen Internationaal

PayPal

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Unibail-Rodamco Westfield

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
houden
Aandelen Nederland

Vastned Retail

Advies
houden
Aandelen Nederland

Coca-Cola EurPartners

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Volkswagen

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Novartis

Advies
houden
Aandelen Nederland

Boskalis Westminster

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Hunter Douglas

Advies
verkopen

Actueel advies

Siemens | Industriegigant blijft marktaandeel winnen

0 0 Leestijd ongeveer

Het Duitse industrieconcern Siemens heeft wederom een sterk kwartaal achter de rug. De kerndivisies groeien harder dan de markt en houden het orderboek goed gevuld.

Siemens behaalde in het derde kwartaal van het lopende boekjaar een omzet van €17,9 mrd, een vergelijkbare groei van 4% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Analisten zaten met een verwachte omzet van €17,4 mrd iets lager. Het bedrijf sleepte voor €22 mrd aan nieuwe orders binnen, een autonome stijging van 4%. De marktconsensus voorzag een autonome daling van 6,7%.

Kwartaalcijfers in mrd € 2022 2021
Omzet 17,9 16,1
Aangepast ebita industrie 2,9 2,3
Netttowinst -1,5 1,5

Daarentegen viel de winst wat tegen. De industriële activiteiten behaalden een bedrijfsresultaat voor amortisatie van goodwill en reorganisatielasten van €2,9 mrd, tegen €2,3 mrd in dezelfde periode van vorig boekjaar. Daarmee is de marge op 17,4% uitgekomen (was 15,1%) Dat was duidelijk onder de marktschatting van circa 18,6%.

Onder de streep maakte Siemens een verlies van €1,5 mrd. Dat heeft te maken met kosten voor het vertrek uit Rusland van €600 mln en een afboeking van €2,7 mrd op het 35%-belang in Siemens Energy. De waarde van de dochter is sterk gedaald door operationele problemen bij de productie van windturbines.

Drijvende kracht achter handhaving winstverwachting

Siemens herhaalde de verwachting voor heel het jaar van een autonome omzetgroei van 6-8%. Exclusief de impairment (bijzondere waardevermindering, red.) blijft de winstverwachting staan op €8,70-9,10 per aandeel. Dit is inclusief een positief saldo van desinvesteringen en de Rusland-lasten van €1,86 per aandeel. Onze winstraming van €7,05 kan blijven staan.

Drijvende kracht achter de omzetgroei is de divisie Digital Industries, met een verwachte autonome stijging van 9-12% en een stabiele tot licht hogere winstmarge van 19-21%. Dit kroonjuweel is actief met fabriekssoftware- en automatisering en profiteert van de aanhoudende digitalisering in de industrie. In het derde kwartaal kwam de autonome omzetgroei uit op 12%.

Sectorgenoten Schneider (+6%), Rockwell (+7%), ABB Automation (+3%) en Emerson (+4%) groeiden beduidend minder hard, aldus analisten van Deutsche Bank. Digital Industries laat ten opzichte van de pre-coronaniveaus een autonome omzetgroei zien van 24%, waarmee het de concurrentie met 15 procentpunt overtreft.

Overige kerndivisies

Ook de divisie Smart Infrastructure wint marktaandeel. In het derde kwartaal lag de autonome groei hier op 10% en over de afgelopen drie jaar op 19%, circa 4 procentpunt meer dan de concurrentie. Siemens rekent voor deze divisie op een vergelijkbare omzetgroei van 6-9% in boekjaar 2022 en een marge van 12-13% (12,4% in 2021).

De belangrijkste kerndivisies blijven daarmee goed presteren ondanks de economische afzwakking. Bij de andere onderdelen viel Mobility tegen, mede door tekorten aan materialen en componenten. De divisieomzet blijft dit jaar stabiel, terwijl de winstmarge daalt van 9,2% tot binnen een bandbreedte van 7,5%-8,5%.

Transformaties

Gezondheidsdochter Siemens Healthineers wist ook niet te voldoen aan de verwachtingen. Het aangepaste bedrijfsresultaat kwam 5% onder de consensus uit en de winst per aandeel 14%. De winst werd negatief beïnvloed door hogere inkoop- en logistieke kosten. Het management hield wel vast aan de outlook voor heel het jaar van een autonome omzetgroei tussen 5,5% en 7,5% en een winst per aandeel van €2,25-2,35.

Siemens heeft een belang van 75% in Healthineers, maar wil dat op termijn terugbrengen naar 50%. Ook hoopt het bedrijf zijn belang in Siemens Energy verder te verlagen zodra de marktomstandigheden verbeteren. Daarna zou de transformatie van Siemens zijn afgerond.

Advies aandeel Siemens blijft koopwaardig

De aangescherpte focus op digitalisering van de industrie en slimme infrastructuur werpt reeds zijn vruchten af en geeft Siemens de status van een groeibedrijf. Bij een alleszins redelijke k/w van 15,8 blijft het koopadvies voor het aandeel Siemens van kracht.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!