Updates

Aandelen Internationaal

Abbott Laboratories

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Home Depot

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Avantium

Advies
houden
Aandelen Nederland

TKH

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Siemens

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Walt Disney

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ForFarmers

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aegon

Advies
kopen
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

CTP

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Corbion

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Galapagos

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Bayer

Advies
kopen
Aandelen Nederland

PostNL

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Fagron

Advies
houden
Aandelen Nederland

Pharming

Advies
kopen
Aandelen Nederland

IMCD

Advies
houden
Aandelen Nederland

Allfunds

Advies
kopen

Actueel advies

Advies Jeroen Boogaard, 29 jul 15:12

AB InBev | Schulden blijven te hoog

0 0 Leestijd ongeveer

Bierreus AB InBev draaide in het tweede kwartaal beter dan verwacht. De langzame schuldreductie en onveranderde jaarprognose vielen echter niet in goede aarde bij beleggers.

AB InBev kwam met sterke cijfers over het tweede kwartaal naar buiten. De omzet steeg met 9,3% naar $14,8 mrd en overtrof daarmee de analistenverwachting van $14,6 mrd. De vergelijkbare omzetgroei bedroeg 11,3% (consensus: +9,5%.) In 60% van zijn markten wist de biergigant marktaandeel te winnen. Uitzondering was de VS, de grootste afzetmarkt, waar marktaandeel werd ingeleverd. Vooral de omzetgroei in Brazilië (+27%) pakte hoger uit dan verwacht.

Inflatie gepareerd

AB InBev wist een goede balans te vinden tussen volumegroei (+3,4% autonoom) en prijsverhogingen. Zodoende slaagde de bierbrouwer erin om de hoge kosteninflatie grotendeels te pareren. Het voor bijzondere posten geschoonde ebitda nam op autonome basis met 7,2% toe naar $5,1 mrd, iets hoger dan de consensusschatting van $5,0 mrd. Daarmee zakte de ebitda-marge minder hard dan verwacht, van 35,8% naar 34,5%. De genormaliseerde winst per aandeel kwam uit op $0,75, waar het analistengilde $0,70 had voorspeld.

Ondanks de positieve verrassing moest de koers van AB InBev 4% prijsgeven. Beleggers zijn waarschijnlijk teleurgesteld over de onveranderde winstprognose. De onderneming houdt vast aan de verwachting dat de ebitda dit jaar met 4-8% toeneemt, conform de doelstelling voor de middellange termijn. De omzetstijging zal hier bovenuit komen. De druk op de kosten blijft hoog en AB InBev zal de prijzen verder gaan verhogen. Het bedrijf kan de hogere kosten echter niet volledig doorberekenen aan de klant. Toch lijkt de winstprognose conservatief, gezien de goede eerste jaarhelft.

Advies AB InBev blijft op ‘houden’

Beleggers zijn mogelijk ook ontevreden over de trage schuldenafbouw. De nettoschuld kwam vergeleken met eind vorig jaar ($76,2 mrd) amper omlaag naar $75,9 mrd. Daarmee blijft de nettoschuld/ebitda-ratio op een hoog niveau steken van 3,9 (tegen 4,0 eind 2021). Zo gaat het nog jaren duren voordat de leverage naar het beoogde niveau van 2,0 is gezakt. Dat staat een hogere pay-out ratio voorlopig in de weg. Met een k/w van 17,4 is het aandeel AB InBev niet te duur, gezien de sterke posities in opkomende landen. De balans is echter zwak en op de grote Amerikaanse markt ondervindt het bedrijf steeds meer concurrentie. Het houdadvies blijft staan.

AB InBev sterk in opkomende markten
Anheuser-Busch InBev is na de overname van SABMiller de grootste brouwer ter wereld met een marktaandeel van circa 27%. Het bedrijf is marktleider in zijn vijf belangrijkste markten: de VS, Brazilië, Mexico, Zuid-Afrika en Colombia. Die landen zijn goed voor het grootste deel van de concernwinst. Daarnaast heeft AB InBev sterke marktposities in Australië, Argentinië en Peru. De belangrijkste internationale merken van de brouwerij zijn Budweiser, Bud Light, Corona, Stella Artois en Beck’s. Beleggers waarderen vooral de significante blootstelling aan opkomende landen, goed voor ruwweg 70% van de concernomzet. De grootste aandeelhouders zijn Stichting InBev (46,03%), Altria (9,7%) en Bevco (4,8%).
CIJFERS TWEEDE KWARTAAL
in mrd. $ 2022 2021
Omzet 14,8 13,5
Aangepast ebitda 5,1 4,9
Winst per aandeel 0,75 0,95

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!