Updates

Aandelen Nederland

Pharming

Advies
kopen
Aandelen Nederland

IMCD

Advies
houden
Aandelen Nederland

Allfunds

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Wolters Kluwer

Advies
houden
Aandelen Nederland

OCI

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Enel

Advies
kopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

AMG

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
Aandelen Nederland

Basic-Fit

Advies
houden
Aandelen Nederland

WDP

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Volkswagen

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heineken

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Brunel

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Arcadis

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

AB Inbev

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Intel

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Vopak

Advies
houden
Aandelen Nederland

KPN

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Alphabet

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
kopen

Updates

Aandelen Nederland

Pharming

Advies
kopen
Aandelen Nederland

IMCD

Advies
houden
Aandelen Nederland

Allfunds

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Wolters Kluwer

Advies
houden
Aandelen Nederland

OCI

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Enel

Advies
kopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

AMG

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
Aandelen Nederland

Basic-Fit

Advies
houden
Aandelen Nederland

WDP

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Volkswagen

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heineken

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Brunel

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Arcadis

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

AB Inbev

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Intel

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Vopak

Advies
houden
Aandelen Nederland

KPN

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Alphabet

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
kopen

Sri Lanka | Biologische landbouw veroorzaakt geen crisis

0 0 Leestijd ongeveer

De crisis in Sri Lanka is het meest recente bewijs dat inflatie en gebrekkige economische groei zijn tol beginnen te eisen.

Een diepe economische crisis heeft Sri Lanka hard geraakt. Beelden van woedende demonstranten die het presidentiële paleis bestormden gingen de wereld over. Kort na de bestorming begon de theorie de ronde te doen dat duurzaamheid de economische crisis in Sri Lanka had veroorzaakt. Het beleid van biologische landbouw zou een voedselcrisis in de hand hebben gewerkt. Op dit soort momenten loont het altijd om je huiswerk te doen. Dus laten we kijken. Wat heeft de crisis in Sri Lanka veroorzaakt, wat was de rol van biologische landbouw en wat kunnen we hier van leren?

Sri Lanka is afhankelijk van import om de levensstandaard op peil te houden. Brandstof is de grootste importpost van Sri Lanka. Zonder import geen brandstof en geen elektriciteit. Daarnaast is ongeveer een kwart van de calorieën die Sri Lankanen consumeren, afkomstig van geïmporteerd voedsel. Zonder import krijg je honger. Hoe betaalt Sri Lanka voor brandstof en voedsel? Met dollars. Maar dollars printen kan alleen de centrale bank van de Verenigde Staten, dus Sri Lanka moet dollars importeren of lenen.

De Sri Lankaanse economie is enorm afhankelijk van toerisme voor dollars. Ongeveer de helft van de dollars in het land komt via toerisme binnen. Daarnaast exporteert het land nog kleding (50% van de export) en thee (20%). Dus toen de covid-pandemie het toerisme tot een halt bracht, zat het land direct in de problemen. Het had niet meer genoeg dollars om brandstof en voedsel te kopen. Dit konden ze nog een korte tijd opvangen door gigantische hoeveelheden dollars te lenen (van voornamelijk de Chinezen). Maar dollars lenen kan niet oneindig doorgaan. Sri Lanka stevende af op een economische crisis.

Biologische landbouw

De toenmalige Sri Lankaanse president Gotabaya Rajapaksa herinnerde zich nog dat hij in de verkiezingscampagne van 2019 had beloofd om de boeren in het land over een periode van tien jaar over te laten schakelen op biologische landbouw. Dat moet ook sneller kunnen dacht hij. Afgelopen april maakte de regering van Rajapaksa die belofte waar door ineens een landelijk verbod op de invoer en het gebruik van synthetische meststoffen en pesticiden op te leggen en de 2 miljoen boeren van het land op te dragen om biologisch te gaan werken.

De reden was simpel, hij wilde geld besparen. In 2020 bedroegen de totale kosten van de invoer van kunstmest en subsidies bijna $500 mln per jaar. Door het verbieden van synthetische meststoffen leek Rajapaksa twee vliegen in één klap te slaan: het land zou minder dollars nodig hebben en het verminderde de enorme uitgaven aan landbouwsubsidies.

Het resultaat was verschrikkelijk. Ondanks beweringen dat biologische methoden vergelijkbare oogsten zouden opleveren als de conventionele landbouw, daalde de binnenlandse rijstproductie in slechts zes maanden tijd met 20%. Sri Lanka werd gedwongen voor $450 mln aan rijst te importeren, terwijl de binnenlandse prijzen voor rijst met ongeveer 50% stegen. Het verbod verwoestte ook de thee-oogst van het land, waardoor ook nog eens minder geëxporteerd kon worden. Inmiddels is het beleid dan ook teruggedraaid.

Lessen voor de Europese Unie

De versnelde invoering van biologische landbouw was dus een reactie op een crisis, niet de oorzaak van de crisis. Desalniettemin heeft het niet geholpen. De Europese Unie heeft als doelstelling dat 25% van de landbouw biologisch moet zijn in 2030. Stevenen wij op een vergelijkbare crisis af, of kan er dan toch nog wat geleerd worden van dit fiasco?

Volgens de Nederlandse landbouwraad voor Sri Lanka, Michiel van Erkel, is de les dat uitbreiding van biologische landbouw stap voor stap moet gebeuren. ‘De transformatie van traditionele naar biologische landbouw vergt tijd’, analyseert ook de Nederlandse ambassadeur Tanja Gonggrijp in de Sri Lankaanse krant Daily Mirror.

De Europese Unie verkeert niet in dezelfde valutacrisis als Sri Lanka. Er zal dus geen directe aanleiding zijn om de import van synthetische mest en pesticiden te stoppen. Maar zelfs zonder een valutacrisis maken de ontwikkelingen in Sri Lanka duidelijk dat landbouw een fragiel systeem is, waar met beleid mee moet worden omgegaan.

Biologische landbouw veroorzaakt geen economische crisis, een gedachteloos beleid wel.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!