Updates

Aandelen Nederland

TKH

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Abbott Laboratories

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Siemens

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Walt Disney

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ForFarmers

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aegon

Advies
kopen
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

CTP

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Corbion

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Galapagos

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Bayer

Advies
kopen
Aandelen Nederland

PostNL

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Fagron

Advies
houden
Aandelen Nederland

Pharming

Advies
kopen
Aandelen Nederland

IMCD

Advies
houden
Aandelen Nederland

Allfunds

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Wolters Kluwer

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Enel

Advies
kopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen

Actueel advies

Advies Michiel Pekelharing, 20 jul 12:26

Johnson & Johnson | Sterke dollar zit dwars

0 0 Leestijd ongeveer

De onderliggende omzetgroei van Johnson & Johnson lag iets hoger dan verwacht. Beleggers hadden echter vooral oog voor het eenmalige karakter van de meevaller en voor een verlaging van de winstprognose voor heel 2022.

In het tweede kwartaal is de omzet van Johnson & Johnson met 3,0% toegenomen naar $24,0 mrd. De aangepaste operationele groei kwam uit op 8,1%. Het verschil is het gevolg van de sterke dollar. Door wisselkoersverschillen sloeg een omzetstijging buiten de Amerikaanse thuismarkt van 14,2% om in een toename in dollars van slechts 3,8% naar $11,8 mrd.

Op divisieniveau sprong de farmacietak eruit met een aangepaste operationele omzetgroei van 12,4% naar $13,3 mrd. Dat groeitempo lag een stuk hoger dan verwacht. Achter die opsteker gaat vooral een fors hogere afzet van coronavaccins (+232% naar $544 mln) schuil. Ook speelt mee dat de verkopen van Darzalex tegen beenmergkanker opnieuw stevig groeiden: +46% naar $2,0 mrd.

Valutategenwind: lagere winstschatting

Bij de afdeling medische technologie nam de aangepaste vergelijkbare omzetgroei met 3,4% toe naar $6,9 mrd. Die toename kwam bij de consumententak – die op de nominatie staat om verkocht of afgesplitst te worden – uit op +2,9% naar $3,8 mrd. Bij de cijferpresentatie ging echter vooral veel aandacht uit naar de bijstelling van de prognose voor het lopende jaar. De omzetprognose gaat met $1,5 mrd omlaag naar circa $93,8 mrd en de aangepaste winst per aandeel komt uit op $10,05.

Eerder hield Johnson & Johnson nog rekening met een bedrag van $10,25. De verlaging is volledig het gevolg van de snel stijgende dollar. Hierdoor ontstaat op valutagebied een tegenwind van circa $0,65 per aandeel. De onderneming waarschuwt dat een sterke dollar in 2023 een tegenwind kan opleveren van $0,30-0,35 bij de aangepaste w.p.a.

Aandeel Johnson & Johnson blijft koopwaardig

Het aandeel viel na de cijferpresentatie met 1,5% terug. De winstdruk van de dure dollar komt niet als een verrassing, maar het is  een tegenvaller dat de valutategenwind mogelijk ook volgend jaar aanhoudt. Daar komt bij dat de stevige omzetgroei voor een groot deel het gevolg is van een eenmalige vaccinmeevaller.

Met een beurskoers die net iets hoger staat dan een half jaar geleden, maakt het aandeel Johnson & Johnson het defensieve karakter in een turbulent beursklimaat echter absoluut waar. De combinatie van een verwachte winstgroei van 5 à 7% en een dividendrendement van 2,6%, vormen aanleiding om het koopadvies te herhalen.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!