Updates

Aandelen Nederland

TKH

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Abbott Laboratories

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Siemens

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Walt Disney

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ForFarmers

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aegon

Advies
kopen
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

CTP

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Corbion

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Galapagos

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Bayer

Advies
kopen
Aandelen Nederland

PostNL

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Fagron

Advies
houden
Aandelen Nederland

Pharming

Advies
kopen
Aandelen Nederland

IMCD

Advies
houden
Aandelen Nederland

Allfunds

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Wolters Kluwer

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Enel

Advies
kopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen

Updates

Aandelen Nederland

TKH

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Abbott Laboratories

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Siemens

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Walt Disney

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ForFarmers

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aegon

Advies
kopen
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

CTP

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Corbion

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Galapagos

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Bayer

Advies
kopen
Aandelen Nederland

PostNL

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Fagron

Advies
houden
Aandelen Nederland

Pharming

Advies
kopen
Aandelen Nederland

IMCD

Advies
houden
Aandelen Nederland

Allfunds

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Wolters Kluwer

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Enel

Advies
kopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen

Dividendportefeuille | Sterk herstel voor de bleeders

0 0 Leestijd ongeveer

Vol herbelegd en met een dollar die records blijft breken, was er een mooi herstel op weekbasis voor de Dividendportefeuille, aangevoerd door Thule, Tecan en Castellum. AGCO viel ditmaal op in negatieve zin.

Na wederom een uitstekende week is het verlies in 2022 voor de Dividendportefeuille van Beleggers Belangen teruggebracht tot -13,4%. Met een waarde van nu €404.850 werd zodoende de hoogste stand sinds eind mei aangetikt, geholpen door de herstellende beurskoersen én de euro die steeds verder wegzakt tegenover alle voor de portefeuille belangrijke valuta’s. Met name de dollar blijft natuurlijk van levensbelang, aangezien nu 65,2% is belegd in Amerikaanse aandelen.

De dollar bereikte opnieuw een hoger niveau ten opzichte van de euro en is met 13,6% winst dit jaar extreem belangrijk voor zowel het rendement als het dividendinkomen. Immers: ook het grootste deel van het jaarlijkse dividend komt uit de Verenigde Staten, wat automatisch een ‘dividendverhoging’ van 13,6% extra betekent. Dat komt bovenop de vele dividendverhogingen die dit jaar reeds plaatsvonden voor de Dividendportefeuille.

Van de 43 aandelen verhoogden er dit jaar al 22 hun dividend en als de komende weken het cijferseizoen goed losbarst, reken ik op een handjevol nieuwe verhogingen, vooral in de Verenigde Staten. PepsiCo trapt op 12 juli alvast af met beter dan verwachte resultaten en later deze week volgen de Scandinavische Dividendportefeuilleaandelen Orkla (14 juli), Lifco en Castellum (allebei 15 juli).

Castellum onder druk (vandaan)

Van dit drietal ligt met name vastgoedfonds Castellum onder grote druk. Deze week was er weer een koersdoelverlaging, ditmaal van Goldman Sachs dat van SEK182 naar SEK140 gaat. De analisten van RBC lieten zich deze week al zeer voorzichtig uit over de Europese vastgoedsector, die onder druk ligt door de hogere rente en angst voor een recessie. De komende kwartaalcijfers zullen dan ook met argusogen worden bekeken.

Belangrijk om te weten is dat analisten in de praktijk vaak erg laat zijn met hun advieswijzigingen en koersdoelverlagingen. De meeste vastgoedaandelen verloren dit jaar al vele tientallen procenten (Castellum halveerde zelfs en stond slechts twee maanden geleden nog nabij een all time high) terwijl ze enkele maanden geleden nog werden aangeprijsd door veel analisten met hoge koersdoelen.

Voor Castellum was er op weekbasis dan ook gewoon een mooi koersherstel van 8,5% na de wel erg forse daling de voorgaande weken. Nog beter dan Castellum presteerden twee andere grote verliezers dit jaar, het Zwitserse Tecan (+9,5%) en vooral het vorige week nog uitvoerig besproken Thule Group, dat met 13% koerswinst op weekbasis de koploper was.

AGCO bij de dalers

Per saldo was het, nog afgezien van de gunstige valutabeweging, een zeer goede week voor de Dividendportefeuille met eigenlijk alleen tractorfabrikant AGCO als grotere daler. AGCO verloor op weekbasis nog eens 6% waardoor het verlies in het jaar 2022, dat zeer goed was begonnen, oploopt naar 20%. Ook AGCO wordt geplaagd door neerwaartse bijstellingen door analisten, met deze week nog Citigroup dat het koersdoel van $150 naar $105 verlaagde.

Het cyclische AGCO staat extra onder druk omdat het grootste deel van de omzet uit Europa komt, waar het onder meer met het merk Fendt actief is. Ondanks de koerstik rekenen analisten voor dit jaar nog altijd op een recordomzet- en winst voor AGCO, dat op basis van de laatste taxaties tegen een k/w van slechts 8 noteert. Op 28 juli komt AGCO met cijfers.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!