Updates

Aandelen Nederland

BAM

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Abbott Laboratories

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Adyen

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Home Depot

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Avantium

Advies
houden
Aandelen Nederland

TKH

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Siemens

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Walt Disney

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ForFarmers

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aegon

Advies
kopen
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

CTP

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Corbion

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Galapagos

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Bayer

Advies
kopen
Aandelen Nederland

PostNL

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Fagron

Advies
houden
Aandelen Nederland

Pharming

Advies
kopen
Aandelen Nederland

IMCD

Advies
houden

Updates

Aandelen Nederland

BAM

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Abbott Laboratories

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Adyen

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Home Depot

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Avantium

Advies
houden
Aandelen Nederland

TKH

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Siemens

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Walt Disney

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ForFarmers

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aegon

Advies
kopen
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

CTP

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Corbion

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Galapagos

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Bayer

Advies
kopen
Aandelen Nederland

PostNL

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Fagron

Advies
houden
Aandelen Nederland

Pharming

Advies
kopen
Aandelen Nederland

IMCD

Advies
houden
Opinie Karel Mercx, 7 jul 14:32

Column | Vier trends die de marges onder druk zetten

0 0 Leestijd ongeveer

Al twee jaar zijn er problemen in de productieketen. Dit bracht bedrijven ertoe het motto 'Just In Time' (producten bestellen en geleverd krijgen op het moment dat ze nodig zijn) te verruilen voor 'Just In Case' (voorraad op de plank).

Dit bracht een enorme vraag teweeg en bedrijven hebben hier enorm van geprofiteerd door de prijzen flink te verhogen. De gemiddelde marge van bedrijven in de S&P500 deze eeuw is 12,5%, de huidige marge staat op een recordhoogte van 16%. Ik zie vier ontwikkelingen die deze marges de komende jaren zeer sterk kunnen gaan dalen.

Vier trends die de marges onder druk zetten


De eerste trend is dat de genoemde verschuiving van JIT naar JIC een eenmalige gebeurtenis is. De knelpunten in de wereldwijde productieketen gaan eindigen en daarmee ook het tegen elkaar opbieden van bedrijven om de producten te bemachtigen.

Ten tweede denk ik dat de periode van deglobalisering verder zal gaan. Er zijn zoveel landen die bekend hebben gemaakt dat ze minder afhankelijk willen worden van Russisch gas, Chinese medische producten of Taiwanese computerchips. Wanneer producten niet meer gemaakt worden op plaatsen met de beste verhouding tussen kwaliteit en prijs, dan stijgen de productiekosten en dat zal de marges doen dalen.

Het derde aspect dat de marges onder druk zet, is een omslag in het renteklimaat. De Amerikaanse dertigjaarsrente piekte in 1981 op 15,2% en gedurende een periode van dertig jaar daalde deze lange rente naar 0,7%. Dit was enorm gunstig voor de marges omdat bedrijven steeds minder financieringslasten hoefden te betalen. Op het moment dat de trend draait en bedrijven steeds meer financieringslasten moeten betalen, dan dalen de marges.

Een trend waar bedrijven verder enorm van hebben geprofiteerd zijn de dalende grondstoffenprijzen. Vanaf 1802 zijn de reële grondstoffenprijzen gemiddeld genomen elk jaar gedaald met 0,8% per jaar. Een economie heeft grondstoffen nodig en deze dalende prijzen zijn een enorme wind in de rug. Klimaatverandering en ESG kunnen ervoor zorgen dat deze trend definitief ten einde is. Dit hakt in de marges van bedrijven.

De impact van marges

Gedurende de crisis van 2008 gingen de marges naar 8%. Dit zou nu een halvering betekenen van de winsten van de bedrijven in de S&P500. De vier geschetste trends spelen vooral op de lange termijn. Op korte termijn is daar ook het risico van een Amerikaanse recessie. Tijdens de laatste vier recessies (2020, 2008, 2001 en 1990) gingen de marges in korte tijd met een paar procentpunt naar beneden.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!