Updates

Aandelen Internationaal

Abbott Laboratories

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Home Depot

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Avantium

Advies
houden
Aandelen Nederland

TKH

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Siemens

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Walt Disney

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ForFarmers

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aegon

Advies
kopen
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

CTP

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Corbion

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Galapagos

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Bayer

Advies
kopen
Aandelen Nederland

PostNL

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Fagron

Advies
houden
Aandelen Nederland

Pharming

Advies
kopen
Aandelen Nederland

IMCD

Advies
houden
Aandelen Nederland

Allfunds

Advies
kopen

Actueel advies

Advies Jeroen Boogaard, 28 jun 11:10

Heijmans | Recessie en stikstof zorgen voor donkere wolken

0 0 Leestijd ongeveer

De marktvooruitzichten voor Heijmans verslechteren. Grote infrastructuurprojecten en woningbouwplannen lopen door de stikstofcrisis vertraging op, terwijl de bouwkosten fors stijgen.

De koers van Heijmans is sinds het verkoopadvies van eind april met circa 17% gedaald en staat tot dusver dit jaar bijna 30% lager. Beleggers prijzen mindere tijden in voor het bouwconcern. De betaalbaarheid van woningen staat door de sterk gestegen prijzen al langer onder druk en is door de recente stijging van de hypotheekrente nog verder gedaald.

De verkoop van nieuwbouwwoningen in Nederland is in het eerste kwartaal met 11% gedaald vergeleken met een jaar eerder en kan wel eens verder gaan teruglopen. Een recessie zal sowieso flink inhakken op de cyclische bouwsector. Niet alleen de nieuwbouwvolumes van woningen, maar ook van kantoren en andere bedrijfsgebouwen gaan dan snel omlaag. Overheidsinvesteringen kunnen de inframarkt helpen.

Stikstofellende

Maar ook als een recessie uitblijft, dreigt krimp van de bouwvolumes. Vanwege het stikstofprobleem is het aantal verleende vergunningen voor nieuwbouwwoningen in het eerste kwartaal met bijna 13% gedaald ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Tot en met 2030 moeten er 900.000 woningen worden gebouwd. Om deze doelstelling te behalen, moet er een oplossing komen voor het stikstofprobleem en zijn er bovendien meer ambtenaren ruimtelijke ordening nodig.

Ook infraprojecten kampen met langdurige vertragingen door de stikstofcrisis. Zeker veertien grote wegen- en waterbouwprojecten lopen minstens 2,5 jaar vertraging op vanwege een tekort aan stikstofexperts. Zolang er geen oplossing is voor het stikstofprobleem wordt het voor Heijmans lastig om de orderportefeuille goed gevuld te houden. Daar komt bij dat de bouwproductie ook lijdt onder de fors gestegen bouwkosten. Projecten gaan in de ijskast en de kans op tegenvallers bij lopende klussen wordt groter.

Aandeel Heijmans blijft op ‘verkopen’

Voor dit jaar verwacht het bedrijf nog een licht hogere omzet en een vergelijkbaar onderliggende ebitda. Maar het wordt voor Heijmans lastig om de huidige hoge omzet- en winstcijfers vast te houden. Ondanks de lage waardering blijft het advies voor het aandeel Heijmans ‘verkopen’.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!