Updates

Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Home Depot

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

BS Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Boskalis Westminster

Advies
kopen
Aandelen Nederland

OCI

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Pharming

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walt Disney

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aegon

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Ahold Delhaize

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
houden
Aandelen Nederland

Galapagos

Advies
kopen
Aandelen Nederland

AMG

Advies
houden
Aandelen Nederland

PostNL

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Just Eat Takeaway

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
Aandelen Nederland

Vastned Retail

Advies
houden

Updates

Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Home Depot

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

BS Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Boskalis Westminster

Advies
kopen
Aandelen Nederland

OCI

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Pharming

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walt Disney

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aegon

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Ahold Delhaize

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
houden
Aandelen Nederland

Galapagos

Advies
kopen
Aandelen Nederland

AMG

Advies
houden
Aandelen Nederland

PostNL

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Just Eat Takeaway

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
Aandelen Nederland

Vastned Retail

Advies
houden

T. Rowe Price | Kans op recessie

0 0 Leestijd ongeveer

De oorlog in Oekraïne brengt de Europese economie op de rand van een recessie, maar volgens T. Rowe Price er zijn er verzachtende factoren om rekening mee te houden.

De oorlog in Oekraïne heeft op verschillende manieren impact op de Europese economie. Allereerst zal de energieschok een blijvend negatief effect hebben op de reële economie. T. Rowe Price rekent voor dat een stijging van de olieprijzen met 20% kan leiden tot een daling van het reële bbp van ongeveer 0,6% en een extra stijging van de inflatie met circa 0,9%. De stijgende gasprijzen zullen echter een grotere impact hebben op de Europese economie dan de duurdere olie.

De Europese industrie is namelijk afhankelijk van gas en hogere prijzen kunnen leiden tot een daling van de industriële productie van 4-8%. T. Rowe Price stelt dat de getroffen energie- en voedselcategorieën 36% van het inflatiemandje van de eurozone uitmaken en dat de dagelijkse kosten voor de Europese burger waarschijnlijk omhoog blijven gaan. Omdat de lonen in Europa zich doorgaans traag aanpassen aan de inflatie, betekent dit dat consumenten minder geld kunnen besteden aan andere goederen en diensten.

Vijf verzachtende factoren

Dit roept de vraag op of Europa aan de vooravond staat van een recessie of een stagnatie. Volgens T. Rowe Price zijn er vijf belangrijke verzachtende factoren. Allereerst passen veel Europese regeringen hun begrotingsbeleid aan om de gevolgen voor de consument gedeeltelijk te compenseren. Daarnaast hebben Europese regeringen de defensie-uitgaven verhoogd en zullen oorloggerelateerde overheidsuitgaven naar verwachting toenemen.

Verder kan het opheffen van een groot deel van de coronamaatregelen op korte termijn leiden tot een opleving van de dienstensector. Als laatste punt blijven de Duitse orderportefeuilles voor de industrie vooralsnog op het hoogste niveau sinds de jaren zestig van de vorige eeuw. Volgens T. Rowe Price verbeterden de toeleveringsketens al vóór de oorlog en komt uit recente gegevens duidelijk naar voren dat de Duitse industriële productie en export versneld toeneemt.

50/50

T. Rowe Price ziet verschillende scenario’s die een recessie in de eurozone waarschijnlijker maken. Zo wijzen de analisten op een tekort aan gas uit Rusland, naast een aanhoudende stijging van de olieprijzen en een wijdverbreide lockdown in China als gevolg van corona. Aan de andere kant kan een snelle de-escalatie van het conflict tussen Rusland en Oekraïne ertoe leiden dat de olie- en gasprijzen met 25-30% dalen, wat een recessie veel minder waarschijnlijk maakt.

Alles bij elkaar heeft de eurozone een kans om een recessie te vermijden en acht T. Rowe Price de kans dat deze zich dit jaar daadwerkelijk voor doet op 50%.