Updates

Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

CTP

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

L'Oréal

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Procter & Gamble

Advies
houden
Aandelen Internationaal

PayPal

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Unibail-Rodamco Westfield

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
houden
Aandelen Nederland

Vastned Retail

Advies
houden
Aandelen Nederland

Coca-Cola EurPartners

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Volkswagen

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Novartis

Advies
houden
Aandelen Nederland

Boskalis Westminster

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Hunter Douglas

Advies
verkopen

Actueel advies

Advies Michiel Pekelharing, 18 apr 16:00

Goldman Sachs | Een kwartaal met twee gezichten

0 0 Leestijd ongeveer

Het onrustige beursklimaat speelde de handelsdivisie van Goldman Sachs (GS) in de kaart, maar de divisie investment banking maakt juist een mindere periode door.

De omzet van Goldman Sachs kwam in het eerste kwartaal uit op $12,9 mrd. Dat is een stijging van 2% ten opzichte van de voorgaande periode. Achter dat kleine verschil gaan op divisieniveau echter grote schommelingen schuil. De divisie Global Markets profiteerde van de woelige periode op financiële markten. De netto-omzet verdubbelde bijna tot $7,9 mrd. Inkomsten uit de handel in obligaties namen met 154% toe naar $4,7 mrd, terwijl aandelenhandel $3,1 mrd (+48%) opleverde.

Aan de andere kant leidde de koersturbulentie en de oplopende rente ertoe dat bedrijven minder aandelen en obligaties uitgaven. Daarnaast lagen ook de inkomsten uit advisering bij fusies en overnames een stuk lager dan een kwartaal eerder: -31% naar $1,1 mrd. Per saldo viel de omzet van de divisie investment banking met 36% terug naar $2,4 mrd.

Het onzekere beursklimaat raakte ook de afdeling vermogensbeheer. Daar lag de omzet met $546 mln maar liefst 81% lager dan een kwartaal eerder. Het verschil wordt vooral gemaakt door een afschrijving van $367 mln op aandelen, waar een kwartaal eerder nog een flinke boekwinst werd genoteerd. De consumentendivisie liet ten slotte een stabiele omzetgroei van 7% naar $2,1 mrd zien.

Hogere kosten

Tegenover een kleine omzetstijging stonden echter flink hogere kosten. De operationele kosten namen onder meer door hogere loonlasten met 6% toe naar $7,7 mrd. Daarnaast zette Goldman Sachs $561 mln opzij voor mogelijk oninbare leningen. Dat is een toename van 63%. Hierdoor daalde de winst voor belastingen met 7% naar $4,7 mrd.

Het rendement op het eigen vermogen daalde van 15,6 naar een nog altijd zeer degelijke 15,0% en een efficiency ratio van minder dan 60% geeft aan dat Goldman Sachs de loonkosten goed in de hand heeft. Daarmee lijkt de bank goed op weg om in het huidige klimaat een winst per aandeel te boeken van ruim $40.

Aandeel Goldman blijft op ‘houden’

De bereidheid om de winst via een dividend van $8 (2,5% rendement) te delen met beleggers maakt het de moeite waard het aandeel Goldman Sachs aan te houden. Een bijstelling naar een koopaanbeveling komt aan de orde zodra de marktomstandigheden voor de investment bank verbeteren.

Aandeel Goldman Sachs kerngegevens

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!