Updates

Aandelen Nederland

SIF

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Enel

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Ordina º

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Basic-Fit

Advies
houden
Aandelen Nederland

TKH

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Volkswagen

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

AB Inbev

Advies
houden
Aandelen Nederland

Nedap

Advies
kopen
Aandelen Nederland

PostNL

Advies
houden
Aandelen Nederland

Allfunds

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASMI

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Fugro º

Advies
houden
Aandelen Nederland

SBM Offshore

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Bayer

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
kopen

Updates

Aandelen Nederland

SIF

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Enel

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Ordina º

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Basic-Fit

Advies
houden
Aandelen Nederland

TKH

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Volkswagen

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

AB Inbev

Advies
houden
Aandelen Nederland

Nedap

Advies
kopen
Aandelen Nederland

PostNL

Advies
houden
Aandelen Nederland

Allfunds

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASMI

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Fugro º

Advies
houden
Aandelen Nederland

SBM Offshore

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Bayer

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
kopen
Analisten Christian Slagter-Koster, 23 apr 2022 09:00

T. Rowe Price | Heftig, maar niet zo dramatisch 1973

0 0 Leestijd ongeveer

Op basis van een analyse van  zeven recente geopolitieke- en grondstoffenschokken concludeert T. Rowe Price dat de huidige marktschok op die van 1973 lijkt, maar deze een minder dramatisch staartje krijgt.

Uit de scenarioanalyse van T. Rowe Price van zeven geopolitieke en grondstoffenschokken tussen het begin van de jaren zeventig en nu blijkt dat deze doorgaans niet tot een underperformance van aandelen hebben geleid. Alleen de dubbele schok van 1973 is een zorgwekkende analogie. In de twaalf maanden na de olieprijspiek van oktober 1973 presteerden aandelen 30% minder goed dan obligaties. Destijds schoten de voedselprijzen omhoog als gevolg van wereldwijde graanproductieproblemen, waarna de OPEC met het olie-embargo een tweede schok veroorzaakte.

Groeivertraging

T. Rowe Price stelt dat zowel toen als nu bleek dat olie- en grondstoffenschokken de inflatie opdrijven en de economische groei drukken. Na oktober 1973 bedroeg het bbp in de volgende twaalf maanden net iets meer dan 1% en de recessie duurde twee jaar. T. Rowe Price acht de kans op een recessie nu echter niet zo groot. Weliswaar vertraagt de groei momenteel, maar we zitten niet zo laat in de economische cyclus en worden niet geconfronteerd met zoveel verstoringen als in 1973.

Daarnaast rekent de vermogensbeheerder erop dat door de heropening van de economie positieve economische krachten vrijkomen. Wel bleef in bijna alle historische schokken die T. Rowe Price onderzocht de inflatie in de volgende twaalf maanden extreem hoog.

Gepositioneerd

Vooruitkijkend is T. Rowe Price tactisch gepositioneerd voor een stijgende rente en overwogen in kortlopende, door inflatie beschermde schatkistcertificaten (TIPS), bankleningen en waardeaandelen. Deze effecten kunnen het allemaal goed doen in een inflatoire omgeving. Verder blijft T. Rowe Price vanwege de hoge waarderingen en de onzekerheid over het geopolitieke beleid, licht onderwogen in aandelen.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.