Updates

Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Home Depot

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

BS Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Boskalis Westminster

Advies
kopen
Aandelen Nederland

OCI

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Pharming

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walt Disney

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aegon

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Ahold Delhaize

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
houden
Aandelen Nederland

Galapagos

Advies
kopen
Aandelen Nederland

AMG

Advies
houden
Aandelen Nederland

PostNL

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Just Eat Takeaway

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
Aandelen Nederland

Vastned Retail

Advies
houden

Updates

Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Home Depot

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

BS Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Boskalis Westminster

Advies
kopen
Aandelen Nederland

OCI

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Pharming

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walt Disney

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aegon

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Ahold Delhaize

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
houden
Aandelen Nederland

Galapagos

Advies
kopen
Aandelen Nederland

AMG

Advies
houden
Aandelen Nederland

PostNL

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Just Eat Takeaway

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
Aandelen Nederland

Vastned Retail

Advies
houden

Offensieve portefeuille | Aandacht voor Flow Traders en Nedap

0 0 Leestijd ongeveer

De Offensieve portefeuille wist de laatste weken weer wat te herstellen van de terugval die ontstond door de oorlog in Oekraïne. Het aandeel Nedap bereikte zelfs een nieuwe hoogste stand.

De VIX-index die de impliciete volatiliteit (verwachte beweging) weergeeft van de S&P500, is binnen een maand tijd gedaald van 36 punten naar 21 punten en dat illustreert dat de angst onder beleggers weer behoorlijk is afgenomen. In andere woorden: meer beleggers durfden het de laatste weken weer aan om aandelen (bij) te kopen en dat vertaalde zich in een licht herstel op de westerse aandelenbeurzen. Ook de Offensieve portefeuille heeft hiervan kunnen meeprofiteren. Het jaarverlies van de portefeuille is binnen een maand tijd teruggelopen van 9,8 naar 6,9%. Gezien het feit dat er behoorlijk wat technologie in de portefeuille zit, valt de schade dit jaar vooralsnog mee. Ter vergelijking: de AEX-index staat sinds de start van het jaar 10,0% lager en de Nasdaq noteert een verlies van 11,3%.

Desalniettemin ben ik als beheerder vooralsnog niet tevreden over het resultaat in 2022 en dat komt mede doordat het rendement over het eerste kwartaal van één aandeel in het bijzonder toch wat tegenvalt: Flow Traders. Daarnaast vind ik het jammer dat ik vorig jaar het Belgische Elia Group niet heb opgenomen. Het was een aandeel dat de portefeuille net niet haalde, maar door mij vorig jaar wel werd gekozen als Tip van de week. Met een koerswinst van 34% is Elia Group dit jaar de grootste stijger binnen de Bel20-index. Die had ik er dus graag bij gehad.

Flow Traders

Flow Traders, 8,1% weging in de portefeuille, is een aandeel waar ik dit jaar meer van had verwacht. De market maker is gebaat bij volatiliteit op de beurs, maar dat komt met een jaarverlies van 2,1% nog niet tot uiting in de ontwikkeling van de beurskoers. Bij een concurrent als Virtu Financial plukken beleggers wel de vruchten. De beurskoers van dit aandeel is dit jaar namelijk al met 29,9% gestegen. Dit grote verschil toont maar weer hoe lastig het is om de ontwikkeling van de beurskoersen op korte termijn te voorspellen. Op dergelijke moment is het soms goed om onszelf er maar weer aan te herinneren dat beleggen een marathon is en niet een sprint.

Het aandeel Flow Traders blijft dan ook gewoon deel uitmaken van de Offensieve portefeuille. De onderneming is in Europa immers marktleider in het verstrekken van liquiditeit op de beurzen middels Exchange Traded Products (ETP’s). Dit is een overkoepelende term voor verschillende beleggingsproducten zoals ETN’s, ETC’s en ETF’s. Laatstgenoemde categorie is het bekendst bij het grote publiek, maar beleggers die zich binnen het gereguleerde circuit aan de Bitcoin hebben blootgesteld, zullen daarbij waarschijnlijk gekozen hebben voor een ETN. Een voorbeeld daarvan is de VanEck Bitcoin ETN.

Als liquiditeitsverschaffer in ETP’s vervult Flow Traders een belangrijke rol op de beurzen. Het zorgt er door het continu afgeven van bied- en laatprijzen namelijk voor dat zowel professionele beleggers als particulieren voortdurend kunnen in- en uitstappen tegen een eerlijke prijs. En de groeivooruitzichten voor bedrijven die dat faciliteren zijn rooskleurig, omdat steeds meer beleggers overtuigd zijn van de voordelen van het beleggen in vooral ETF’s.

Blackrock, de grootste aanbieder van ETF’s, verwacht dat het beheerde wereldwijde vermogen in ETF’s de komende jaren zal groeien van $9 bln in 2021 richting $14 bln eind 2024. Oftewel een groei van 56%. Ook de vooruitzichten voor de handel in cryptovaluta-producten zien er positief uit. In 2021 steeg het wereldwijde handelsvolume in Bitcoin- en Ethereum-futures met 338% ten opzichte van 2020. Tegelijkertijd bieden steeds meer aanbieders Crypto ETN’s aan. Daarnaast heeft Flow Traders in 2021 goede progressie geboekt om ook liquiditeit te verschaffen in verschillende obligatieproducten, een assetcategorie die ook steeds meer elektronisch wordt verhandeld in plaats van nog op de ouderwetse manier over de telefoon. Daarmee worden de markten waar de focus op komt te liggen steeds uitgebreider en dat zou een positief effect moeten hebben op de resultaten. In rustige beursjaren zou het resultaat minder moeten terugvallen.
Desalniettemin zijn (kortetermijn)beleggers dit jaar vooralsnog niet overtuigd, mede doordat zij zich naar mijn mening te veel richten op dividend. Flow Traders verlaagde recent de pay-out ratio van 63 naar 51% en daar was niet iedereen even blij mee.
Met de blik op de lange termijn kijk ik anders naar de lagere pay-out ratio. Het kapitaal dat niet wordt uitgekeerd, wordt geïnvesteerd in toekomstige groei en dat dient zich in de toekomst uit te betalen. Mocht Flow Traders in 2022 net als vorig jaar €2,63 per aandeel weten te verdienen, dan betaalt u als belegger 12 keer de verwachte winst. Het dividendrendement komt dan uit op 4,2% en dat is toch zeker niet onaantrekkelijk te noemen. De stukken blijven dan ook in portefeuille.

Nedap

Een aandeel dat er wel goed bij ligt op de beurs is Nedap, dat een weging heeft van 6,8% binnen de Offensieve portefeuille. Het technologiebedrijf wist afgelopen week een nieuwe hoogste beurskoers neer te zetten. Door middel van een trading update liet het weten dat in het eerste kwartaal de omzet is gegroeid met 12% ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. De terugkerende omzet uit de verkoop van software-abonnementen dikte met 23% aan. In 2021 was de terugkerende omzet goed voor 28% van het totaal.

Op 14 april gaat het aandeel ex-dividend en zullen beleggers op de betaalbaarstellingsdatum €3 aan dividend ontvangen. Bij de huidige beurskoers van €67,60 bedraagt het dividendrendement 4,4%. Het aandeel Nedap zal op korte termijn wellicht wat last hebben van schaarste aan componenten; voor de lange termijn blijf ik onverminderd positief.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!