Updates

Aandelen Internationaal

Nestlé

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Enel

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Vivoryon Therapeutics

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
houden
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TKH

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
kopen
Aandelen Nederland

SBM Offshore

Advies
kopen

Updates

Aandelen Internationaal

Nestlé

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Enel

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Vivoryon Therapeutics

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
houden
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TKH

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
kopen
Aandelen Nederland

SBM Offshore

Advies
kopen
Analisten Stephen Hendriks, 26 mrt 09:00

Barclays is enthousiast over Wolters Kluwer

0 0 Leestijd ongeveer

Het aandeel Wolters Kluwer biedt een veilige haven, is inflatiebestendig en biedt een aantrekkelijke en stabiele groei op de lange termijn, stelt Barclays.

Volgens de bank is namelijk slechts 14% van de omzet van Wolters Kluwer cyclisch van aard. Deze omzet valt met name in transactie-gerelateerde activiteiten van de divisie Governance, Risk & Compliance, zoals dienstverlening voor fusies en overnames en beursgangen.

Om inzicht te krijgen in de recessiebestendigheid van het informatieconcern kijkt Barclays terug op de recessie van 2008/’09. Die recessie leidde tot een terugval van de omzetgroei van jaarlijks 1,7% in de periode 2002-2007 tot 0% in 2008 en zelfs een omzetkrimp van 3% in 2009. Dat was nog een heel redelijke omzetontwikkeling gezien de zware economische teruggang in die jaren.

Groeitempo

De omzetdaling zorgde er echter wel voor dat de winst per aandeel over 2009 zo’n 8,5% onder de gemiddelde analistenprognose van januari 2008 uitkwam. Een herhaling van die omzet- en winstdaling is volgens Barclays bij een hernieuwde zware recessie niet aan de orde, want daarvoor zijn de bedrijfsactiviteiten van Wolters Kluwer te veel veranderd. In 2008/’09 was er nog advertentie-gedreven omzet in de divisie Legal, die nu verdwenen is, en ook printuitgaven spelen een minder grote rol dan in 2008/’09. Wel ligt het omzetaandeel van transactie-gedreven omzet hoger dan destijds, maar een groter deel van die omzet wordt in de VS behaald en is daarmee niet zo gevoelig voor de oorlog in de Oekraïne. Bovendien ligt het groeitempo van Wolters Kluwer nu beduidend hoger dan voorafgaand aan de recessie van 2008/’09. Dankzij een beter gebruik van technologie kan het informatieconcern een nieuwe ernstige recessie nu veel beter aan dan destijds. Op basis van de berekeningen van Barclays zou de winst per aandeel in 2023 in dat geval 4,5% lager uitvallen dan de huidige prognose.

Koersdoel verhoogd

Ook maakt de bank zich voorlopig nog geen grote zorgen over de invloed van stijgende inflatie. Sinds 2015 weet Wolters Kluwer de winstmarge ieder jaar te verbeteren door middel van herstructureringen, investeringen in nieuwe producten en hogere omzetgroei. Ook kan het informatieconcern schuiven met de uitgaven. In 2020 en 2021 lagen de reiskosten lager door de coronacrisis en was er meer financiële ruimte voor herstructureringen en investering. Dit jaar zullen reis- en loonkosten toenemen, maar kan Wolters Kluwer de uitgaven aan herstructureringen en investeringen tijdelijk wat verlagen en de prijzen verhogen om de winstmarge te beschermen. Barclays handhaaft daarom de winstprognoses voor de periode 2022-2024, alsmede het koopadvies. Het koersdoel wordt verhoogd van €97,65 naar €110.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.