Updates

Aandelen Nederland

Galapagos

Advies
kopen
Aandelen Nederland

BAM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Accell

Advies
aanmelden
Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ING

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Bayer

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vopak

Advies
houden
Aandelen Nederland

Fugro º

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Unilever

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASMI

Advies
kopen

Updates

Aandelen Nederland

Galapagos

Advies
kopen
Aandelen Nederland

BAM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Accell

Advies
aanmelden
Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ING

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Bayer

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vopak

Advies
houden
Aandelen Nederland

Fugro º

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Unilever

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASMI

Advies
kopen
Opinie Karel Mercx, 24 mrt 14:16

Column | Afkijken bij een inflatie-ETF

0 0 Leestijd ongeveer

De meeste en mooiste ETF’s staan in de Verenigde Staten genoteerd. Helaas mag je meestal niet beleggen in Amerikaanse ETF's als je in de EU woont, maar er inspiratie uithalen mag wel.

Als je een beleggingsthema bedenkt, dan is er altijd een ETF bij te vinden. Het huidige thema dat de beurs in zijn greep heeft, is ongetwijfeld inflatie. De Amerikaanse CPI is in ruim veertig jaar niet zo hoog geweest als nu.

De Horizon Kinetics Inflation Beneficiaries ETF is de bekendste inflatie-ETF. De tickercode is nadat je hem één keer gezien hebt niet meer te vergeten: INFL. Sinds de introductie in januari 2021 is het rendement 49,2%. Deze ETF doet duidelijk wat hij moet doen in tijden van inflatie.

Net als het gros van de Amerikaanse ETF’s is ook deze verboden voor beleggers uit de Europese Unie, maar dit betekent niet dat ik adviseer om deze ETF te negeren. Amerikaanse ETF’s zijn namelijk wel interessant om inspiratie op te doen en aantrekkelijke beleggingen te vinden.

De INFL is een actief beheerde ETF en mag gezien worden als een beleggingsfonds, waar de hele dag handel in is. Een beleggingsfonds moet één keer per kwartaal melden waarin ze beleggen en een actief beheerde ETF moet dat elke dag doen.

Grondstoffen, grond en beurzen

De grootste positie van de INFL (4,8%) is het Amerikaanse Archer Daniels Midland (ADM). Dit bedrijf verwerkt en bewerkt basisvoedsel voor mens en dier en doet de opslag, het transport en de verkoop ervan. Het gaat vooral om oliezaden, maïs, granen en rijst. Een pure grondstoffenspeler die het uiteraard goed doet in tijden van inflatie.

Een andere grote positie is Texas pacific land Corp (4,6%), een van de grootste landeigenaren in de Amerikaanse staat Texas. Dit land verhuren ze via standaard huurcontracten, maar ook via royalty-constructies. Dat werkt zo: wordt er op een stuk land naar grondstoffen gezocht en die worden gevonden, dan krijgt de eigenaar een percentage van de opbrengst. Dit komt overeen met gratis callopties. Wordt er niets gevonden, dan heeft de eigenaar nog altijd de huur. Land valt niet bij te maken en is daarom een mooie belegging in tijden van Inflatie.

Op dit moment telt de ETF 42 beleggingen, waarvan er 7 beurzen zijn: ASX uit Australië, Deutsche Boerse, het Canadese TMX, CME, Japan Exchange, Intercontinental Exchange en Singapore Exchange. Inflatie zorgt ervoor dat de toekomst onzeker is. Een onzekere toekomst zorgt voor meer emoties bij beleggers en dat zet de koersen in bewegingen. Een extra transactie is zo goed als gratis om uit te voeren en daarom laten beurzen in tijden van inflatie een flinke stijging van de winsten zien.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!