Updates

Aandelen Nederland

Galapagos

Advies
kopen
Aandelen Nederland

BAM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Accell

Advies
aanmelden
Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ING

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Bayer

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vopak

Advies
houden
Aandelen Nederland

Fugro º

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Unilever

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASMI

Advies
kopen

Updates

Aandelen Nederland

Galapagos

Advies
kopen
Aandelen Nederland

BAM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Accell

Advies
aanmelden
Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ING

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Bayer

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vopak

Advies
houden
Aandelen Nederland

Fugro º

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Unilever

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASMI

Advies
kopen
Opinie Johan Brinkman, 24 mrt 09:41

Commentaar | Wel of niet meedoen met de cryptohype

0 0 Leestijd ongeveer

Tegenover beleggen in cryptovaluta’s hebben wij altijd een wat ambivalente houding aangenomen. We volgen de ontwikkelingen en sinds het vorige decennium geven we ook met enige regelmaat op fundamentele basis adviezen, maar vol overtuiging doen we dit niet.

Zoals mijn collega Karel Mercx twee weken geleden beschreef, betekent beleggen dat je eigenaar wordt van de kasstromen van een bedrijf, en die hebben cryptomunten niet. Op fundamentele gronden zijn wij daarom niet positief over beleggen in – of beter: speculeren met –  cryptovaluta’s.

Populariteit

Tegelijkertijd sluiten wij de ogen niet voor de toenemende populariteit van munten als bitcoin en ethereum én de steeds belangrijker positie die deze munten hebben op de financiële markten. Vrijwel dagelijks zijn hierover nieuwe ontwikkelingen te melden, zoals het nieuws dinsdag dat El Salvador de uitgifte van zijn door bitcoin ondersteunde obligatie heeft uitgesteld vanwege de onrust op de financiële markten. Als fundamenteel ingestelde belegger kan ik weinig met dit soort informatie, maar impact op het systeem heeft dit soort feiten wel.

Om toch tegemoet te komen aan de wensen van onze abonnees hebben we iets anders bedacht. Het uitbrengen van adviezen op crypto’s is namelijk geen probleem voor onze technische analisten. Net zoals bij Shell of Facebook, kunnen immers ook bij bitcoin of ethereum op basis van de grafieken van historische reeksen koop-, houd- of verkoopadviezen worden gegeven. U moet zich er comfortabel bij voelen, maar op basis van TA geven wij deze week adviezen voor de bitcoin, polkadot, ethereum en de Solana. Uiteraard blijven wij deze adviezen continu voor u monitoren.

Risico’s

Een ander groot verschil tussen het beleggen in aandelen en obligaties en het investeren in cryptomunten is dat u het eerste veilig kunt doen bij gerespecteerde banken en brokers, maar dat beleggen in crypto’s veiligheidsrisico’s kent, zoals mijn collega Jeff Thijssen vorige week beschreef. Thijssen raadt daarom een aantal cryptovaluta-ETN’s aan die wij tevens in de Koerswijzer van ons magazine hebben opgenomen. Veiligheid voor alles.

Over twee weken sluiten we ons vierluik over beleggen in cryptovaluta’s af met een artikel over koopwaardige aandelen van beursgenoteerde bedrijven die op de een of andere manier profiteren van de cryptohype.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.