Updates

Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

BHP

Advies
houden
Aandelen Nederland

Vastned Retail

Advies
houden
Aandelen Nederland

Unibail-Rodamco Westfield

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

ING

Advies
houden
Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

BAM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Randstad

Advies
houden
Aandelen Nederland

Flow Traders

Advies
houden
Aandelen Nederland

Sligro

Advies
houden
Aandelen Nederland

HAL Trust

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Ebusco

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Home Depot

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Corbion

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

L'Oréal

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

LVMH

Advies
houden
Aandelen Internationaal

PayPal

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Pharming

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Basic-Fit

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Kendrion

Advies
kopen

Updates

Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

BHP

Advies
houden
Aandelen Nederland

Vastned Retail

Advies
houden
Aandelen Nederland

Unibail-Rodamco Westfield

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

ING

Advies
houden
Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

BAM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Randstad

Advies
houden
Aandelen Nederland

Flow Traders

Advies
houden
Aandelen Nederland

Sligro

Advies
houden
Aandelen Nederland

HAL Trust

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Ebusco

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Home Depot

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Corbion

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

L'Oréal

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

LVMH

Advies
houden
Aandelen Internationaal

PayPal

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Pharming

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Basic-Fit

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Kendrion

Advies
kopen
Valuta Arent Thijsen, 22 mrt 2022 16:30

Cryptovaluta’s | Vier adviezen op basis van technische analyse

0 0 Leestijd ongeveer

Wie in cryptovaluta’s belegt, moet bereid zijn om risico te nemen, want de koersbewegingen zijn gerust dynamisch te noemen. Ze hebben allemaal te maken gekregen met een enorme correctie. We bespreken er vier, aan de hand van technische analyse.

Alle cryptovaluta’s kenmerken zich door een enorme dynamiek. Hiermee is het een beleggingscategorie die alleen geschikt is voor beleggers met een hoge risico-acceptatie. Maar zoals altijd zijn rendement en risico twee familieleden die altijd dicht in elkaars buurt te vinden zijn. Hoewel we gelijke bewegingen zien bij de diverse crypto’s, zijn er ook forse verschillen. Maar bij alle cryptovaluta’s zagen we een forse correctie, die startte in het najaar van 2021. Bij een aantal crypto’s is deze correctie al voorbij en bij andere is die nog steeds gaande. De verschillen maken het noodzakelijk om je analyse en beleggingsbeslissing voor iedere cryptomunt afzonderlijk te maken.

BTC/USD

De grafiek van de bitcoin (BTC/USD) is er een van hoge pieken en diepe dalen. We zien in de grafiek op basis van maandkoersen dat er in 2018 een eerste top werd neergezet op $19.870,10. Vanaf dit punt viel de bitcoin terug tot circa $3000, een enorme klap. Pas in december 2020 waren beleggers die op de top waren ingestapt weer op het punt van break-even. Toen de top van 2018 in 2020 werd uitgenomen, volgde een snelle opmars in uncharted territory. Hierbij werd de bitcoin niet gehinderd door enige weerstand. April 2021 werd een volgende top neergezet op $64.890. Dit is het eerste punt van het stijgende trendkanaal waarin de bitcoin zich nu bevindt, met hogere toppen en hogere bodems.

De tweede top vormde zich op $68.600 in november 2021. Na de eerste top volgde een terugval naar de eerste bodem op $29.300, die rond juli 2020 werd gevormd. De laatste maanden zagen we de bitcoin opnieuw terugvallen en een bodem vinden rond de $33.200. De munt bevindt zich nu onderaan, in de groene zone, van het stijgende trendkanaal. De koers beweegt zich nu boven de lijn van het stijgende voortschrijdend gemiddelde. Deze lijn zal de koers steun gaan bieden op een telkens iets hoger niveau. De MACD bevindt zich boven de nullijn, wat positief is. Hierbij is een waarschuwing gepast dat de indicator zelf een negatieve divergentie aangeeft. Gezien alle andere positieve signalen van de diverse indicatoren hechten we daar minder waarde aan.

We zoomen nu in op de kortere termijn, weergegeven in de grafiek met koersen op dagbasis. Het eerste wat opvalt bij het bestuderen van deze grafiek is de horizontale groene lijn op $41.132,62. Deze lijn fungeert wisselend als steun en weerstandslijn. De koers van de bitcoin lijkt zich hier in de laatste weken aan op te trekken. Tegelijkertijd zien we dat na een forse daling tot tweemaal toe net onder de $35.000 een bodem is ontstaan. Na wat heen en weer bewegen heeft zich in de laatste weken een driehoeksformatie gevormd (groene driehoek). Deze week is de koers van bitcoin hieruit opwaarts uitgebroken. Volgens de theorie kan dan een trendmatige beweging worden verwacht in de richting van deze uitbraak. Deze uitbraak wordt ondersteund door de (blauwe) lijn van het voortschrijdend gemiddelde. De koers bevindt zich praktisch op deze lijn, die sinds kort ook weer stijgend is. Deze zal de koers verder omhoog kunnen leiden.

Samenvattend zien we dat de langetermijntrend positief is en dat de kortetermijngrafiek een positieve uitbraak laat zien. Dit maakt dat een belegging in bitcoin kansrijk is. Een koopadvies is dan ook passend.

ETH/USD

Ethereum heeft eind 2020 een astronomische stijging ingezet die de koers van het paar ETH/USD van zo’n $140 naar bijna $5000 heeft gevoerd. Tussentijds zagen we nog even een korte correctie in juni 2021 voordat de top werd gevormd. In december 2021 en januari 2022 zagen we de eerste serieuze correctie ontstaan, die de koers terug heeft gebracht naar circa $2500. Hiermee lijkt de ethereum een hogere bodem te vinden dan de eerdere correctie van juni 2021. De koers blijft hierbij ook ruim boven de stijgende lijn van het voortschrijdend gemiddelde.

Verder zien we dat de MACD eveneens ruim boven zijn nulniveau blijft, ook al is er sprake van enige negatieve divergentie op deze indicator. Gegeven het totaalbeeld kunnen we stellen dat de stijgende trend van de ethereum op de langere termijn nog steeds intact is en dat de correctie een mooi instapmoment kan bieden. We zullen gaan zien of dit beeld ook overeenkomt met de grafiek op dagbasis.

De daggrafiek heeft op het eerste gezicht veel weg van de daggrafiek van de bitcoin. Een belangrijk verschil is echter de groene steunlijn. Deze lijn was bij de bitcoin vlak en werd regelmatig op- en neerwaarts doorbroken. Bij de ethereum zien we dat deze lijn stijgend is en als een solide steun fungeert. Dit is zonder meer positief, zeker omdat de koers nu relatief dicht bij deze lijn zit.

Net als bij de bitcoin zien we dat de koers van de ethereum zich in een driehoeksformatie bevindt, al is het bij de ethereum meer een ruit. Het principe is hetzelfde, bij een uitbraak van de koers uit deze formatie kan een versnelling van de koersbeweging in de richting van de uitbraak worden verwacht. Op dit moment is het nog niet zover, de ethereum is daarin minder ver dan de bitcoin, aangezien de koers nog niet is uitgebroken. Positief signaal is dat recent de koers weer boven de nu ook stijgende lijn van het voortschrijdend gemiddelde is gekomen. Gegeven de stijgende langetermijntrend is een houdadvies voor de ethereum op zijn plaats.

Wie toch wil instappen, doet er verstandig aan om even te wachten op de uitbraak uit de ruitformatie. Bij een koers boven de $2800 stap je in met iets meer duidelijkheid over de richting.

SOL/USD

De solana is nog niet zo lang verhandelbaar als de bitcoin en de ethereum. Dit zien we met name terug in de maandkoersengrafiek van de solana (SOL/USD). Wel heeft ook deze cryptomunt een stormachtige ontwikkeling achter de rug. In april 2020 gestart op een koers van $0,87 is deze geëxplodeerd naar een topniveau van ruim $260 in november 2021. In de daaropvolgende maanden is de solana hard in waarde gedaald.

In deze zeer recente correctie is de koers weggezakt naar een voorlopige bodem op $77,75. Voorlopig, omdat we nog geen nieuwe groene bar in de grafiek hebben gehad. De correctie is daarmee officieel nog steeds gaande. Positief is dat de koers nu dichtbij de stijgende lijn van het voortschrijdend gemiddelde is gekomen. Deze lijn zou de koers volgens de theorie nu steun moeten gaan geven. Het bestaan van de solana is nog te kort voor de MACD-indicator op maandbasis. Aangezien de correctie nog niet is afgesloten, houden we het advies voor de lange termijn voor de solana op neutraal.

We gaan nu kijken naar de daggrafiek voor de trendmatige beweging op de korte termijn. Deze grafiek geeft direct een zeer helder beeld dat overeenstemt met de niet afgesloten correctie in de andere grafiek. Na de top op $260 zien we dat de koers van de solana in een scherp dalende trend terecht is gekomen. Het patroon van steeds lagere toppen is duidelijk intact.

Wel lijkt de koers nu enige steun te vinden op de licht dalende groene lijn. De blauwe lijn van het voortschrijdende gemiddelde daalt en de koers van de solana bevindt zich hieronder of tegenaan. Hiermee bouwt er wel momentum op voor een positieve uitbraak uit de dalende trend. Maar laten we duidelijk zijn, deze uitbraak is nog niet gestart. Pas als de koers van de solana door de beide rode lijnen weet uit te breken, bevindt de Solana zich in een gekeerde trend.

Gegeven het neutrale beeld op de langetermijngrafiek en de dalende trend op de daggrafiek houden we het bij een verkoopadvies voor de solana.

DOT/USD

Evenals bij de solana is de koershistorie bij de polkadot beperkt: de DOT/USD is gestart in augustus 2020 op $2,87. Al snel na de introductie kon de koers oplopen naar zijn eerste top op $49,72 in mei 2021. Deze maand startte ook een forse correctie die de koers van de polkadot terugbracht naar $10,38 in juli 2021. Vanaf deze bodem startte een nieuwe rally, die de koers naar een nieuwe en hogere top bracht van $55,09 in november 2021.

De correctie van de crypto currencies van het vierde kwartaal van 2021 raakte ook de polkadot. Deze viel terug naar $14,07 in februari van dit jaar. Een hogere bodem dus. Hiermee kunnen we vaststellen dat de polkadot zich op de lange termijn in een stijgende trend met hogere toppen en bodems bevindt. De koers beweegt zich nu onderaan de groene zone van deze stijgende trend. De langetermijngrafiek is beperkt qua data en mist daarom ondersteuning van indicatoren zoals een voortschrijdende gemiddeldelijn en een MACD-indicator. Daarom zullen we aan de uitkomsten van de daggrafiek een zwaarder gewicht geven.

Op de daggrafiek zien we dat er in de periode oktober tot december sprake was van een kop-schouderformatie met de top van de kop op net geen $55. Deze kop-schouderformatie heeft doorgezet en de koers teruggebracht naar $25. In de daaropvolgende maanden bewoog de koers van de polkadot zich in een dalende trend, dan wel wigformatie.

In de laatste weken zagen we de koers enigszins stabiliseren en zelfs uitbreken door de rode lijn. Deze uitbraak vindt plaats met steun van de blauwe lijn van het voortschrijdend gemiddelde. De koers bevindt zich erop dan wel erboven en deze lijn is nu ook stijgend. Er lijkt zich vanaf de bodem op $14,07 een voorzichtige stijgende trend te vormen.

De koers van de polkadot begeeft zich aan de onderkant van de stijgende trend op de lange termijn. Dit gecombineerd met de recente uitbraak uit de dalende trend in de daggrafiek maakt een belegging in de polkadot kansrijk. We verbinden dan ook een koopadvies aan de polkadot.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,75 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!
Meer uitleg over inloggen? Lees de FAQ