Updates

Aandelen Nederland

OCI

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Pharming

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walt Disney

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aegon

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Ahold Delhaize

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
houden
Aandelen Nederland

Galapagos

Advies
kopen
Aandelen Nederland

AMG

Advies
houden
Aandelen Nederland

PostNL

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Just Eat Takeaway

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
Aandelen Nederland

Vastned Retail

Advies
houden
Aandelen Nederland

ING

Advies
houden
Aandelen Nederland

Wolters Kluwer

Advies
houden
Aandelen Nederland

Arcadis

Advies
houden
Aandelen Nederland

Allfunds

Advies
kopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen

Updates

Aandelen Nederland

OCI

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Pharming

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walt Disney

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aegon

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Ahold Delhaize

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
houden
Aandelen Nederland

Galapagos

Advies
kopen
Aandelen Nederland

AMG

Advies
houden
Aandelen Nederland

PostNL

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Just Eat Takeaway

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
Aandelen Nederland

Vastned Retail

Advies
houden
Aandelen Nederland

ING

Advies
houden
Aandelen Nederland

Wolters Kluwer

Advies
houden
Aandelen Nederland

Arcadis

Advies
houden
Aandelen Nederland

Allfunds

Advies
kopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen

Sika | Wereldmarktleider biedt nog altijd kwaliteitsaandeel

0 0 Leestijd ongeveer

Het vorig jaar getipte aandeel Sika heeft ondanks het negatieve sentiment op de beurs toch een positief rendement van 8,4% opgeleverd. De vooruitzichten voor deze onderneming blijven op de lange termijn onverminderd positief.

Het tempo waarin woningen energiezuiniger dienen te worden gemaakt zal de komende jaren flink moeten worden opgeschroefd om te voldoen aan de Europese klimaatdoelstellingen. Om daar op in te spelen schoof ik vorig jaar het Zwitserse Sika naar voren als tip van de week.

Sika is wereldmarktleider op het gebied van chemicaliën voor bouwmaterialen. Circa 50% van de omzet is gerelateerd aan de renovatiemarkt. Naast het feit dat het bedrijf de wind in de rug heeft van sterke trends als urbanisatie en het verduurzamen van gebouwen, behoort Sika ook tot de bedrijven die eenvoudig hun prijzen kunnen verhogen. Dit komt doordat de producten die het bedrijf maakt nog geen 1% uitmaken van het totale kostenplaatje voor zijn eindklanten.

Sika stelt niet teleur

De Zwitserse onderneming stelde zoals verwacht in 2021 niet teleur. Sika wist een omzet te behalen van CHF 9,25 mrd en dat is een toename van 17,5% vergeleken met 2020. In Noord-Amerika en Zuid-Amerika groeide het bedrijf het hardst. Het operationeel resultaat (ebit) steeg in 2021 met 23,1% naar CHF 1,4 mrd. Daarmee liep de ebit-marge op van 14,4 naar 15%. Dat is een knappe prestatie omdat de hoge grondstofinflatie voor behoorlijk wat tegenwind zorgde. Om de hogere kosten op te vangen voerde de onderneming met succes prijsverhogingen door.

Onder de streep bleef een winst per aandeel over van CHF7,39 (+27,0%). Die stelt het bedrijf in staat het dividend te verhogen met 16% naar CHF2,90 per aandeel. Bij de huidige beurskoers van CHF285 bedraagt het dividendrendement daarmee 1%. In een toelichting liet het management weten zijn doelstellingen tot 2023 te herhalen: een jaarlijkse omzetgroei van 6 à 8 %, een ebit-marge van 15 à 18% en een winst op geïnvesteerd vermogen van 25%.

Aandeel Sika blijft op ‘kopen’

Bij een geschatte k/w 2022 van 36 is Sika niet goedkoop te noemen. Daartegenover staat dat aan kwaliteit nu eenmaal een prijskaartje hangt. De vooruitzichten op de middellange en lange termijn blijven dan ook onverminderd goed. Het bedrijf beschikt over een grote prijsmacht en is goed gepositioneerd om te profiteren van trends als urbanisatie en het verduurzamen van gebouwen. Dit komt mede doordat 70% van de producten een bijdrage leveren aan een CO2-verlaging bij de eindklanten. Het koopadvies voor het aandeel Sika blijft van kracht.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.