Updates

Aandelen Nederland

Galapagos

Advies
kopen
Aandelen Nederland

BAM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Accell

Advies
aanmelden
Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ING

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Bayer

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vopak

Advies
houden
Aandelen Nederland

Fugro º

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Unilever

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASMI

Advies
kopen

Updates

Aandelen Nederland

Galapagos

Advies
kopen
Aandelen Nederland

BAM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Accell

Advies
aanmelden
Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ING

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Bayer

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vopak

Advies
houden
Aandelen Nederland

Fugro º

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Unilever

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASMI

Advies
kopen

Grafiek van de Dag | Het tijdperk olie is nog lang niet ten einde

0 0 Leestijd ongeveer

De gevechten in Oekraïne hebben de olieprijs fors opgejaagd. De prijs van Noordzee-olie steeg vandaag naar $113. Gisteren werd er $108 per vat betaald en afgelopen vrijdag nog $102.

De olieprijs is echter nog lang niet bij de hoogste standen ooit. De grafiek van de dag volgt twee olieprijzen. De blauwe lijn is de standaard Brent- (Noordzee)-olieprijs, de oranje lijn is de prijs gecorrigeerd voor inflatie. 

De hoogste stand ooit voor Brent-olie was $140 en die werd bereikt in juni 2008. Bij de huidige prijs van $113 moet Brent nog 24% stijgen voordat er nieuwe hoogste standen ooit op de borden komen. De waarde van de dollar, gemeten in inflatie, daalt altijd en daarom moet ook de prijs voor Brent-olie worden gecorrigeerd voor inflatie. Zo bezien kost een vat Brent-olie vanochtend $85,72 en is een stijging nodig van 63% voor een nieuwe all time high.

De geschiedenis herhaalt zich

Sinds 22 oktober 2020 ben ik een enorm enthousiast over de oliemarkt. Ik schreef toen:  

“Ik denk dat deze periode voor oliebedrijven straks vergeleken zal worden met het einde van de jaren zeventig voor de aandelenmarkt. Destijds was de aanname dat aandelen door de hoge inflatie nooit meer interessant zouden worden. In de twintig jaar erop bedroeg het rendement op de S&P500 maar liefst 2000%.

Eind jaren negentig ging het ook zo met de goudprijs. Centrale banken zouden geen goud meer nodig hebben, was de redenering, want het fiduciaire geldstelsel (waarbij geld niet langer gedekt wordt door goud maar drijft op het vertrouwen van burgers) heeft zichzelf bewezen waardoor fysieke dekking van de geldvoorraad niet langer noodzakelijk is. Maar zie: in de daaropvolgende twintig jaar steeg de goudprijs met meer dan 600%.”

De koersen van oliebedrijven staan inmiddels flink hoger, maar het simpele feit dat er nog altijd niet geïnvesteerd wordt in nieuwe fossiele brandstoffen leert mij dat dat de olieprijs naar nieuwe all time highs zal gaan. De onderbouwing: De olierally is nog maar net begonnen. Zelfs wanneer er opeens vrede zal zijn in Oekraïne zal de olieprijs, denk ik, de komende jaren nog stijgen. Al is de kans groot dat er dan tijdelijk eerst $20 van de koers af zal gaan.

Tijdperk nog niet ten einde

Be fearful when others are greedy and be greedy when others are fearful’. Ik ben al lang niet meer één van de weinigen die roept dat het olietijdperk nog lang niet ten einde is, maar de quote van Warren Buffett geldt vooral op de bodem en op de toppen van de markt. 

Bij het dikke vette stuk in het midden heeft de consensus het meestal wel bij het rechte eind en dit is tevens het gedeelte waar de meeste koerswinst valt te behalen.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.