Updates

Aandelen Nederland

Intertrust

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

ForFarmers

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Fugro º

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Value8

Advies
kopen
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

HAL Trust

Advies
houden
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Prosus

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Avantium

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Ahold Delhaize

Advies
houden
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

CTP

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Daimler

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASML

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Johnson & Johnson

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Royal Dutch Shellº

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Boskalis Westminster

Advies
kopen
Aandelen Nederland

SBM Offshore

Advies
kopen

Updates

Aandelen Nederland

Intertrust

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

ForFarmers

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Fugro º

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Value8

Advies
kopen
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

HAL Trust

Advies
houden
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Prosus

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Avantium

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Ahold Delhaize

Advies
houden
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

CTP

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Daimler

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASML

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Johnson & Johnson

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Royal Dutch Shellº

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Boskalis Westminster

Advies
kopen
Aandelen Nederland

SBM Offshore

Advies
kopen
Opinie Karel Mercx, 8 jun 11:00

Grondstoffen | De (olie)rally is nog maar net begonnen

0 0 Leestijd ongeveer

De Bloomberg Commodity index bereikte afgelopen week de hoogste stand van de afgelopen 52 weken. Ik ben al maanden enthousiast over grondstoffen en ik denk dat de huidige koersen nog steeds een aantrekkelijk instapmoment bieden voor een passende ETF op deze index.

Olie is een belangrijke component van de Bloomberg Commodity index, waarin de Amerikaanse WTI-variant voor 9,4% meeweegt en Noordzee-olie heeft een weging van 7,6% heeft. De olieprijs heeft de afgelopen maanden vooral zijwaarts bewogen maar ik denk dat olie voor de volgende grote beweging zal zorgen in deze index.

Kracht achter de Bloomberg Commodity Index

De zijwaartse trend laat namelijk zien hoe sterk het zwarte goud erbij ligt. Ik had verwacht dat de lockdowns in Europa, een van de belangrijkste economische regio’s ter wereld, ertoe zouden leiden dat de olieprijs minimaal 20% zou dalen. Nu  steeds meer maatregelen in Europa worden opgeheven, loopt de olieprijs op naar nieuwe hoogste standen op jaarbasis. En ik denk dat er nog heel wat meer in het vat zit!

De belangrijkste reden aan de vraagkant is dat het oliegebruik nog steeds toeneemt. Het International Energy Agency (IEA) denkt dat de olieconsumptie na het herstel van de economische crisis de komende jaren met 0,4% per jaar zal blijven groeien. Dit betekent dat de wereld na de pandemie meer olie zal gebruiken dan voor de coronacrisis.

Groei wereldbevolking

Dit klinkt ook logisch. Een auto gaat bijvoorbeeld gemiddeld twintig jaar mee. Elke auto die nu verkocht wordt en op fossiele brandstoffen loopt, zal in 2041 nog ergens op de wereld rondrijden. In Europa en in de Verenigde Staten wonen gezamenlijk minder dan een miljard mensen en in de opkomende markten wonen vele miljarden mensen. Bovendien komen er de komende jaren nog miljoenen mensen bij in de opkomende markten.

Daarnaast wordt ook nog wel eens vergeten dat een vijfde van de olie nooit wordt verbrand en in meer dan 6000 producten nodig is, zoals bijvoorbeeld voor pesticiden of vitaminecapsules. Deze vraag groeit jaarlijks met een paar procent.  

Mocht het IEA ernaast zitten en de olieconsumptie dalen, dan is de belangrijke vraag wat het aanbod gaat doen. Als de vraag daalt maar het aanbod daalt nog sneller, dan zal de prijs nog steeds stijgen. 

Klimaatactivisten

Het IEA denkt dat als er geen nieuwe velden worden ontdekt het aanbod van olie in 2030 gehalveerd kan zijn. Uiteraard kan het agentschap dit verkeerd zien, maar het feit dat Exxon onlangs drie klimaatactivisten in de raad van commissarissen heeft gekregen suggereert dat de oliemajors niet fanatiek op zoek zullen gaan naar nieuwe olie.

De vraag naar olie zal hoger liggen dan het aanbod. Ik denk dan ook dat iedereen verrast zal zijn hoe snel de olieprijs naar drie cijfers voor de komma zal gaan. Verder verwacht ik dat de olieprijs van $147,27 per vat uit 2008 niet lang meer de hoogste zal zijn.

Uit Voorkennis | Een podcast over beleggen


Een deel van dit artikel is niet beschikbaar. Accepteer eerst marketing cookies om de volledige inhoud te bekijken.

Luister hier de rest van de aflevering

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!