Updates

Aandelen Nederland

Galapagos

Advies
kopen
Aandelen Nederland

BAM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Accell

Advies
aanmelden
Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ING

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Bayer

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vopak

Advies
houden
Aandelen Nederland

Fugro º

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Unilever

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASMI

Advies
kopen

Updates

Aandelen Nederland

Galapagos

Advies
kopen
Aandelen Nederland

BAM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Accell

Advies
aanmelden
Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ING

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Bayer

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vopak

Advies
houden
Aandelen Nederland

Fugro º

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Unilever

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASMI

Advies
kopen
Advies Karel Mercx, 22 feb 12:00

Barrick Gold | Geen vuiltje aan de lucht

0 0 Leestijd ongeveer

De kwartaalcijfers van Barrick Gold zagen er uitstekend uit. De bewezen voorraden in de mijnen nemen toe, net als de kasstroom, terwijl de kosten dalen.

Het gaat goed met Barrick Gold. In Nevada, waarschijnlijk de beste regio in de wereld om goud te winnen, steeg de productie in het laatste kwartaal naar 604.000 troy ounces, het hoogste niveau ooit. Bovendien daalden bij deze goudmijnen de kosten. Op dit moment kost het Barrick in totaal $1023 om een ounce goud uit de grond te halen. Een jaar geleden was dat nog $1029. Het bedrijf heeft overduidelijk geen last van inflatie.

Een tweede positief punt is dat de bewezen goudreserves bij de meeste mijnen zijn toegenomen. Met name in de regio Afrika/Midden-Oosten ziet het er goed uit. De toename van de bewezen voorraden ligt hier 65% hoger dan wat er het afgelopen jaar aan goud gewonnen is. Daarbij ziet de vrije kasstroom er zeer solide uit. Deze nam van het derde op het vierde kwartaal toe van $481 mln tot $700 mln. 

Dat is goed nieuws voor beleggers. In 2021 vloeide er $1,4 mrd naar aandeelhouders in de vorm van dividend en inkoop van eigen aandelen. Het dividend ging omhoog van $0,33 in 2020 naar $0,37 in 2021. Desondanks ligt de balans er nog steeds goed bij. De netto kaspositie staat met $130 mln op recordhoogte en voor het tweede jaar op rij heeft Barrick geen netto schuld.

Goudprijs naar nieuwe hoogten

Ik denk dat de goudprijs de komende jaren nieuwe hoogtepunten gaat aantikken, en Barrick is het ideale bedrijf om daarvan te profiteren. Voor elke $100 stijging van de goudprijs neemt de vrije kasstroom toe met $375 mln per kwartaal. Daarnaast heeft Barrick zes zogenoemde tier-1 mines, mijnen waar de komende tien jaar minimaal 500.000 ounces aan goud per jaar wordt gewonnen tegen kosten die onder het sectorgemiddelde liggen. Geen enkele sectorgenoot heeft meer tier-1 mines dan Barrick. 

De waardering van Barrick is ook bij de huidige goudprijs al goed. De vrije kasstroom maakt 6% uit van de beurswaarde, waar dit in 2019 nog 1,5% was. Mocht Barrick gaan noteren tegen dezelfde waardering als in 2019, dan impliceert dat een stijging van de aandelenkoers van 200%. Er is dus alle reden om vertrouwen te hebben in het aandeel Barrick Gold. Het advies blijft ‘kopen’.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!