Updates

Aandelen Nederland

Galapagos

Advies
kopen
Aandelen Nederland

BAM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Accell

Advies
aanmelden
Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ING

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Bayer

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vopak

Advies
houden
Aandelen Nederland

Fugro º

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Unilever

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASMI

Advies
kopen

Updates

Aandelen Nederland

Galapagos

Advies
kopen
Aandelen Nederland

BAM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Accell

Advies
aanmelden
Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ING

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Bayer

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vopak

Advies
houden
Aandelen Nederland

Fugro º

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Unilever

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASMI

Advies
kopen
Opinie Karel Mercx, 18 feb 14:01

Grondstoffen? Riskante handel!

0 0 Leestijd ongeveer

Ik ben al achttien maanden erg enthousiast over de grondstoffenmarkt. Maar heel lang zal die euforie niet meer duren, denk ik. Hooguit nog een paar jaar.

Mijn enthousiasme is eindig omdat grondstoffen op de uiterst lange termijn altijd dalen. Onderzoeksbureau BCA heeft de CRB Grondstoffenindex, die dienst doet sinds 1958, onder de loep genomen en teruggerekend naar 1802. Wat blijkt? De grondstofprijzen zijn over de afgelopen 219 jaar gemiddeld met 0,8% per jaar gedaald.

Het einde

Keer op keer wordt het einde van deze daling voorspeld. Het bekendste voorbeeld valt te lezen in het boek De bevolkingsexplosie uit 1968 van Paul R. Ehrlich. De conclusie van Ehrlich, hoogleraar aan de Amerikaanse Stanford University, was dat de race om de wereldbevolking te voeden definitief verloren was en dat er de komende twintig jaar vele honderden miljoenen mensen zouden sterven vanwege een schreeuwend tekort aan voedsel. De voedselprijzen zouden extreem stijgen. India zou het zwaarst getroffen worden. Sinds 1968 zijn er 800 miljoen Indiërs bijgekomen, maar de hoeveelheid rijst en tarwe die alleen al in India wordt geoogst, is met een factor van ruim drie sneller gegroeid dan de bevolking van het land.

In de Verenigde Staten, het enige land waarover ik deze data kon vinden, verbouwde vorig jaar per vierkante meter vier keer zoveel maïs als in 1961. Dat grondstoffenprijzen op de extreem lange termijn dalen, komt dus door de technische vooruitgang.

Ik ben zoals gezegd tijdelijk enthousiast over grondstoffen. Want sinds 1971, het jaar waarin de Gouden Standaard werd losgelaten, zijn de prijzen van grondstoffen met 4% per jaar gestegen tegenover elk procent inflatie. 7% inflatie, zoals nu in de VS, komt dan dus overeen met een stijging van 28% voor grondstoffen.

Ook duurzaamheid speelt een belangrijke rol in mijn grondstoffenvisie. Doordat die regels verder worden aangescherpt, wordt er minder geïnvesteerd in mijnbouw. Dat betekent automatisch minder productie en hogere prijzen.

Risico

Al met al is het veel risicovoller om in grondstoffen te beleggen dan in aandelen. Als mijn kortetermijnvisie onjuist is, zullen de grondstoffenprijzen snel dalen naar nieuwe laagste standen ooit. De belegging zal dan nooit meer boven water komen.

Wanneer de belegger een breed gespreid mandje met wereldwijde aandelen koopt en hij ziet het verkeerd, dan is er niets aan de hand want nieuwe hoogste standen ooit zullen altijd vanzelf volgen. Het enige dat de belegger hiervoor hoeft te doen is wachten. Gaat het met het beleggen in grondstoffen verkeerd, dan komt het nooit meer goed.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.