Updates

Aandelen Nederland

Galapagos

Advies
kopen
Aandelen Nederland

BAM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Accell

Advies
aanmelden
Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ING

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Bayer

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vopak

Advies
houden
Aandelen Nederland

Fugro º

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Unilever

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASMI

Advies
kopen

Updates

Aandelen Nederland

Galapagos

Advies
kopen
Aandelen Nederland

BAM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Accell

Advies
aanmelden
Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ING

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Bayer

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vopak

Advies
houden
Aandelen Nederland

Fugro º

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Unilever

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASMI

Advies
kopen

Grafiek van de dag | Het draait om de Japanners

0 0 Leestijd ongeveer

De Amerikaanse centrale bank Fed is sinds het begin van de corona-pandemie all in gegaan door de geldpers flink aan te zetten. Dat valt in het niet bij wat Japan op dat gebied doet.

De afgelopen zes maanden nog is er in de VS $545 mrd aan geld gecreëerd om financiële assets te kopen met als doel de financiële markten en daarmee de Amerikaanse economie te ondersteunen.

De hulp van de Fed aan de financiële markten loopt nu bijna ten einde, want de inflatie rijst in de Verenigde Staten inmiddels de pan uit. Over de afgelopen twaalf maanden steeg de inflatie met 7,5%. De laatste keer dat de inflatie in de VS zo hoog was, was in 1982.

De rente komt echter niet in de buurt van de rente uit 1982. De gemiddelde tienjaarsrente was toen 13,0%, de huidige tienjaarsrente is 2%. Dit is een extreem groot verschil. Dat de Amerikaanse rente niet sneller oploopt komt deels door de Japanse centrale bank.

Dit zit namelijk zo. De ingrepen van de Japanse centrale bank laten de acties van de Amerikaanse centrale bank verbleken. De verhouding tussen de balans van de Japanse centrale bank en de Japanse economie is opgelopen tot 135%. Ter vergelijking: de Amerikanen zitten op 38,2%.

De Japanse centrale bank gebruikt de geldpers op een extremere manier dan de Amerikanen dat doen. Het plan van de Amerikanen was om elke maand zo’n $120 mrd aan financiële assets te kopen en de Japanse centrale bank heeft als plan om de tienjaarsrente niet boven de 0,2% te laten uitstijgen.

Stijgt de Japanse rente naar 0,2%, dan zal op een ongelimiteerde schaal de geldpers worden gebruikt om de rente weer onder dat niveau te krijgen. Het is dan ook niet toevallig dat de rente in Japan afgelopen week bij 0,2% is opgehouden met stijgen.

Het belang van Japan

Japan is een belangrijk land om rekening mee te houden. Het is de derde economie ter wereld en het heeft na de Verenigde Staten en China de grootste financiële markten. Japan is daarnaast extreem rijk. Het gevolg is dat de extreem lage rente in Japan obligatiebeleggers wegjaagt naar de Verenigde Staten, waar de rente een stuk hoger is. Dit verklaart deels waarom de Amerikaanse rente beduidend lager is dan gedacht bij dit soort inflatiepercentages.

Rentes zijn een belangrijk onderdeel van de waardering van aandelen. Een lagere rente zorgt er immers voor dat de toekomstige kasstromen stijgen. Dit betekent volgens de financiële theorie dat de waardering van aandelen omhoog moet. De Japanse centrale bank zorgt er met zijn extreme beleid voor dat de waardering van Amerikaanse aandelen stijgt.

Lees ook: Vooruitzichten voor Japanse aandelen zijn positief

De kans dat de centrale bank van Japan het beleid wijzigt, is klein. De gemiddelde inflatie in Japan over de afgelopen vijf jaar is 0,3% en over de afgelopen twaalf maanden 0,8%. Dit laat zien dat de geldpers van de Japanners nog wel eventjes aan zal blijven staan, maar ooit gaat dit voor inflatie zorgen en dan moet de pers stilgezet worden.

Dit zal de Japanse rente doen stijgen en de Japanners hoeven dan niet meer naar de Verenigde Staten voor rente. De Amerikaanse rente zal stijgen en de waardering van Amerikaanse aandelen zal gaan dalen.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.