Updates

Aandelen Internationaal

Siemens

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
kopen
Aandelen Nederland

SIF

Advies
houden
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Prosus

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Volkswagen

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
houden
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vopak

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TKH

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Flow Traders

Advies
houden
Aandelen Nederland

InPost

Advies
houden
Aandelen Nederland

CTP

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

L'Oréal

Advies
houden
Aandelen Nederland

ASR

Advies
kopen

Updates

Aandelen Internationaal

Siemens

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
kopen
Aandelen Nederland

SIF

Advies
houden
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Prosus

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Volkswagen

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
houden
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vopak

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TKH

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Flow Traders

Advies
houden
Aandelen Nederland

InPost

Advies
houden
Aandelen Nederland

CTP

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

L'Oréal

Advies
houden
Aandelen Nederland

ASR

Advies
kopen

IPO’s | Drie aantrekkelijke nieuwkomers uit 2021

0 0 Leestijd ongeveer

Het jaar 2021 was een recordjaar voor beursgangen. We bekijken drie interessante bedrijven uit Europa en de Verenigde Staten die vorig jaar naar de beurs gingen en blikken terug op de tips van vorig jaar.

In veel opzichten was 2021 een uniek jaar, met extreme koersbewegingen, waarbij tech- en internetfondsen in eerste instantie compleet door het dak gingen om vervolgens in veel gevallen keihard onderuit te gaan. Mede door het sterke beursklimaat was het een recordjaar voor beursintroducties (zie kader), met een hoofdrol voor de hierboven genoemde internet- en techfondsen en spacs, de vaak zeer speculatieve investeringvehikels die in de Verenigde Staten met $160 mrd zelfs goed waren voor 28% van al het opgehaalde geld in 2021.

IPO-markt in het slot

De spac-zeepbel knapte uiteindelijk. Het is dan ook niet verrassend dat veel beursgangen uit 2021, vaak na een prima start, in mineur eindigden met flinke verliezen voor beleggers. Die worden bovendien in 2022 geconfronteerd met serieuze aanvullende koersdalingen, vooral in de internetsector die, zonder winst en dividend, als eerste hard wordt getroffen door de stijgende inflatie en aanstaande renteverhogingen. Dat, en dan natuurlijk vooral de flink lagere beurskoersen wereldwijd in 2022, verklaart ook deels dat de IPO (initial public offerings)-markt dit jaar vooralsnog compleet op zijn gat ligt.

Bekijk ook: met vier stappen beter beleggen in een beursgang

Ook andere factoren, zoals strengere eisen voor Chinese bedrijven die naar de beurs willen in New York, zullen een rem vormen op de IPO-markt in 2022. Maar het is natuurlijk vooral de slechtste jaarstart sinds 2008 voor de Nasdaq, die bijna 10% verloor in januari, die de IPO-markt in het slot heeft gegooid. In januari gingen in de VS slechts 32 bedrijven (zowel spacs als ‘gewone’ bedrijven) naar de beurs, die samen $6,9 mrd uit de markt haalden. Dat is minder dan een derde van de 106 aandelen die een jaar eerder hun IPO hadden, waarbij $37,4 mrd werd opgehaald.

Bijna 2100 bedrijven naar de beurs in 2021
Vorig jaar werd wereldwijd voor $594 mrd opgehaald met beursintroducties, met een hoofdrol voor technologie- en internet start-ups en spacs (de zogenoemde blank-check acquisition firms, qua omvang goed voor een derde van alle IPO’s in 2021).

Vorig jaar gingen in totaal bijna 2100 bedrijven naar de beurs, ruim 51% meer dan in 2020. Bijna een kwart daarvan waren technologiefondsen. Veel IPO’s gingen, vooral in het laatste kwartaal, keihard omlaag. De befaamde Renaissance IPO Index daalde in 2021 ruim 8% tegen een winst van 25% voor de S&P-500 eind december. De grootste spac-ETF daalde zelfs 25%.

Zowel in Europa als in de VS werden veel beursintroducties recent weer geannuleerd, waaronder die van softwarebedrijf Justworks, bitcoin miner Rhodium Enterprises en het Nederlandse WeTransfer. WeTransfer trok op het laatste moment zijn beursgang, waarbij het techbedrijf werd gewaardeerd tussen €629 en 716 mln, weer in vanwege de marktvolatiliteit. Als de markten stabiliseren, zal de IPO-markt normaal gesproken weer aantrekken later in 2022.

In de Verenigde Staten staan er nog altijd 135 bedrijven op de agenda die recent een aanvraag deden voor een IPO. Vanaf eind februari zouden veel van deze bedrijven een notering moeten krijgen, mits het beursklimaat niet verder verslechtert. Grote namen als Reddit (sociale media-platform), Via (transporttechnologie) en Cohesity (software) zullen als er niks geks gebeurt in 2022 nog een notering krijgen in New York.

Terugblik | Koersdreun voor tips 2021


Elk jaar blikken we terug op de IPO’s van het afgelopen beursjaar en maak ik een selectie van interessante nieuwkomers. Na een aantal topjaren, met bijvoorbeeld een gemiddeld rendement van 49,1% voor de aandelen uit het omslagverhaal van 2020, verliep 2021 dramatisch voor de ‘vijf aantrekkelijke beursgangen uit 2020’ die ik op deze plaats precies een jaar geleden aanstipte.

Het vijftal UnifiedPost Group, Hensoldt, Knaus Tabbert, C3.ai en PPD is een jaar later goed voor een gemiddeld verlies van maar liefst 23,9%, wat wel exclusief het zeer gunstige valuta-effect en dividend is (Hensoldt en Knaus Tabbert betalen inmiddels dividend). Ook de tips van vorig jaar werden de laatste weken meegesleurd in het zeer negatieve beursklimaat voor met name de techsector.

Het ingestorte aandeel

Het grootste slachtoffer is C3.ai, het kunstmatige-intelligentiesoftwarebedrijf van oprichter Tom Siebel dat na een flitsende beursstart eind 2020 volledig instortte en inmiddels ruim onder de IPO-koers van $42 noteert. Dit jaar daalt C3.ai bijna 24% tot $23,87, terwijl er een jaar geleden op het hoogtepunt van de tech- en internethype nog $176 voor een aandeel werd betaald.

Sindsdien begon een enorme koersval voor het nog altijd snelgroeiende aandeel (omzet jaarlijks +30%) dat ik achteraf gezien terecht omschreef met de slotzin ‘Gezien de torenhoge waardering is C3.ai vooral koopwaardig op koerszwakte’.

Die koerszwakte volgde al snel en in een lezersvraag van april 2021 waarschuwde ik nog voor het speculatieve karakter van het aandeel, dat toen nog steeds tegen 35 keer de omzet noteerde. Inmiddels is dat nog slechts 10 keer, maar desondanks blijft C3.ai zeer onvoorspelbaar en daarmee alleen geschikt voor speculatieve beleggers.

UnifiedPost

Ook de tip voor het Het Belgische fintechbedrijf UnifiedPost Group pakte ronduit slecht uit met een koersdaling van ruim 40%. Ook dit aandeel is slachtoffer van de sectorrotatie, met een koers die sinds eind november in korte tijd bijna halveerde tijdens de technologieverkoopgolf. Net als C3.ai maakt ook UnifiedPost nog geen winst. Met een nagenoeg schuldvrije balans en een sterk groeiende omzet blijft het aandeel, dat door acquisities flink blijft groeien in Europa, wel speculatief koopwaardig.

Dividendbetalers

De tips voor defensie- en beveiligings-elektonicabedrijf Hensoldt en camper- en caravanbouwer Knaus Tabbert pakten beter uit met relatief kleine koersverliezen voor beide Duitse aandelen. Zowel Knaus Tabbert als Hensoldt betalen inmiddels een dividend en zijn met het oog op de groeivooruitzichten de komende jaren koopwaardig voor de lange termijn.

Overname

Eén tip stak er met 48% winst met kop en schouders bovenuit, want PPD, dat klinische ontwikkelings- en laboratoriumdiensten levert aan farmaceuten, biotechbedrijven en producenten van medische apparatuur, werd overgenomen door slokop Thermo Fisher. Het eveneens Amerikaanse medische-technologieconcern betaalde $47,50 per aandeel PPD, ofwel $17,4 mrd.

De grootste en populairste
Het jaar 2021 was er een van extremen, met veel grote namen die hun weg naar de beurs vonden. De absolute uitschieter was Rivian Automotive, de maker van elektrische voertuigen die in november $12 mrd ophaalde. Dat was na de IPO van Alibaba in 2014 de grootste beursgang in de Amerikaanse geschiedenis. Ook andere bekende, vooraf hoog aangeschreven namen vonden vorig jaar hun weg naar de beurs, zoals Roblox (‘metaverse’ spelletjesplatform voor kinderen), Coupang (e-commerce), Coinbase (crypto) en GlobalFoundries (chipfabrieken). Al deze bedrijven zijn, ondanks vaak grote koersdalingen na de IPO, nog steeds goed voor een beurswaarde van ten minste $25 mrd.

Ook in Europa was het een topjaar voor beursintroducties met onder meer bekende en grote namen als InPost, Trustpilot, Deliveroo, Allfunds, Darktrace, NX Filtration, Mister Spex, AutoStore Holdings, en Volvo Car. Veel van deze aandelen presteerden zeer sterk kort na de IPO maar gingen vervolgens keihard onderuit. Alleen in 2022 al daalde Rivian Automotive tot dusver bijna 43% tot $60, terwijl beleggers in november nog $180 voor een aandeel betaalden. Ook ‘hype’-aandeel Roblox daalde in 2022 al ruim 40% en staat nu nabij een all time low (peildatum 3 februari).

Drie interessante IPO’s uit 2021


Gezien de slechte performance van vooral de technologieaandelen in 2021 is een extra waarschuwing op zijn plaats wat betreft IPO’s. Feit is simpelweg dat de meeste aandelen die vorig jaar naar de beurs kwamen nu onder hun IPO-prijs staan. Omdat er weinig historie is en er vaak nog nauwelijks analisten zijn die bedrijven volgen die net naar de beurs zijn gegaan, is het koersverloop, zeker in het eerste jaar, in de regel zeer grillig en onvoorspelbaar. Dat gezegd hebbende verwacht ik veel van het onderstaande drietal dat in 2021 in Europa of de VS naar de beurs ging.

1. Ariston Holding

Het in Nederland gevestigde, maar sinds 26 november 2021 in Italië genoteerde Ariston Holding is wereldwijd in 42 landen actief als fabrikant van verwarmingssystemen (boilers en ruimteverwarming) met merknamen als Ariston, Elco, Racold, ATAG, Thermowatt en Chaffoteaux. Ariston, dat in de oprichtersfamilie Merloni met 12,7% de grootste aandeelhouder kent, zet sterk in op duurzaamheid en wil in 2022 meer dan 80% van de omzet realiseren met zoals het zelf omschrijft ‘highly efficient and renewable solutions’.

Ariston groeide de afgelopen jaren stevig, deels door acquisities, en zal naar verwachting in 2022 een ruim 12% hogere omzet van €2,2 mrd realiseren. Een schuldvrije balans (eind 2021 ruim 150 mln in kas) en sterke vrije kasstroom zullen onder normale omstandigheden dit jaar al tot een eerste dividenduitkering leiden.

Met een verwachte k/w van 19 is dit groeiaandeel aantrekkelijk geprijsd. De analisten van Goldman Sachs gaven in januari een initieel koopadvies af met een koersdoel van €14,20. Goldman Sachs voorziet tot 2025 een jaarlijkse organische omzetgroei van 7,7% voor Ariston, dat profiteert van de trends zoals verduurzaming, nieuwbouw en investeringen om gebouwen energie-efficiënter te maken. Ariston heeft een sterke M&A-historie, aldus Goldman Sachs, dat verwacht dat nieuwe acquisities nog meer nadruk gaan leggen op hernieuwbare energie. Ariston noteert na de recente koersdip op €10,16 weer rond IPO-koers en is koopwaardig voor de lange termijn.

2. RVRC Holding

Het Zweedse RVRC Holding noemde ik ook al bij mijn redactietips voor 2022. De online outdoorspecialist laat al jaren zeer sterke groeicijfers zien en heeft nog een enorme potentie in de snelgroeiende markt voor outdoorkleding met zijn merk RevolutionRace. Naast broeken, jassen en schoenen zal RVRC op korte termijn ook rugzakken introduceren.

Het door Pernilla en Niclas Nyrensten in 2013 in een garage opgerichte bedrijf maakt handig gebruik van de fanatieke community met wekelijks duizenden nieuwe reviews van veelal zeer tevreden klanten uit inmiddels meer dan dertig landen, die kwaliteitsproducten tegen scherpe prijzen kunnen kopen. RVRC, dat op 8 februari met cijfers over het tweede kwartaal van het gebroken boekjaar kwam, realiseert een hoge ebit-marge van 28,9% dankzij het 100% online businessmodel dat geen tussenschakels heeft en bovendien makkelijk schaalbaar is. Sectorgenoten als VF, Columbia, Adidas en Nike zijn blij met een marge van 15% en zetten er juist vol op in om steeds meer (online) DTC (direct tot customer) te verkopen.

Positief is dat RVRC al dividend betaalt en jaarlijks 40-60% van de winst wil uitkeren. Dat betekent normaal gesproken een sterke dividendgroei de komende jaren, in lijn met de winstontwikkeling. Met een k/w van 40 voor 2022, de komende jaren een zeer sterke omzetgroei en een schuldvrije balans is RVRC een interessant aandeel voor beleggers die wat meer risico willen nemen en vooral, die geloven in het merk RevolutionRace.

3. Weber Inc

In de VS waren het in 2021 vooral zeer speculatieve technologieaandelen die hun weg naar de beurs vonden. Echt degelijke traditionele IPO’s waren er vreemd genoeg nauwelijks. Een uitzondering is BBQ-specialist Weber, die op 5 augustus 2021 naar de beurs ging en na een openingskoers van $17 terugviel tot $11 begin februari.

Het in 1952 opgerichte Weber is wereldwijd in 78 landen actief en verkoopt zijn barbecues en accessoires online, via eigen winkels en de bekende tussenkanalen zoals tuincentra. Net als RVRC wil ook Weber het liefst meer omzet uit DTC-kanalen halen, met inmiddels 193 eigen winkels. De website van de BBQ-specialist boekte in 2021 een 50% hogere omzet.

Weber heeft wereldwijd een marktaandeel van 24% en realiseert de helft van zijn omzet van bijna $2 mrd (2021) buiten de VS. In 2021 steeg de omzet met 30%, nadat ook 2020 een recordjaar was. De opkomende markten, waar de omzet in 2021 met 60% groeide, zijn naast DTC een speerpunt van het bedrijf de komende jaren.

Met een k/w van minder dan 20, een stabiel groeiende omzet van minimaal 5% de komende jaren en een zeer sterke cashflow die naast schuldreductie inmiddels ook wordt gebruikt voor een eerste dividend ($0,04 per kwartaal), durf ik een belegging in Weber rond de huidige niveaus wel aan. Belangrijk is vooral dat de sterke vrije kasstroom volgens analisten (2 koopadviezen, 6 keer ‘houden’) de komende jaren verder zal oplopen, waarmee dividendgroei en een steeds sterkere balans centraal staan. Weber komt op 14 februari met cijfers over het eerste kwartaal en is net als de andere twee tips vooral bedoeld voor beleggers die wat meer risico duren nemen.

De auteur heeft een positie in Ariston, RVRC en Weber.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €11,17 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!