Updates

Aandelen Nederland

Philips

Advies
houden
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Flow Traders

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vivoryon Therapeutics

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Galapagos

Advies
kopen
Aandelen Nederland

BAM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Accell

Advies
aanmelden
Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ING

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Bayer

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vopak

Advies
houden
Aandelen Nederland

Fugro º

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Unilever

Advies
kopen

Updates

Aandelen Nederland

Philips

Advies
houden
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Flow Traders

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vivoryon Therapeutics

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Galapagos

Advies
kopen
Aandelen Nederland

BAM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Accell

Advies
aanmelden
Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ING

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Bayer

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vopak

Advies
houden
Aandelen Nederland

Fugro º

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Unilever

Advies
kopen

Grafiek van de Dag | Nieuwe eurocrisis in de maak?

0 0 Leestijd ongeveer

Vorige week maakte de ECB-voorzitter obligatiebeleggers aan het schrikken toen ze niet expliciet uitsloot dat er in 2022 een renteverhoging komt. Dit zou betekenen dat een renteverhoging door de ECB dit jaar een zekerheid is.

Obligatiebeleggers reageerden als door een wesp gestoken. Overal in de eurozone gingen de obligaties in de verkoop. Deze paniekreactie is opvallend, want de ECB heeft sinds 2016 de herfinancieringsrente op 0% staan en sindsdien is de jaarlijkse inflatie opgelopen van -0,3 naar 5,1%. Het leek wel of obligatiebeleggers ervan uit waren gegaan dat de ECB zonder slag of stoot de inflatie zou laten oplopen tot nóg hogere percentages.

Een nieuwe crisis?

Met het verkrappen van het monetaire beleid wordt de basis gelegd voor een volgende eurocrisis. De rentes in de periferie van de eurozone lopen namelijk nog sterker op dan die in Duitsland. Sinds oktober is de Duitse tienjaarsrente gestegen van -0,20% naar +0,24% positief. In deze zelfde periode ging de Griekse rente van +0,85% naar +2,51%. 

De grafiek toont het verschil tussen de tienjaarsrentes van Duitsland en Griekenland. In oktober was dit verschil 100 basispunten. Inmiddels is het 225 basispunten. Dat is niet vreemd, want de schulden van de zuidelijke eurolanden zijn tijdens de coronapandemie flink toegenomen. Zo ging de staatsschuld van Italië van 136% van het bnp in 2019 naar 156% in 2020.

In Griekenland wat dit respectievelijk 180 en 210%. Stijgende rentelasten betekenen automatisch dat elke herfinanciering plaatsvindt tegen hogere rentelasten, en zolang de eurozone nog geen transferunie is waarin alle staatsschulden door alle eurolanden gezamenlijk worden gedragen, zorgt dat meteen voor stress. 

Een belangrijke periode

Naast het rentebeleid van de ECB, lijkt ook het opkoopbeleid aan herziening toe. De afgelopen twaalf maanden is de balans van de ECB gegroeid met €1,5 bln (€1500 mrd), geld dat is besteed aan het opkopen van obligaties. Aan deze geldstroom gaat ook een einde komen. Voor de Europese Unie breekt nu een belangrijke periode aan.

Of er komt een transferunie, waarbij de noordelijke eurolanden garant staan voor de schulden van de zuidelijke eurolanden, of de financiële markten zullen sommige van die zwakkere landen waarschijnlijk het mes op de financiële keel te gaan zetten.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.