Updates

Aandelen Nederland

Galapagos

Advies
kopen
Aandelen Nederland

BAM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Accell

Advies
aanmelden
Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ING

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Bayer

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vopak

Advies
houden
Aandelen Nederland

Fugro º

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Unilever

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASMI

Advies
kopen

Updates

Aandelen Nederland

Galapagos

Advies
kopen
Aandelen Nederland

BAM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Accell

Advies
aanmelden
Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ING

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Bayer

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vopak

Advies
houden
Aandelen Nederland

Fugro º

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Unilever

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASMI

Advies
kopen
Opinie Wim-Hein Pals, 8 feb 15:02

Zuid-Amerika | Een ommekeer voor de aandelenmarkten?

0 0 Leestijd ongeveer

Binnen de categorie aandelen is Zuid-Amerika vaak een onderbelicht gebied. Traditioneel gaat veel aandacht uit naar de grote landen China en India met hun duizelingwekkende inwonersaantallen van elk zo’n 1,4 miljard.

Ook andere dynamische Aziatische tijgers zoals Zuid-Korea en Taiwan of welpjes als Vietnam en de Filippijnen krijgen meer aandacht dan Brazilië of Peru. Ik moet toegeven dat wij in Robeco’s Emerging Markets Equities-fonds ook al jarenlang slechts een relatief kleine positie aanhouden in Zuid-Amerika, terwijl Azië ruim driekwart van de portefeuille uitmaakt.

Stabilisering in Brazilië

Vorig jaar zorgde een sterk oplopende inflatie met name in Brazilië voor een aantal grote rentestappen van de centrale bank. Stond de geldmarktrente een jaar geleden nog op 2%, inmiddels is die opgelopen tot maar liefst 10,75%. Dat is andere koek dan waarmee Powell in Washington DC te dealen heeft. Het gevolg was een slecht beursjaar in São Paulo. Waar Amerikaanse aandelen een topjaar kenden, met een S&P500 die bijna 30% steeg, gingen Braziliaanse aandelen ruim 20% onderuit.

Maar binnenkort zijn de monetaire rollen wellicht omgekeerd. Zo geeft de centrale bank in Brazilië eerdaags waarschijnlijk het sein ‘brand meester’ in de strijd tegen inflatie; ze zullen dan hun laatste renteverhoging doorvoeren. En dat terwijl Powell in de VS het gevecht met de inflatie pas net is gestart. De rollen op het gebied van monetair beleid draaien dan dus om: verkrapping in de VS, een stabilisering in Brazilië.

Aandelenmarkten in Zuid-Amerika

Zal dat ook leiden tot omgekeerde bewegingen op de aandelenmarkten? Dat zou heel goed kunnen. De eerste tekenen in 2022 wijzen daar in ieder geval wel op, met een S&P500 die het nieuwe jaar in mineur is gestart, terwijl Braziliaanse aandelen gemiddeld met 15% zijn gestegen. Ook de aandelenmarkten in Chili en Peru zijn goed uit de startblokken gegaan, ook hier na een slecht 2021. Het is duidelijk zomer op het zuidelijke halfrond.

Later dit jaar komen ongetwijfeld de nodige uitdagingen op beleggers af, maar vooralsnog profiteert Latijns-Amerika ook nog eens met volle teugen van onder andere de stijgende prijzen van grondstoffen, zoals ijzererts en veel basismetalen. De grootste uitdaging vormen de Braziliaanse presidentsverkiezingen in oktober, altijd reden voor beweeglijkheid op de financiële markten, beide kanten op. Kortom: tijd om de bakens enigszins te verzetten, maar ga niet meteen overdrijven.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.