Updates

Aandelen Nederland

Galapagos

Advies
kopen
Aandelen Nederland

BAM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Accell

Advies
aanmelden
Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ING

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Bayer

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vopak

Advies
houden
Aandelen Nederland

Fugro º

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Unilever

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASMI

Advies
kopen

Updates

Aandelen Nederland

Galapagos

Advies
kopen
Aandelen Nederland

BAM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Accell

Advies
aanmelden
Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ING

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Bayer

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vopak

Advies
houden
Aandelen Nederland

Fugro º

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Unilever

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASMI

Advies
kopen

Grafiek van de Dag | Zorgvastgoed onder zware druk

0 0 Leestijd ongeveer

Het Franse zorgvastgoedbedrijf Orpea verliest in 2022 ruim 60% na publicaties over wantoestanden in zijn tehuizen, waar bejaarden slecht zouden worden verzorgd. Sectorgenoten werden de afgelopen dagen mee omlaag gesleurd.

Op 10 februari betaalden beleggers nog €116,80 voor één aandeel Orpea, vandaag is dat nog €33 staat. Orpea, dat ook in Nederland actief is, is samen met het eveneens Franse Korian een van de grootste uitbaters van verzorgingstehuizen in Europa.

Eind januari werd een boek gepubliceerd met de titel Les Fossoyeurs,  ‘de doodgravers’, waarin wantoestanden in de verzorgingstehuizen van Orpea aan de kaak werden gesteld. De koers van Orpea begon echter pas echt in te storten nadat de krant Le Monde enkele passages uit het boek had gepubliceerde. Diezelfde dag werd de handel stilgelegd en daalde Orpea naar €69. In de weken daarna werd de ellende alleen maar groter, toen de Franse overheid liet weten een onderzoek in te stellen.

Bovendien stapten veel grote beleggers, die geen enkel risico willen nemen met dergelijke schandalen, massaal uit, waardoor de koersdaling versnelde. Vooral het nieuws dat de Franse overheid zich ermee bemoeit was voor veel fondsbeheerders, al dan niet ingegeven door ESG-redenen, reden om keihard op de verkoopknop te drukken.

Nieuwe onthullingen

Orpea ontkent (uiteraard), maar heeft alle schijn tegen. Deze week werd bekend dat een Frans onderzoekstelevisieprogramma met nieuwe informatie over de hele sector gaat komen. Cash Investigation zou al een jaar bezig zijn met een onderzoek en belooft na Les Fossoyeurs snel nieuwe onthullingen. Dat laatste zette deze week niet alleen extra druk op Orpea, maar op de gehele zorgvastgoedsector in Europa. Korian staat in 2022 inmiddels op een verlies van 35% en ook andere spelers zoals het Belgische Aedifica en Care Property Invest kregen de laatste tijd rake klappen.

Onvoorspelbaar

Vandaag is er weer sterk herstel voor Orpea en Korian, die momenteel vooral geschikt lijken voor speculatieve beleggers die kansen zien na de enorme koersdalingen. Op korte termijn blijven deze aandelen natuurlijk totaal onvoorspelbaar en kan de koers alle kanten op. Voor wie van beweging houdt: het aandeel Orpea bewoog in elf van de laatste twaalf handelsdagen meer dan 4% (omhoog of omlaag), met vier dagen van dubbelcijferige koersverliezen en slechts drie plusdagen, waarbij de grootste dagwinst beperkt bleef tot 5,9% (28 januari). Op zowel 25 als 26 januari daalde het aandeel meer dan 20%. Oppassen dus.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.