Updates

Aandelen Nederland

Galapagos

Advies
kopen
Aandelen Nederland

BAM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Accell

Advies
aanmelden
Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ING

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Bayer

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vopak

Advies
houden
Aandelen Nederland

Fugro º

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Unilever

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASMI

Advies
kopen

Actueel advies

Advieswijziging ASML | Lage(re) waardering zet chipper op ‘kopen’

0 0 Leestijd ongeveer

Op een koers van €750 is het advies op het aandeel ASML verlaagd naar ‘houden’. Nu de koers is gezakt naar ongeveer €580, is het tijd voor een verhoging van het advies voor de chipmachinemaker.

In november heb ik het advies op het aandeel ASML verlaagd naar ‘houden’. De koers stond op dat moment rond €750. De reden was dat de waardering wel erg hoog was geworden. Door de forse daling van het aandeel in de afgelopen maanden is die waardering een stuk schappelijker geworden.

Tegelijkertijd zijn de vooruitzichten voor het bedrijf onverminderd goed. Sterker nog, een paar weken geleden nog heb ik de verwachting voor de winst per aandeel over het nieuwe jaar met meer dan 10% verhoogd op basis van de positieve vooruitblik van het bedrijf zelf.

Uitblinker

Het is inmiddels wel bekend dat ASML een van de best presterende bedrijven is die op de Nederlandse beurs te vinden zijn. De vooruitzichten zijn onverminderd goed. Het zal zeker niet elk kwartaal perfect gaan en er zal vast nog een keer een jaar komen dat het allemaal net iets minder uitbundig is. Maar dat is altijd zo geweest, en dat heeft een immense koersstijging niet in de weg gezeten.

Ik heb al eerder geschreven dat het denkbaar is dat het aandeel over enige jaren naar €1000 zou kunnen stijgen, of daar niet al te ver van in de buurt zou kunnen komen. Dat scenario staat nog altijd overeind.

Waardering

Op basis van de koers op het moment van schrijven, ongeveer €580, is de k/w over mijn verwachting voor dit jaar 34,9. Dat is minder dan de gemiddelde k/w over de afgelopen vijf jaar: die is 35,9. Over de afgelopen drie jaar is het gemiddelde zelfs 40,4, en de piek was bijna 56. De huidige waardering is dus een stuk aantrekkelijker dan hij was.

De winst is de afgelopen vijf jaar gemiddeld met maar liefst 30,4% per jaar gestegen. Met dat in het achterhoofd is de huidige k/w helemaal niet gek. Op basis van de koers/vrije kasstroom per aandeel is de waardering zelfs laag te noemen: die verhouding is nu 23,9, terwijl het gemiddelde 53,1 is. Op de bodem, in maart 2020, was het nog steeds 30,1. Nu staat deze maatstaf dus zelfs lager dan tijdens de coronacrash. Dat zegt zeker niet alles, maar wel iets.

Aandeel ASML | Dips in laatste 3 jaar
Augustus 2019 -10,6%
Maart 2020 -36,5%
Augustus 2020 -15,9%
Oktober ’21 -10,2%
Maart 2021 -14,3%
September 2021 -18,9%
Nu* -24,4%
*dal nog niet bekend

Het is niet te zeggen of de bodem van deze koerscorrectie voor AMSL al is bereikt. Ik kan (helaas) geen koersen voorspellen. Flinke dips zijn wel normaal voor dit aandeel, en de huidige dip is een van de grotere. In de tabel staan de grootste dalingen van de afgelopen drie jaar. De huidige daling is een flinke, en het is denkbaar dat er nog wat van de koers af gaat. Maar het is ook mogelijk dat de bodem voor dit aandeel al bijna, of helemaal, is bereikt.

Aandeel ASML naar (gefaseerd) kopen

Vanwege de onverminderd goede vooruitzichten vind ik een adviesverhoging voor het aandeel ASML nu op zijn plaats: het wordt ‘kopen’. Beleggers kunnen wachten op eventueel nog lagere koersen, maar het risico is dat die niet gaan komen. Gefaseerd instappen is een alternatief: bijvoorbeeld nu een deel en weer een deel bij een 10% lagere koers – als die komt.

Aandeel ASML kerngegevens

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!