Updates

Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Home Depot

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

BS Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Boskalis Westminster

Advies
kopen
Aandelen Nederland

OCI

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Pharming

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walt Disney

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aegon

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Ahold Delhaize

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
houden
Aandelen Nederland

Galapagos

Advies
kopen
Aandelen Nederland

AMG

Advies
houden
Aandelen Nederland

PostNL

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Just Eat Takeaway

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
Aandelen Nederland

Vastned Retail

Advies
houden

Updates

Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Home Depot

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

BS Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Boskalis Westminster

Advies
kopen
Aandelen Nederland

OCI

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Pharming

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walt Disney

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aegon

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Ahold Delhaize

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
houden
Aandelen Nederland

Galapagos

Advies
kopen
Aandelen Nederland

AMG

Advies
houden
Aandelen Nederland

PostNL

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Just Eat Takeaway

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
Aandelen Nederland

Vastned Retail

Advies
houden
Analisten Stephen Hendriks, 16 jan 09:00

Bernstein | Europese Staples gaan alle kanten op

0 0 Leestijd ongeveer

Nestlé en L’Oréal blijven de favorieten aandelen van Bernstein onder de beleggingen uit de Europese Staples-sector.

Het wordt een druk en wat verwarrend jaar voor de doorgaans vrij kalme Europese sector Staples, stelt Bernstein. Deze sector bestaat uit aandelen uit de subsectoren Voeding en Persoonlijke & Huishoudelijke Verzorging. Onzekerheid over groei en inflatie, noodzakelijke herstructureringen en de zoektocht naar veilige havens trekken de aandelen uit deze sector dit jaar verschillende kanten op.

Volgens Bernstein zijn beleggers te optimistisch over de impact van de hogere grondstoffenprijzen voor de Europese Staples-sector. De jaar-op-jaar stijging lijkt inderdaad over de piek heen, maar de prijzen stijgen nog wel degelijk – zij het wel wat minder snel.

Impact grondstoffen

Voor bedrijven als Nestlé, L’Oréal en chocoladefabrikant Lindt is de invloed van de hogere grondstoffenprijzen beperkt, maar voor bedrijven als Unilever, Danone, Henkel, Reckitt, Beiersdorf en Orkla ligt dat volgens Bernstein anders. Het is namelijk nog maar de vraag of de producten van deze bedrijven voor consumenten voldoende relevant zijn om de prijzen te kunnen verhogen, waarschuwt de broker.

Ook ligt de concurrentie van huismerken (‘private label’) hier op de loer, omdat het reële inkomen van consumenten onder druk staat door prijsstijgingen van levensmiddelen en brandstoffen. De inflatiepijn is dus nog niet achter de rug en de eerste vier maanden van dit jaar zullen laten zien welke bedrijven hier het best tegen bestand zijn.

Veilige havens

Naast de inflatie, zijn ook rente en economische groei belangrijk voor de Europese Staples-bedrijven. Een hogere rente is uiteraard ongunstig voor deze bedrijven, terwijl zorgen over tegenvallende economische groei beleggers wel weer naar de Staples-sector duwen; die wordt immers als veilige haven gezien. Beleggers die op zoek zijn naar zo’n veilige haven, hebben volgens Bernstein wel een moeilijke keus te maken.

Moeten ze kiezen voor een kwalitatief sterk maar peperduur aandeel als L’Oréal – dat tegen een k/w van 40 noteert – of voor Unilever, dat met een k/w van 18 weliswaar veel goedkoper is, maar waarvan de koers per saldo de afgelopen vijf jaar nauwelijks is gestegen. De broker zelf heeft een duidelijke voorkeur voor kwalitatief sterke aandelen als Nestlé en L’Oréal, maar spreekt veel beleggers die de ‘goedkopere’ veilige havens juist aantrekkelijker vinden.

Bernstein geeft alleen een koopadvies voor Nestlé (koersdoel: CHF130) en L’Oréal (€435), beide snelgroeiende en innovatieve bedrijven. Dat geldt ook voor Lindt, maar de broker wacht met een koopadvies op een aantrekkelijker instapmoment en gaat dus niet verder dan ‘houden’. Ook Unilever, Danone, Henkel, Reckitt, Orkla en Beiersdorf krijgen niet meer dan een houdadvies.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.