Updates

Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

BHP

Advies
houden
Aandelen Nederland

Adyen

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Nestlé

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Enel

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Vivoryon Therapeutics

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
houden
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TKH

Advies
kopen

Actueel advies

Ahold | Een vertrouwde defensieve belegging

0 0 Leestijd ongeveer

De beurskoers van supermarktketen Ahold Delhaize is de laatste jaren flink opgelopen. Met de beursgang van Bol.com in de maak verwachten we ondanks de mooie rit dat er nog meer in het vat zit voor beleggers.

Ahold Delhaize is een bedrijf dat iedere lezer kent. Het is een van ’s werelds grootste food retailers met ruim 7000 winkels in 10 verschillen landen, waarmee het op weekbasis wereldwijd meer dan 50 miljoen klanten bedient. De groep is actief in de VS, Europa en Indonesië en bezit een portefeuille met sterke merken. In Nederland zijn dat bijvoorbeeld AH en Gall & Gall. Online is het actief met Peapod en Bol.com. Laatstgenoemd e-commerceplatform geeft aanleiding om het advies te verhogen naar ‘kopen’.

Ahold Delhaize heeft recent aangegeven Bol.com in de tweede helft van 2022 naar de beurs te willen brengen. Een rondvraag onder analisten eind vorig jaar leverde een waardering op van circa €5 mrd. Ik maak zelf de inschatting dat dit tegen het moment dat Bol.com naar de beurs gaat aanzienlijk meer zal zijn. Om een waarde te plakken op Ahold Delhaize heb ik een nieuwe analyse gemaakt en daarbij ga ik uit van de som der delen.

Kijkend naar de supermarktketen reken ik op basis van de outlook en het commentaar van het management op een operationele winst tussen de €3,2 en €3,3 mrd in 2022. In de sector zijn beleggers gemiddeld genomen bereid 12 maal de operationele winst te betalen. De waardering komt daarmee uit op €39 mrd.

Kerngegevens
Fondscode (ticker) AD
Beurs Euronext Amsterdam
Koers €30,47
Hoogste koers 12 mnd €31,40
Laagste koers 12 mnd €21,50
Beurswaarde €31,9 mrd
Koers-winstverhouding 2022 (t) 15
Dividendrendement (t) 3,2%

Bol.com zal volgens het management in 2021 een omzet behalen van circa €5,5 mrd. Tegen 2025 moet dit verdubbelen, hetgeen neerkomt op een gemiddelde jaarlijkse omzetgroei van 19%. Eind 2022 zou de omzet daarmee uit kunnen komen op €6,5 mrd. Kijkend naar vergelijkbare bedrijven als een Zalando is een waardering van 1,5 x de omzet mogelijk. Daarmee plak ik een waardering van €9,8 mrd op Bol.com.

Tellen we beide bij elkaar op minus de nettoschuld van €13,8 mrd en er rolt een waarde uit van €35 mrd. Rekening houdend met het aandeleninkoopprogramma van €1 mrd, daalt het aantal uitstaande aandelen onder de 1 mrd stuks. De waarde per aandeel eind 2022 komt daarmee uit boven de  €35, wat neerkomt op een opwaarts potentieel van 15%.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!