Updates

Aandelen Nederland

Arcadis

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Fagron

Advies
houden
Aandelen Nederland

BAM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Ahold Delhaize

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vopak

Advies
kopen
Aandelen Nederland

OCI

Advies
houden
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Randstad

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walt Disney

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Adyen

Advies
houden
Aandelen Internationaal

PayPal

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Unilever

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Nedap

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Universal Music Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TomTom

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Alphabet

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Microsoft

Advies
verkopen

Actueel advies

Coronabonus Pfizer wordt steeds groter

0 0 Leestijd ongeveer

Dit jaar profiteert Pfizer niet alleen van de omzet- en winstbijdrage van zijn coronavaccin maar ook van de coronapil Paxlovid. Dat levert financiële ruimte op voor de broodnodige acquisities om de pijplijn te vullen.

Pfizer komt dankzij het succesvolle coronavaccin Cominarty van alle grote farmaceuten het sterkst uit de coronacrisis. Medio december stelde de farmaceut de verwachting voor Cominarty voor 2022 opwaarts bij naar 1,9 miljard doses, goed voor een omzet van $31 mrd. Pfizer behaalt een winstmarge voor belastingen van 27-28% op de vaccinomzet en betaalt zo’n 16% belasting. Dat betekent dat de voor 2022 verwachte vaccinomzet goed is voor een bijdrage aan de winst per aandeel van zo’n $1,28.

Vorige maand kreeg de farmaceut bovendien voorlopige goedkeuring voor zijn coronapil, genaamd Paxlovid, in de VS en de Europese Unie. In de aanloop naar deze goedkeuring tekende Pfizer medio november een contract met de Amerikaanse overheid voor de levering van 10 miljoen behandelingen voor een bedrag van $5,29 mrd.

Later volgde ook nog een contract met de Britse overheid voor de levering van 2,5 miljoen behandelingen en deze week met de Amerikaanse overheid voor nog eens 10 miljoen. Welke winstmarge de farmaceut behaalt op Paxlovid is echter nog niet bekend. Pfizer heeft aangegeven dat de prijzen af hangen van onder meer de betalingscapaciteit van landen en de omvang van de orders.

Winstgevendheid Paxlovid

Analisten van Barclays deden een poging om de bijdrage van Paxlovid aan de winst per aandeel voor 2022 te berekenen. De bank ging daarbij uit van 100 miljoen verkochte behandelingen voor $400 per stuk – goed voor een totale omzet van $40 mrd – en een operationele winstmarge van 75%. In dit vrij optimistische scenario komt de winstbijdrage van Paxlovid dan op $4,42. Omdat er nog veel onduidelijk is over volume, prijs en winstmarge is dit een zeer ruwe schatting.

Als ik bijvoorbeeld reken met 80 miljoen verkochte Paxlovid-behandelingen met een gemiddelde verkoopprijs van $400 en een operationele winstmarge van ‘slechts’ 60% ligt de bijdrage aan de winst per aandeel op $2,82. Voor het, bijna vergeten, niet-coronadeel van Pfizer ging ik begin november uit van een winst per aandeel van ongeveer $2,85 voor 2022. De optelsom van het ‘gewone’ Pfizer ($2,85), Cominarty (± $1,28) en Paxlovid (± $2,50) leidt in een vrij conservatief scenario tot een winst per aandeel van ongeveer $6,65 in 2022. Een taxatie die ik ongetwijfeld in de loop van dit jaar nog bij moet stellen. Bij een koers van $54,50 levert deze taxatie een k/w van 8,2 op.

Bijdrage Paxlovid aan balans

Daarmee oogt Pfizer extreem laag gewaardeerd, maar de coronabonus zal afnemen. In 2023 zullen Cominarty en Paxlovid nog aan omzet en winst bijdragen maar naar verwachting wel duidelijk minder dan dit jaar. Omdat de corona-activiteiten zo dominant maar meer tijdelijk van aard zijn is het aandeel Pfizer wat lastig in te schatten. Het dividendbeleid van de farmaceut geeft ook weinig houvast. Want ondanks de enorme corona-inkomsten verhoogde de farmaceut het dividend vorige maand met slechts 2,5% tot $0,40 per kwartaal.

Ook blijft de naderende ‘patentklif’ vanaf eind 2024 beleggers bezig houden. Pfizer heeft door de coronabonus alle financiële ruimte om de aanstaande patentverliezen aan te pakken. Begin oktober had de farmaceut $29,7 mrd aan liquide middelen op de balans tegenover een lange schuld van $36,3 mrd. Pfizer is uiteraard al actief op overnamegebied. Medio december werd bijvoorbeeld Arena Pharmaceuticals voor $6,7 mrd aangekocht. Een op zichzelf goede aanvulling op de pijplijn, maar de overnamepremie bedroeg 100% en meer (dure) overnames zijn nodig en zullen zeker volgen.

Ik worstel dan ook met het advies voor het aandeel Pfizer dat ergens tussen kopen en houden hangt. Ik handhaaf vooralsnog mijn zeer ‘stevige’ houdadvies.

De auteur heeft een positie in Pfizer.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €32,25 per kwartaal. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!