Updates

Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

BHP

Advies
houden
Aandelen Nederland

Adyen

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Nestlé

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Enel

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Vivoryon Therapeutics

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
houden
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TKH

Advies
kopen

Updates

Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

BHP

Advies
houden
Aandelen Nederland

Adyen

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Nestlé

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Enel

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Vivoryon Therapeutics

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
houden
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TKH

Advies
kopen
Opinie Karel Mercx, 5 jan 14:00

Ontnuchterende kijk op de beursrally

0 0 Leestijd ongeveer

Zelden hebben we zo’n fantastisch beursklimaat meegemaakt als de afgelopen jaren. De laatste drie jaar was er met een belegging in de S&P500 een rendement van +115% te behalen, een van de hoogste ooit over zo’n periode.

Hoe uniek de laatste jaren geweest zijn, blijkt pas echt als we kijken naar andere perioden van drie jaar met extreem hoge rendementen. Zo bedroeg in de drie jaar tot maart 2012 het rendement +116%. Maar aan het begin van deze periode, in maart 2009, waren er net een paar jaren geweest waarin Amerikaanse aandelen met een verlies van ruim 50% compleet door het putje waren gegaan. De huidige periode van drie jaar begon echter na de langste bullmarkt ooit (gemeten sinds 1870!).

Dat aandelenmarkten goed presteren in tijden van ellende, is eerder regel dan uitzondering. Een schoolvoorbeeld is de Grote Depressie in de jaren dertig van de vorige eeuw. Economisch gezien was dit de donkerste periode van de laatste honderd jaar. Vanaf juni 1932 liep de S&P500 echter in 57 maanden tijd op met maar liefst 325%. Maar ook lang daarvoor was het al bekend dat aandelen goed presteren in tijden van grote onrust. Nathan Rothschild zei in 1810 al: ‘Koop als de kanonnen klinken, verkoop bij trompetgeschal.’

Overwinningstrompetten op de beurs

De kanonnen zijn in maart 2020 duidelijk afgegaan. De vraag is echter wanneer de overwinningstrompetten zullen klinken. Mogelijk komt dit moment al snel. De afgelopen jaren is er immers regelmatig gezegd dat het gunstig zou zijn als het coronavirus zou muteren in een variant die weliswaar besmettelijker is, maar ook minder schadelijk. De omikronvariant van het coronavirus zou heel goed aan deze beschrijving kunnen voldoen. Maar voorlopig kunnen we alleen maar constateren dat de coronacrisis een nieuwe fase in is gegaan, met nieuwe economische schade tot gevolg.

In mijn laatste column in 2021 vertelde ik dat ik, in de ruim twintig jaar dat ik nu met beleggen bezig ben, nog nooit zo negatief was voor het begin van een nieuw jaar. Mijn advies aan beleggers is dan ook om de portefeuille na te lopen. Dit kan bijvoorbeeld door te kijken naar de afgelopen tien jaar en dan de variabele vrije kasstroom en beurswaarde erbij te pakken. De vrije kasstroom moet stabiel zijn of omhoog gaan. De beurswaarde deel je door de vrije kasstroom. Idealiter daalt dit getal, maar stabiel is ook prima. Anders gezegd: hoe hoger het percentage vrije kasstroom ten opzichte van de beurswaarde, hoe beter het is.

Ontnuchterend beeld

Het huidige beeld is ontnuchterend. Zo noteert het aandeel Apple momenteel op 3% vrije kasstroom ten opzichte van de beurswaarde, terwijl dit in 2016 nog 12% was. Als de kasstroom weer naar 12% zou gaan, dan zou de verandering in waardering betekenen dat de beurswaarde met 75% daalt. Geen enkele groei van de kasstroom kan een dergelijk verlies daarna goedmaken.

Tot zo ver het slechte nieuws. Het nóg slechtere nieuws: Apple is niet eens een extreem voorbeeld.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!