Updates

Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

CTP

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

L'Oréal

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Procter & Gamble

Advies
houden
Aandelen Internationaal

PayPal

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Unibail-Rodamco Westfield

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
houden
Aandelen Nederland

Vastned Retail

Advies
houden
Aandelen Nederland

Coca-Cola EurPartners

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Volkswagen

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Novartis

Advies
houden
Aandelen Nederland

Boskalis Westminster

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Hunter Douglas

Advies
verkopen

Updates

Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

CTP

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

L'Oréal

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Procter & Gamble

Advies
houden
Aandelen Internationaal

PayPal

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Unibail-Rodamco Westfield

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
houden
Aandelen Nederland

Vastned Retail

Advies
houden
Aandelen Nederland

Coca-Cola EurPartners

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Volkswagen

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Novartis

Advies
houden
Aandelen Nederland

Boskalis Westminster

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Hunter Douglas

Advies
verkopen
Portefeuilles Menno van Hoven, 7 dec 2021 17:42

Dividendportefeuille | Intel gaat, Microchip Technology komt

0 0 Leestijd ongeveer

Na twee mooie plusdagen is het vandaag een prima moment om afscheid te nemen van Intel, dat profiteert van nieuws dat het MobilEye als zelfstandig bedrijf naar de beurs wil brengen.

De dividendportefeuille staat in 2021 op een winst van 27,3% en noteert daarmee nog altijd vlak onder de recordstand van twee weken geleden. Op weekbasis liet de portefeuille een mooi herstel zien, met vooral in Europa enkele mooie stijgers, aangevoerd door Arkema (+7%), Assa Abloy (+7%), L’Oréal (+5%) en Diageo (+5%). In de Verenigde Staten herstelde Bristol-Myers sterk met +5% en deed ook PPG Industries het goed met +4%.

Eigenlijk was er slechts één aandeel dat uit de toon viel, met ruim 9% verlies: Monolithic Power kreeg vooral gisteren een flinke tik, maar dat is geheel in lijn met de uitverkoop voor de meeste uitblinkers in 2021, die allemaal tegen een hoge waardering noteren. Het chipaandeel stond vorige week nog op een all time high van $580 en is met een verwachte k/w van 70 voor 2021 nog altijd aan de prijs.

Voor de Dividendportefeuille is Monolithic nog altijd goed voor +80% sinds de aankoop in september vorig jaar. Ook Teradyne leverde wat in op weekbasis, in tegenstelling tot de drie andere halfgeleideraandelen die allemaal plusten, aangevoerd door Intel.

Aandeel Intel uit portefeuille

Vandaag staat Intel, dat gisteren al bijna 4% hoger sloot, opnieuw in de spotlights op het nieuws dat het MobilEye naar de beurs wil brengen. MobilEye, dat zijn omzet vorig jaar met 40% zag groeien, zou minimaal $50 mrd waard, zijn tegen $200 mrd voor heel Intel inclusief MobilEye, dat Intel enkele jaren geleden slim kocht voor $15 mrd.

In reactie opende Intel vandaag zo’n 7% hoger, op $54,64, en daarmee heb ik dan na lang kwakkelen toch mooi afscheid kunnen nemen van dit zorgenkindje in de Dividendportefeuille. In 2020 verkleinde ik de positie in Intel al uit voorzorg (met 235% winst) en nam ik later Monolithic Power als vervanger op, wat tot dusverre uitstekend heeft uitgepakt.

Nu verkoop ik ook het restant in Intel, dat bij een koers van $54,64 goed is voor een totaalrendement van ruim 284%. Dat is zeer fraai, maar wel minder dan het gemiddelde van de hele Dividendportefeuille, die sinds september 2011 zoals gezegd goed is voor +355,7%.

Microchip Technology aangekocht

De vervanger voor Intel, dat met een weging van 1,5% uit de Dividendportefeuille gaat, had ik al langere tijd op het oog. Microchip Technology is een van de vele uitblinkende chipaandelen. Het bedrijf geeft dit jaar voor het eerst extra gas, met dividendgroei en inkoop van eigen aandelen. Met betere groeivooruitzichten voor Microchip, vooral ook qua dividend, kies ik voor zekerheid in plaats van onzekerheid met Intel, dat de komende jaren zeer zwaar moet investeren en minder focus zal hebben op dividend en/of aandeleninkoop.

Microchip, dat ik begin oktober nog tipte in een artikel over vijf kansrijke dividendaandelen in de VS, is een producent van microcontrollers, analoge chips en geheugenchips. Microcontrollers, een soort minicomputers met processor, geheugen en software, zijn ingebouwd in allerlei elektronica. De producten van Microchip worden onder meer gebruikt in auto’s, computers, communicatieproducten, consumentenelektronica en voor industriële toepassingen.

Dividendverhogingen

Het bijzondere van Microchip is dat het dividend elk kwartaal verder wordt verhoogd. Sinds het eerste dividend in 2003 gebeurde dat inmiddels al 68 keer en vooral in 2021 versnelt het bedrijf eindelijk met dividendgroei, wat ook zeer logisch is gezien de ijzersterke kasstroomaanwas en steeds verder teruglopende schuld. Dit jaar werd het dividend al vier keer verhoogd met in totaal bijna 26%. Daarmee is Microchip bij uitstek geschikt voor de Dividendportefeuille.

Het dividendrendement is een stuk lager dan dat van Intel, maar bij Intel is een dividendverhoging van zo’n 5% per jaar momenteel het hoogst haalbare. Microchip verhoogt het dividend met minimaal 5% per kwartaal, en zal normaal gesproken de dit jaar ingezette lijn van grotere dividendverhogingen ook in 2022 doorzetten.

Aandeelhouderswaarde bij Microchip

Met een k/w van bijna 19 en 1,1% dividendrendement is Microchip koopwaardig voor de lange termijn. De omzet zal voor het tot maart 2022 lopende boekjaar naar verwachting met ruim 20% groeien en ook voor de komende jaren zijn de vooruitzichten prima – uiteraard mede dankzij de uitstekende fundamenten voor de sector.

Het aandeel wordt daarnaast ondersteund door het aandeleninkoopprogramma van $4 mrd (bijna 10% van de huidige beurswaarde), dat Microchip in november aankondigde. Alles staat dan ook in het teken van aandeelhouderswaarde.

Komende wijzigingen

Met de verkoop van Intel zijn we overigens nog niet klaar met wijzigen binnen de Dividendportefeuille. Zoals eerder aangeven is Unilever ook een serieuze exit-kandidaat en bovendien zal er later dit jaar of begin 2022 mogelijk nog wat geschoven gaan worden met de halfgeleiderposities. Monolithic is na de enorme koerssprong met 3% gewicht met afstand het zwaarstwegende chipaandeel.

Een halvering van deze positie biedt mogelijkheden om wat beter te spreiden, met bijvoorbeeld KLA-Tencor of Lam Research, aandelen die ik en medebeheerder Stephen hoog op de watchlist hebben staan als mooie vervangers voor een relatief klein gewicht van 1,5%, net zoals nu het geval is met nieuwe aankoop Microchip.

Dividendgroei

Met de aankoop van Microchip, dat vandaag opende op $85,62, ligt de focus nog meer op dividendgroei. Op dividendgebied was er wat dat betreft ook positief nieuws te melden de laatste dagen, met een fraaie dividendverhoging van 10% door Eastman Chemical en een meevallende verhoging van 6,3% door Ecolab, dat de laatste dagen prima presteert.

Aantrekkende dividendgroei haalt Ecolab wat mij betreft weer van de ‘gevarenlijst’ af, zeker als het dividend qua groei de komende jaren nog verder aantrekt – iets wat ik wel verwacht.

  • Rendement 2021: +27,4%
  • Rendement sinds start: +355,5%

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!