Updates

Aandelen Nederland

Intertrust

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

ForFarmers

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Fugro º

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Value8

Advies
kopen
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

HAL Trust

Advies
houden
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Prosus

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Avantium

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Ahold Delhaize

Advies
houden
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

CTP

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Daimler

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASML

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Johnson & Johnson

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Royal Dutch Shellº

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Boskalis Westminster

Advies
kopen
Aandelen Nederland

SBM Offshore

Advies
kopen

Updates

Aandelen Nederland

Intertrust

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

ForFarmers

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Fugro º

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Value8

Advies
kopen
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

HAL Trust

Advies
houden
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Prosus

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Avantium

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Ahold Delhaize

Advies
houden
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

CTP

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Daimler

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASML

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Johnson & Johnson

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Royal Dutch Shellº

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Boskalis Westminster

Advies
kopen
Aandelen Nederland

SBM Offshore

Advies
kopen
Commentaar Johan Brinkman, 11 nov 09:00

Druk nooit overhaast op de koop- of verkoopknop

0 0 Leestijd ongeveer

Recordstanden op Wall Street, beursgangen van New York tot Hongkong, de bitcoin ‘to the moon’. Maar ook: oplopende inflatie, een nog steeds onvoorspelbare pandemie en economen die rekening houden met een nieuw decennium van stagflatie.

Aan dagelijkse prikkels geen gebrek voor beleggers, ook niet nu de laatste kwartaalcijferperiode van dit jaar langzaam ten einde loopt en investeerders steeds meer gaan vooruitlopen op het nieuwe jaar. De overvloed aan prikkels uit zich ook in grote koersuitslagen voor individuele aandelen. In de AEX rendeerden ook de afgelopen maand de drie belangrijkste chipbedrijven ongehoord goed, namelijk ASMI (+31,0%),  Besi (+24,6% ) en ASML (+15,3%).

Bij de les blijven

In een positief beursklimaat stonden daar op het Beursplein echter ook aandelen tegenover die werden afgestraft, zoals Fugro (-12,6%), Flow Traders (-12,5%) en  ForFarmers (-11,7%). Voor beleggers die in deze fondsen belegden, was de afgelopen maand zeker geen feestje.

Het verhaal van de grote koersuitslagen is moeiteloos door te trekken naar elders. In de Amerikaanse S&P500 waren er ook afgelopen maand net zulke grote winnaars als op het Beursplein, zoals Nvidia (+47,2%) en Teradyne (+32,7%) – niet toevallig o0k twee aandelen uit de chipindustrie – en Tesla (+30,3%).  Daar tegenover stond echter een aantal ook voor ons pijnlijke verliezers, zoals IBM (-11,7%), Activision Blizzard (-13,5%), Global Payments (-16,7%) en PayPal (-21,0%). Ook bij deze aandelen is het zaak constant bij de les te blijven.

Teveel handelen

Als deze nieuws- en koersprikkels brengen het gevaar met zich mee dat beleggers zich laten verleiden tot hun grootste valkuil: te veel handelen. Natuurlijk kunnen bedrijfsupdates en/of gewijzigde omstandigheden een reden zijn om uw visie op een bedrijf te wijzigen. Maar negen van de tien keer is er juist géén reden om een aandeel uit uw portefeuille te verwijderen.

Zo menen wij dat ASMI ondanks het euforische 2021 ook 2022 goed van start zal gaan. En dat Global Payments ‘slechts’ het slachtoffer is van een sentimentsomslag, maar dat het aandeel nog wel degelijk koopwaardig is.

Het plan

Het is goed dat u de markten op de voet volgt, maar druk dus nooit overhaast op de koop- of verkoopknop. Bedenk liever van tevoren een plan voor de lange termijn en houd u daaraan, ook als de prikkels u vandaag teveel dreigen te worden.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!