Updates

Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

CTP

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

L'Oréal

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Procter & Gamble

Advies
houden
Aandelen Internationaal

PayPal

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Unibail-Rodamco Westfield

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
houden
Aandelen Nederland

Vastned Retail

Advies
houden
Aandelen Nederland

Coca-Cola EurPartners

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Volkswagen

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Novartis

Advies
houden
Aandelen Nederland

Boskalis Westminster

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Hunter Douglas

Advies
verkopen

Updates

Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

CTP

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

L'Oréal

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Procter & Gamble

Advies
houden
Aandelen Internationaal

PayPal

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Unibail-Rodamco Westfield

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
houden
Aandelen Nederland

Vastned Retail

Advies
houden
Aandelen Nederland

Coca-Cola EurPartners

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Volkswagen

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Novartis

Advies
houden
Aandelen Nederland

Boskalis Westminster

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Hunter Douglas

Advies
verkopen
Opinie Johan Brinkman, 11 nov 2021 09:00

Druk nooit overhaast op de koop- of verkoopknop

0 0 Leestijd ongeveer

Recordstanden op Wall Street, beursgangen van New York tot Hongkong, de bitcoin 'to the moon'. Maar ook: oplopende inflatie, een nog steeds onvoorspelbare pandemie en economen die rekening houden met een nieuw decennium van stagflatie.

Aan dagelijkse prikkels geen gebrek voor beleggers, ook niet nu de laatste kwartaalcijferperiode van dit jaar langzaam ten einde loopt en investeerders steeds meer gaan vooruitlopen op het nieuwe jaar. De overvloed aan prikkels uit zich ook in grote koersuitslagen voor individuele aandelen. In de AEX rendeerden ook de afgelopen maand de drie belangrijkste chipbedrijven ongehoord goed, namelijk ASMI (+31,0%),  Besi (+24,6% ) en ASML (+15,3%).

Bij de les blijven

In een positief beursklimaat stonden daar op het Beursplein echter ook aandelen tegenover die werden afgestraft, zoals Fugro (-12,6%), Flow Traders (-12,5%) en  ForFarmers (-11,7%). Voor beleggers die in deze fondsen belegden, was de afgelopen maand zeker geen feestje.

Het verhaal van de grote koersuitslagen is moeiteloos door te trekken naar elders. In de Amerikaanse S&P500 waren er ook afgelopen maand net zulke grote winnaars als op het Beursplein, zoals Nvidia (+47,2%) en Teradyne (+32,7%) – niet toevallig o0k twee aandelen uit de chipindustrie – en Tesla (+30,3%).  Daar tegenover stond echter een aantal ook voor ons pijnlijke verliezers, zoals IBM (-11,7%), Activision Blizzard (-13,5%), Global Payments (-16,7%) en PayPal (-21,0%). Ook bij deze aandelen is het zaak constant bij de les te blijven.

Teveel handelen

Als deze nieuws- en koersprikkels brengen het gevaar met zich mee dat beleggers zich laten verleiden tot hun grootste valkuil: te veel handelen. Natuurlijk kunnen bedrijfsupdates en/of gewijzigde omstandigheden een reden zijn om uw visie op een bedrijf te wijzigen. Maar negen van de tien keer is er juist géén reden om een aandeel uit uw portefeuille te verwijderen.

Zo menen wij dat ASMI ondanks het euforische 2021 ook 2022 goed van start zal gaan. En dat Global Payments ‘slechts’ het slachtoffer is van een sentimentsomslag, maar dat het aandeel nog wel degelijk koopwaardig is.

Het plan

Het is goed dat u de markten op de voet volgt, maar druk dus nooit overhaast op de koop- of verkoopknop. Bedenk liever van tevoren een plan voor de lange termijn en houd u daaraan, ook als de prikkels u vandaag teveel dreigen te worden.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!