Updates

Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

CTP

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

L'Oréal

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Procter & Gamble

Advies
houden
Aandelen Internationaal

PayPal

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Unibail-Rodamco Westfield

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
houden
Aandelen Nederland

Vastned Retail

Advies
houden
Aandelen Nederland

Coca-Cola EurPartners

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Volkswagen

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Novartis

Advies
houden
Aandelen Nederland

Boskalis Westminster

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Hunter Douglas

Advies
verkopen

Updates

Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

CTP

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

L'Oréal

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Procter & Gamble

Advies
houden
Aandelen Internationaal

PayPal

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Unibail-Rodamco Westfield

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
houden
Aandelen Nederland

Vastned Retail

Advies
houden
Aandelen Nederland

Coca-Cola EurPartners

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Volkswagen

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Novartis

Advies
houden
Aandelen Nederland

Boskalis Westminster

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Hunter Douglas

Advies
verkopen
Opinie Michiel Pekelharing, 15 okt 2021 12:00

Horrordag gaat aan Japanse beurs voorbij

0 0 Leestijd ongeveer

In de aanloop naar de Japanse verkiezingen is de aandelenmarkt van Tokio absoluut de aandacht waard. Het land verduurzaamt snel, veel beleggers hebben een te kleine weging in Japanse aandelen en de waarderingsvooruitzichten zijn gunstig.

Zondag 31 oktober is het Halloween. Op deze feestdag gaan kinderen in de Verenigde Staten langs de deuren om mensen te laten schrikken en om snoep te vragen. Het had weinig gescheeld of beleggers in Japanse aandelen zouden ook vol angst naar deze dag toegeleefd. Dan gaan in dat land namelijk de stembussen open. Tot begin september zag het er namelijk naar uit dat de regerende LDP-partij dan de meerderheid in het Huis van Afgevaardigden zou verliezen.

Voor de Japanse aandelenmarkt is dat een ongunstige ontwikkeling. De LDP staat bekend als een beursgezinde partij. Een coalitie met een andere partij kan de deur op een kier zetten voor een verhoging van de belasting op beleggingswinsten of een bijstelling van het zeer stimulerende beleid voor het bedrijfsleven. Het bericht dat premier Yoshihide Suga opstapt, werd begin september op de beurs dan ook met gejuich ontvangen.

Het mislukte coronabeleid van Suga was namelijk de belangrijkste reden Japanse aandelenmarkte | Nikkeivoor de gedaalde populariteit van de LDP. Na het vertrekbericht, schoten de beurskoersen met ruim 1,5% omhoog. De Nikkei 225 Index bereikte zelfs het hoogste niveau in meer dan dertig jaar.

Groene innovatie

Hoewel de koersen de afgelopen weken weer wat zijn gedaald, wordt 31 oktober geen horrordag voor Japanse aandelen. Nieuwe minister president Fumio Kishida stevent met de LDP af op een verkiezingsoverwinning. Er zijn drie redenen om meer in Japan te beleggen, die zwaarder wegen dan het wegebben van de politieke onzekerheid.

In de eerste plaats is dat de wijze waarop duurzame afwegingen een steeds grotere rol spelen binnen de economie. Minister van Financiën Shunichi Suzuki maakte bijvoorbeeld vorige week bekend dat de buitenlandse valutareserve voortaan aan de hand van ESG-criteria worden belegd. Na China heeft Japan veruit de grootste valutareserve ter wereld: circa $1.400 mrd.

Ook in andere opzichten verduurzaamt het land sneller dan je zou denken. Onder meer dankzij innovatieve bedrijven zoals Mitsubishi en Panasonic hebben Japanse partijen veel meer patenten in handen op het vlak van zonne-energie dan alle andere landen. Dat heeft overigens minstens evenveel met noodzaak te maken als met idealisme. Het land heeft nauwelijks natuurlijke hulpbronnen en is wat betreft fossiele brandstoffen sterk afhankelijk van de import.

Actief verschil maken

Een tweede reden om meer aandacht te schenken aan Japanse aandelen is dat het land in veel portefeuilles ondervertegenwoordigd is. Momenteel weegt het land voor 6,2% mee in de MSCI AC World Index en de bijdrage van Japan aan de wereldeconomie is ongeveer even groot. Dat percentage zal in de meeste particuliere beleggingsportefeuilles een flink stuk lager liggen.

Ten slotte biedt Japan ook vanuit fundamenteel beleggingsperspectief goede kansen. De MSCI Japan Index wordt bijvoorbeeld verhandeld voor 15,4 maal de verwachte winst van de onderliggende bedrijven. Dat is duidelijk minder dan de 17,7 van de MSCI AC World Index. In het afgelopen decennium was de waardering van beide indices vaak ongeveer even hoog. Het valt bovendien op dat ETF-huizen de dienst uitmaken op de beurs.

Volgens Capital Group bepalen passief beheerde beleggingsinstrumenten met een totaal vermogen van ruim $600 mrd het beursbeeld. Het vermogen van actieve fondsen komt slechts uit op $130 mrd. Dit biedt met name goede kansen voor fondsen die het verschil willen maken met aandelen van middelgrote en kleine aandelen, zoals bijvoorbeeld Fidelity Japan Trust (ISIN: GB0003328555).

 

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!