Updates

Aandelen Nederland

Philips

Advies
houden
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Flow Traders

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vivoryon Therapeutics

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Galapagos

Advies
kopen
Aandelen Nederland

BAM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Accell

Advies
aanmelden
Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ING

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Bayer

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vopak

Advies
houden
Aandelen Nederland

Fugro º

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Unilever

Advies
kopen

Updates

Aandelen Nederland

Philips

Advies
houden
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Flow Traders

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vivoryon Therapeutics

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Galapagos

Advies
kopen
Aandelen Nederland

BAM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Accell

Advies
aanmelden
Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ING

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Bayer

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vopak

Advies
houden
Aandelen Nederland

Fugro º

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Unilever

Advies
kopen
Opinie Johan Brinkman, 14 okt 2021 09:00

Vertrouwen kan ook te groot worden

0 0 Leestijd ongeveer

Dat beleggen sinds het begin van de coronapandemie populairder is geworden, is een bekend gegeven. Maar die groei van populariteit tekent nu wel ons beleggersvertrouwen.

Door de combinatie van meer thuiszitten en minder mogelijkheden om buitenshuis te consumeren, wisten vooral in de eerste helft van vorig jaar honderdduizenden nieuwe beleggers de weg naar de financiële markten te vinden. Dat is goed nieuws, want door de lage rente moeten spaarders zeker op zoek naar alternatieven om hun geld te laten renderen.

Hoger dan ooit

Niet alleen hebben de particulieren die vorig jaar zijn ingestapt sinds die tijd prachtige rendementen kunnen behalen, ook blijkt dat ze nog steeds bijzonder mooie verwachtingen hebben over de toekomst. Uit de Global Investor Study van vermogensbeheerder Schroders, die deze week werd gepubliceerd, blijkt dat in Nederland het beleggersvertrouwen voor de komende vijf jaar momenteel hoger is dan ooit, met een verwacht rendement van maar liefst 9,9% per jaar.

Nu moeten beleggers over een gezonde dosis optimisme beschikken, want wie bang is voor verlies zal snel genoeg hebben van de onvermijdelijke schommelingen op de beurzen. De valkuil van optimisten is echter dat ze hierin doorschieten en teleurgesteld raken als de hoge verwachtingen niet uitkomen. Dat gevaar ligt op de loer nu bijvoorbeeld de AEX na een kleine verdubbeling in anderhalf jaar tijd al een paar weken zijwaarts beweegt en enkele donkerrode dagen heeft gekend.

Voor gebrek aan aandacht van Nederlanders voor hun geldzaken ben ik niet bang. Uit het onderzoek van Schroders blijkt dat 46% van de Nederlandse ondervraagden in 2020 meer heeft gespaard en/of belegd dan ze van plan waren. Daarmee steken ze met kop en schouders uit boven de Europese (38%) en de wereldwijde (32%) beleggers. En maar liefst 47% van de Nederlandse respondenten is bovendien van plan om ook nu, na opheffing van de beperkingen, meer te blijven beleggen of sparen.

De juiste beloning

Echter, zowel nieuwe als ervaren beleggers mogen niet uitgaan van een jaarlijks rendement van een kleine 10% over een periode van vijf jaar. Onmogelijk is het niet, maar op basis van de lange beursgeschiedenis ligt een gemiddeld jaarlijks rendement van 5 à 7% meer in de rede. Daarmee worden beleggers goed beloond voor het risico dat ze bereid zijn te lopen in vergelijking met spaarders. Maar dan moeten ze wel durven te blijven beleggen als het een tijd(je) tegenzit, anders is alle moeite voor niks.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.