Updates

Aandelen Nederland

ING

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Pfizer

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Intel

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

WDP

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Johnson & Johnson

Advies
kopen
Aandelen Nederland

KPN

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Nieuwe Steen Investments

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

LVMH

Advies
houden
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Procter & Gamble

Advies
houden
Aandelen Nederland

Beter Bed

Advies
houden
Aandelen Nederland

Just Eat Takeaway

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Goldman Sachs

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walt Disney

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Fastned

Advies
houden

Updates

Aandelen Nederland

ING

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Pfizer

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Intel

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

WDP

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Johnson & Johnson

Advies
kopen
Aandelen Nederland

KPN

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Nieuwe Steen Investments

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

LVMH

Advies
houden
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Procter & Gamble

Advies
houden
Aandelen Nederland

Beter Bed

Advies
houden
Aandelen Nederland

Just Eat Takeaway

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Goldman Sachs

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walt Disney

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Fastned

Advies
houden
Tips Karel Mercx, 1 okt 2021 17:30

Redactietips Karel | Edelmetalen blijven achter

0 0 Leestijd ongeveer

Sinds 2015 beheer ik mijn beleggingstips als een portefeuille. Het totaalrendement van de MSCI World bedraagt sindsdien 112% terwijl mijn mini-portefeuille op een totaalrendement van 236% staat.

Het belangrijkste thema dat ik met mijn selectie bespeel is dat er wereldwijd te veel schulden zijn, met als gevolg dat bij elke volgende Amerikaanse recessie de Fed nog harder moet ingrijpen om te voorkomen dat het financiële systeem in een crisis belandt zoals in de jaren dertig.

Beleggingen die het best presteren bij ingrijpen van de Fed zijn de edelmetalen. In 2016 vlogen deze omhoog omdat de Amerikaanse centrale bank meerdere renteverhogingen schrapte. In 2019 vlogen deze omhoog omdat de geldpers ook buiten de recessie kon worden ingezet en wat er allemaal in 2020 gebeurd is, staat bij iedereen nog op het netvlies.

De beleggingen in edelmetalen doen het in 2021 allemaal slecht. De wereldeconomie is hersteld van de coronapandemie en de Fed heeft aangeven om het gebruik van de geldpers af te bouwen. Dit is het slechtste moment van de cyclus voor een belegging in edelmetalen, maar ik hou al de posities aan want ik heb geen flauw idee hoeveel noodmaatregelen er kunnen worden afgebouwd voordat de economie het weer zwaar begint te krijgen en de Fed de geldpers weer aanzet. Mijn best renderende tip dit jaar is nog altijd de bitcoin, waar ik op 31 maart op de fraaie koers van $59.017 afscheid heb genomen.

VanEck Vectors Gold Miners UCITS ETF (30 september: €27,41) | De belangrijkste reden voor deze positie in goudmijnaandelen (tickercode GDX en ISIN-code IE00BQQP9F84) is dat de verhouding tussen goud en goudmijnaandelen ruim onder het historisch gemiddelde ligt. De huidige 0,13 is extreem laag; het gemiddelde van de afgelopen 26 jaar is 0,31. Dit betekent dat zelfs als de goudprijs niet stijgt, de goudmijnen nog een rit van 138% (!) te gaan hebben om normaal gewaardeerd te zijn. Het rendement in het eerste halfjaar was evenwel -13,6%.

Wheaton Precious Metals (30 september: $37,58) | Wheaton blijft een van mijn favoriete aandelen in de edelmetalensector. Het bedrijf koopt voor een vaste prijs zilver en goud in van mijnbouwbedrijven die deze edelmetalen als restproduct naar boven halen en verkoopt dat voor een variabele prijs weer door. Hierdoor profiteert Wheaton maximaal van een stijging van de goud- en zilverprijzen.

First Majestic Silver (30 september: $11,30) | Goud is met meer dan 100% gestegen sinds de piek van 1980, terwijl zilver 50% lager staat over deze periode. Ondanks de stijging is goud nog altijd niet duur, wat betekent dat zilver nu uitgesproken goedkoop is. De inhaalslag van zilver kan niet uitblijven en daarvan wil ik profiteren via een positie in First Majestic Silver. Het rendement over het eerste halfjaar is -11,1%.

Unilever (30 september: €46,65) | Het aandeel Unilever is al twee jaar niet vooruit te branden. In het eerste negen maanden daalde de koers met 8,3%. Ik verwacht echter de komende jaren nog steeds vuurwerk van de koers omdat Unilever nu volledig Brits is. De activistische Britse aandeelhouders gaan ongetwijfeld bedingen dat het concern wordt opgesplitst en de waarde van de verschillende Unilever-onderdelen zal groter zijn dan die van het geheel.

USD Treasury Bond ETF (30 september: $5,41) | De oplopende rente heeft de iShares USD Treasury Bond 20+ Yr UCITS ETF (ISIN: IE00BSKRJZ44) in de eerste negen maanden van het jaar parten gespeeld: -3,8%.

 

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!