Updates

Aandelen Nederland

Intertrust

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

ForFarmers

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Fugro º

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Value8

Advies
kopen
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

HAL Trust

Advies
houden
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Prosus

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Avantium

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Ahold Delhaize

Advies
houden
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

CTP

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Daimler

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASML

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Johnson & Johnson

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Royal Dutch Shellº

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Boskalis Westminster

Advies
kopen
Aandelen Nederland

SBM Offshore

Advies
kopen

Updates

Aandelen Nederland

Intertrust

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

ForFarmers

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Fugro º

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Value8

Advies
kopen
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

HAL Trust

Advies
houden
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Prosus

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Avantium

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Ahold Delhaize

Advies
houden
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

CTP

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Daimler

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASML

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Johnson & Johnson

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Royal Dutch Shellº

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Boskalis Westminster

Advies
kopen
Aandelen Nederland

SBM Offshore

Advies
kopen

HSBC | Waardering en China vormen lastige spagaat

0 0 Leestijd ongeveer

Het is een goede zet dat HSBC vooral de pijlen richt op de Aziatische markt voor vermogensdienstverlening. Maar behalve door goede groeivooruitzichten kenmerkt die markt zich ook door grote onzekerheden.

HSBC is ruim 150 jaar geleden in China opgericht als de Hongkong and Shanghai Banking Corporation. Hoewel het bedrijf sindsdien is uitgegroeid tot een wereldwijd opererende bank, heeft het er alle schijn van dat de toekomst – net als het verleden – in dat land ligt. Vorig jaar was ruim 90% van de winst uit het land afkomstig.

Een van de focuspunten in de strategie is erop gericht om uit te groeien tot de grootste vermogensdienstverlener in China en de rest van Azië. Daarvoor heeft de onderneming $3,5 mrd gereserveerd, die onder meer vrijgespeeld wordt door de verkoop van de Amerikaanse retail-activiteiten.

Met een beheerd vermogen van bijna $800 mrd bij de Aziatische divisie wealth management heeft HSBC een goede uitgangspositie. Als het bedrijf op 25 oktober de kwartaalcijfers publiceert, komt de instroom in dit segment naar schatting op 3 tot $5 mrd. Toch worden de ontwikkelingen op deze groeimarkt overschaduwd door andere zaken.

Onzekere factor

Op korte termijn trekken uiteraard de problemen bij vastgoedontwikkelaar Evergrande de aandacht. HSBC focust zich in het vastgoedsegment op solide partijen en wordt dan ook alleen indirect geraakt door een faillissement. Onder meer doordat andere vastgoedontwikkelaars de activiteiten terugschroeven en door een afzwakking van de economische groei in China.

Op de langere termijn is met name de houding van de Chinese overheid een onzekere factor. In het afgelopen halfjaar werd de bank al enkele keren buitenspel gezet bij de plaatsing van dollar-staatsobligaties en bij kredietverstrekking aan staatsbedrijven.

Aandeel HSBC blijft op ‘houden’

Het duurt nog minstens tot ver in volgend jaar voordat de focus op de Aziatische vermogensmarkt zichtbaar wordt in een aantrekkende batengroei. In de tussentijd is de winstgroei vooral een gevolg van dalende kosten. Eerder dit jaar werd de doelstelling voor het lopende kostenbesparingsprogramma met $1 mrd verhoogd naar $5,5 mrd. Als grote tegenvallers uitblijven, kan de winst per aandeel oplopen van $0,40 dit jaar richting $0,70 in 2023.

Hoewel de k/w van 10,9 een aantrekkelijke waardering is voor een aandeel met deze groeipotentie en een dividendrendement van 4,4%, staat de negatieve nieuwsstroom en de onzekere situatie in China een verhoging van het houdadvies van het aandeel HSBC in de weg.

Liever goede winstgevendheid dan grote schaalomvang
De enorme omvang van HSBC is steeds meer een last dan een lust. Het lukt de megabank maar niet om in elk marktsegment – van hypotheken in Hongkong en bedrijfskrediet in Europa tot investment banking in de Verenigde Staten – even sterk te presteren als lokale concurrenten met een sterkere focus. Dat komt tot uitdrukking in een rendement op het totale vermogen (ROTE) van 3,8% over heel 2020.

Die zeer lage winstmarge was aanleiding om de doelstelling van een ROTE van 10 tot 12% over 2022 los te laten. In het eerste halfjaar kwam dit percentage op 9,4, maar dat was vooral te danken aan enkele eenmalige meevallers. Of het HSBC lukt om de winstgevendheid naar een goed niveau van minstens 10% te tillen, hangt er sterk van af of de focus op de Aziatische vermogensmarkt zich uitbetaalt en van de effectiviteit van de kostenmaatregelen.

HSBC in cijfers Q3 2021 (prognose) Q3 2020
Netto-baten $11,9 mrd $12,1 mrd
Winst voor belastingen $4,2 mrd $3,1 mrd
Winst per aandeel $0,13 $0,07

Aandeel HSBC kerngegevens

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!